Vienkāršs veids kā var nosargāt bērnu no iesnām!

Iesnas, klepus, sāpošs kakls – šie ir tikai daži, bet draudīgi vārdi jebkura mazuļa, bērnudārznieka un skolnieka mammai. Diemžēl arī šis rudens nav aizmirsis šīs klapatas un masu medijos jau lasām brīdinājumus par jauno gripas vīrusu, un skolas medmāsiņa izmisīgi lūdz bērnus ar iesnām un klepu paturēt mājās, lai neinficētu citus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai zinājāt, ka mikrobi, kas izdalās gada aukstajos mēnešos, ir daudz izturīgāki un spēcīgāki kā tie, kas mums apkārt klejo siltajā gada sezonā. Un neticēsiet, ka palīgā var nākt labs un efektīvs probiotiķis! Bet sākam visu no sākuma…

 

Visbiežākie slimību izraisītāji ir vīrusi, joprojām vērojama antibiotiku nepamatota lietošana, veicinot rezistenci pret antibiotikām. Speciālisti arvien vairāk iesaka lietot šādu infekciju novēršanai labvēlīgās baktērijas, jeb probiotikas.

 

Ar ko tad viss sākas

Arvien vairāk ārstu saviem pacientiem cenšas paskaidrot to, ka imunitāte cilvēkam sākas ar kuņģa-zarnu traktu. Jo sakārtotāks ir tas, jo veselāks ir pats cilvēks.  Tiek uzskatīts, ka bērnam piedzimstot, tā kuņģa-zarnu trakts ir sterils, un pirmajos dzīves mēnešos mātes piens ir labākais pārtikas produkts, jo ar to tiek uzņemts nepieciešamais un zīdīšanas laikā tas aizsargā jaundzimušo pret dažādām slimībām, piemēram, infekcijas slimībām, astmu un alerģijām. Mātes piens ir sarežģīta emulsija, kas piegādā ne tikai uzturvielas un enerģiju, kas nepieciešama bērna augšanai un attīstībai, bet arī vielas, kas būvē mikrafloru, palīdz nobriest un regulēt aizsardzības mehānismus, tostarp, imūnsistēmu, un paātrina gremošanas sistēmas postnatālo nobriešanu. 

 

 

Bet atgriežoties pie “māmiņas kreņķiem” 

Elpceļu infekcijas ir galvenā saslimšana Latvijas bērniem dažādās vecumgrupās.  Latvijā pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2016. gadā bērnu kopējais slimību skaits bija 62 081. No tām vairāk nekā pusi veidoja elpošanas sistēmas slimības. Biežākās - akūts faringīts, laringīts, bronhīts un bronhiolīts, to radītās komplikācijas — vidusauss iekaisums un sinusīts - pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem ir izplatītākais iemesls bērnudārza un skolas kavēšanai, kā arī vecāku, kuri pieskata bērnu slimības laikā,  darba kavēšanai.

Kaut arī visbiežākie slimību izraisītāji ir vīrusi, joprojām vērojama antibiotiku nepamatota lietošana, veicinot rezistenci pret antibiotikām. Speciālisti arvien vairāk iesaka lietot šādu infekciju novēršanai labvēlīgās baktērijas, jeb probiotikas. 

 

 

 Mātes piens ir sarežģīta emulsija, kas piegādā ne tikai uzturvielas un enerģiju, kas nepieciešama bērna augšanai un attīstībai, bet arī vielas, kas būvē mikrafloru, palīdz nobriest un regulēt aizsardzības mehānismus, tostarp, imūnsistēmu, un paātrina gremošanas sistēmas postnatālo nobriešanu. 

 

Un pie probiotikām

Pēdējos gados ģimenes ārstu un pediatru kongresos tiek apskatīta tēze par kuņģa—zarnu trakta mikrofloras ietekmi uz dažādiem organisma punktiem, to starp, veidojot un uzlabojot elpošanas sistēmas imunitāti.

 

Mutes un elpceļu mikrofloras sastāvā ir relatīvi vairāk labie mikroorganismi jeb baktērijas, piemēram, Streprococcus pneumonia, Haemophilus influenza, Staphilococcus aureus, M. catarhallis u.c. 

