Nerādot seju, kameras priekšā beidzot runā nevakcinētā un tāpēc mirušā zīdaiņa tētis

Vakar ziņojām par trauksmi, kuru ceļ Bērnu slimnīcā. Mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vitamīnu devas un potes. LTV "Panorāma" uzklausīja viena mirušā zīdainīša ģimeni. Ja ticēt ģimenei, tad izrādās, ka ne bērna dzimšanas brīdī, ne pirmajā mēnesī mediķi nebija uzskatījuši par vajadzīgu šo vitamīnu bērnam dot.

FOTO: Shutterstock.com

Viena mirušā bērna tēvs par to, ka K vitamīna trūkums organismā varēja būt iemesls mazuļa nāvei, viņš uzzinājis vien Bērnu slimnīcā, nevis uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Tēvs stāsta: "Par K vitamīnu nebija nekādas runas. Bet reanimatologs teica, ka pote arī vēlāk būtu, iespējams, glābusi bērnu. Nevajag koncentrēties uz to, ka K vitamīnas netika dots uzreiz pirmajā brīdī pēc dzimšanas," viņš uzskata.

Tēvs, kurš LTV kameras acij vēlējies palikt anonīms, skaidro, ka bērniņš piedzima radību mājā "Harmonija". Visa medicīniskā dzemdniecības tehnika tur esot tāda pati kā slimnīcās, taču tur neveic, piemēram, vakcināciju pret tuberkulozi, taču visas pārējās obligātās potes it kā veic gan. To, vai nule mirušā mazuļa vecākiem tikusi skaidrota K vitamīna potes nozīme, dzemdības pieņēmusī vecmāte Aija Mikova atsakās komentēt, līdz lietā netiks pabeigta izmeklēšana.

Dzemdību namā "Harmonija" K vitamīnu bez jautājumiem saņem tikai tie bērni, kuri dzimuši smagi, noskaidrojusi "Panorāma". Vecmāte Mikova skaidro: šī pote tiek tiem, kas dzimuši priekšlaicīgi vai zaļos augļūdeņos, vai ja bērnam ap kaklu aptinusies nabassaite. Pārējos gadījumos potes nepieciešamība tiekot izrunāta ar vecākiem; ja vecāki atsakās, ar varu nekas netiek spiests.

Izsekojot nelaimīgo notikumu virteni, tālāk pēdas ved pie ģimenes ārstes Zandas Oliņas-Putenes. Viņa mazuli nosūtījusi uz tuberkulozes vakcīnu, taču par K vitamīna poti nav pat ieminējusies. Zīdaiņa tēvs apliecina, ka ģimenes dakterei vaicājis, vai ir vajadzība pēc tās. Ārste atbildējusi: ja tā nav dota tūdaļ pēc dzemdībām, tad tagad nav vajadzības. "Panorāmai" tā arī neizdevās dakteri Oliņu-Puteni sazvanīt. Bet mirušā bērna tētis uzskata, ka par K vitamīna svarīgumu būtu jāskaidro jau pirmsdzemdību kursos, kurus abi ar mazuļa māti arī cītīgi apmeklējuši.

Dzemdību namā noteikumus mainījusi zīdaiņa nāve pirms 8 gadiem
Rīgas Dzemdību namā pasaulē nāk visvairāk jauno iedzīvotāju. Tur pirms astoņiem gadiem K vitamīna devu jaundzimušajiem noteica kā absolūti obligāti, - tas bijis pēc kāda mazuļa nāves. Tagad tās ir trīs devas pilienu veidā, pirmo zīdainim dodot jau pie pašas pirmās apskates tūdaļ pēc piedzimšanas. K vitamīna došana jaundzimušajiem iestrādāta arī Ministru Kabineta noteikumos, skaidro dzemdību nama neonatoloģe Inese Bļodniece.

Vairāk par notikušo skaties LTV sižetā:

Reklāma
Reklāma

 

 

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka, neskatoties uz reanimatologu centieniem, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vakcīnas.  Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts.

Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

"Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi," uzsver BKUS speciālisti. Slimnīcas mediķi izplatījuši atklāto vēstuli, uzrunājot vecākus, veselības nozares speciālistus un ikvienu, kuram rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā.

 

Informācija no portāla Jauns.lv

Saistītie raksti