 

Jaunāko pētījumu veiktā meta analīzē tika apskatīti 22, ar placebo kontrolēti pētījumi, no kuriem 17 pētījumos parādījās alerģiskā rinīta slimnieku klīnisko simptomu uzlabošanās, lietojot probiotikas. Astoņos no pētījumiem probiotiku labvēlīgā ietekme tika tieši saistīta ar iekaisuma samazināšanos. (J Allergy Clin Immunol. 2012;129:1204‐1208)

Reklāma
Reklāma

 

Novērots, ka, lietojot probiotikas elpceļu infekciju laikā, samazinās kopējais simptomātisko (rinīts, aizlikts deguns, klepus) dienu skaits. 

 

Ir vēl rinda citu pētījumu, kas pierāda, ka probiotiku (pārsvarā dažādu Lactobacillus sugas baktēriju) lietošana, bērniem dažādos vecuma posmos uzrāda pozitīvus rezultātus elpceļu infekciju novēršanā.

 

Uzņemot probiotikas papildus, var samazināties risks saslimt ar akūtām elpceļu infekcijām un saīsināties simptomu izpausmju ilgums, ko rada šīs infekcijas. Pētījumi apstiprina, zīdaiņi retāk slimo ar akūtu vidusauss iekaisumu, bet skolas vecuma bērni mazāk kavē mācības akūtas elpceļu infekcijas dēļ. Ir novērots, ka, lietojot probiotikas elpceļu infekciju laikā, samazinās kopējais simptomātisko (rinīts, aizlikts deguns, klepus) dienu skaits. 

 

 

Kas ir probiotikas un kāpēc tās ir nepieciešamas

Tieši pēdējās desmitagadēs cilvēka kuņģa-zarnu traktā mītošo baktēriju jeb mikrofloras vai mirkobioma pētniecība un izzināšana notikusi visvairāk. Mikrobi vairs netiek uzskatīti par veselībai bīstamiem. Tieši pretēji – tie ir nepieciešami veselībai… bet harmonijā ar labajām baktērijām. Tātad, mūsu uzdevums ir rūpēties par līdzsvaru. 

 

Probiotikas ir dzīvi mikroorganismi, kas labvēlīgi ietekmē to saimnieka veselību. Lai arī probiotiskās sugas var izolēt no dažādiem avotiem, cilvēku lietošanai paredzētie preparāti galvenokārt ir ar cilvēkvides izcelsmi. Piemēram, krūts piens ir svarīgs barības avots jaundzimušajiem, jo tam ir labvēlīga ietekme uz jaundzimušo veselību. Tas ir mikroorganismu avots, kas  kolonizē zīdaiņa zarnu traktu un modulē tā funkciju. Cilvēka mātes piena sastāvā dominējošās ir Staphylococci, Streptococci, Micrococci, Lactobacilli, Enterococci, Lacttococci un Bifidobacteria baktēriju sugas. Un tieši jaunākie pētījumi, kurus vadījuši pasaules izcilākie medicīnas jomas prāti, ir pierādījuši -  cilvēka mātes piens ir unikāls probiotisko sugu avots. 

 

 

Iespējams, vislabākais  risinājums, lai stiprinātu tava bērna imunitāti un novērstu saslimšanas 

Latvijā spēcīgāko probiotiķi LYLBIOTIC kapsulu formā iecienījuši un lieto ikdienā jau daudzi. Taču vietējais farmācijas zīmols LYL love your life® savā attīstībā nav apstājies un tagad tavai bērna veselībai ir radījis labo baktēriju kompleksu jeb probiotiķi ļoti ērti lietojamu pilienu formā. LYLBIOTIC Baby Professional, kas satur nebijuši augstu skaitu baktēriju un sugu dažādību – 10 dažādas sugas un 125 miljardus baktēriju LYLBIOTIC Baby Professional vienā pudelītē - augstvērtīgas, īpašā liofilizētā tehnoloģijā apstrādātas labās baktērijas, bagātinātas ar pilnībā attīrītu saulespuķu eļļu, ir 100% dabīgs produkts.  Sastāvā esošo baktēriju pirmavots ir mātes piens. Produkts nav jāglabā ledusskapī. Māmiņa to var pasniegt bērnam atsevišķi, iepilinot dienas devu - 5 pilienus karotē, vai vienkārši uzpilinot uz bērna ēdiena.

 

 

Decembrī LYLBIOTIC un LYLBIOTIC Baby Professional ar -20% atlaidi visās aptiekās Latvijā unwww.well24.eu un www.lyl.eu.

 

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.