Kādēļ mazuļiem ir svarīga savlaicīga gulētiešana

Jaundzimušo grafiks ir neregulārs, bet līdz sešu mēnešu vecumam lielākajai daļai bērnu ir izveidojies regulārs gulēšanas un nomoda cikls, ko ietekmē dienas gaisma vai viņu diennakts ritms.

Savlaicīga gulētiešana vienā un tajā pašā laikā ir vienīgais veids, kā respektēt iekšējo pulksteni un bērnam nodrošināt pietiekami ilgu miegu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Savlaicīga gulētiešana vienā un tajā pašā laikā ir vienīgais veids, kā respektēt iekšējo pulksteni un bērnam nodrošināt pietiekami ilgu miegu

 

Mazuļiem ir daudz jāguļ. Faktiski līdz otrajai dzimšanas dienai labi atpūties bērns ir nogulējis vairāk stundu, nekā viņš ir pavadījis nomodā. Jaundzimušo grafiks ir neregulārs, bet līdz sešiem mēnešiem vairākumam bērnu ir izveidojies regulārs gulēšanas un nomoda cikls, ko ietekmē dienasgaisma vai viņu diennakts ritms. Savlaicīga gulētiešana vienā un tajā pašā laikā ir vienīgais veids, kā respektēt iekšējo pulksteni un bērnam nodrošināt pietiekami ilgu miegu. Izrādās, ka piemērotam gulētiešanas laikam ir daudz priekšrocību.

 

Cik miega nepieciešams mazulim?

CDC iesaka 3 mēnešus veciem mazuļiem gulēt 14-17 stundas diennaktī. Kad viņi kļūst vecāki, nepieciešamo miega stundu skaits pakāpeniski samazinās, tomēr pat 18 mēnešu vecumā tās ir 11-14 stundas. Kaut arī daļa no miega ir īsāki snaudas brīži, lielākoties tas apvienojas garā nakts periodā.

 

Kādēļ ir svarīgs gulētiešanas laiks?

Pat ja bērni guļ ilgāk no rītiem, viņi var pietiekami izgulēties arī tad, ja iet gulēt vēlāk, tomēr ir viena problēma – parasti tā nenotiek. Mazuļa diennakts ritms viņu dabiski pamodina jau laikā no 6.00 līdz 7.30. Pārāk vēla gulētiešana nozīmē to, ka viņi pamodīsies ierastajā laikā, taču būs mazāk gulējuši.

Tāpat kā bērni dabiski pieceļas agri, viņi arī mēdz kļūt miegaini jau ap 19.00-20.00. Vairumā gadījumu, šajā laikā dodoties gulēt, viņiem ir vieglāk aizmigt, un ideālā gadījumā viņi var naktī nogulēt pietiekami ilgi. Mazākiem bērniem gulēšana dienā papildina miegu 24 stundu laika periodā.

 

Iemidzināšanas intervālu nozīme

Mazuļu un mazu bērnu cikls starp ātru acu kustību (ĀAK) un lēnu acu kustību (LAK). LAK miega fāze ir spēcinoša, bet ĀAK cikls ir aktīvs, ar sapņiem. Mēs, pieaugušie, ne vienmēr apzināmies, ka naktī starp cikliem nedaudz pamostamies un atkal nomierināmies. Tā dara arī mazuļi, un, līdzko iemācās paši nomierināties, var atkal iemigt, nepamostoties pilnībā un neraudot.

 

Pārgurušam bērnam, kurš palicis nomodā pēc dabiskā gulētiešanas laika, ir grūtāk pašam nomierināties. Bērns, kurš var pats aizmigt gulētiešanas laikā, var arī labāk pats nomierināties naktī.

 

Bērnu dienaskārtības veidošanās

Šo metodi labi izmanto skolotāji un aprūpētāji klasēs, kā arī vecāki, kuri veido nomierinošu gulētiešanas procesu. Ja mazulis zina, kas gaidāms, viņš jūtas droši. Ja gulētiešanas kārtība ir tāda pati katru vakaru, viņš to iegaumē. Vanna, stāsts, apskāvieni un “labasnakts” buča ir diezgan izplatīts process, lai pirms gulētiešanas nodrošinātu mierīgu noskaņu. Ja gulētiešana ir novēlota, šīs darbības var izlaist vai izdarīt steigā, rezultātā palaižot garām iemidzināšanas laiku, tāpēc bērns var nebūt gatavs gulētiešanai.

 

Uzvedības un izzināšanas saistība

Kādā Japānas pētījumā par 18 mēnešus veciem bērniem tika konstatēts, ka to bērnu attīstība, kuri vēlāk dodas gulēt (pēc plkst. 22.00), ir sliktāka nekā tiem, kuriem ir agrāks gulētiešanas laiks.

Vēl vienā pētījumā tika aplūkoti kognitīvā testa rezultāti septiņgadīgām meitenēm Apvienotajā Karalistē. Pētījumā tika atsekoti viņu gulētiešanas paradumi kopš trīs gadu vecuma un konstatēts, ka bērniem ar neregulāru gulētiešanas laiku ir ievērojami zemāki rezultāti.

 

Miega nozīme vielmaiņas procesam

Kādā 2009. gada pētījumā tika konstatēts, ka diennakts ritma traucējumi var ietekmēt vielmaiņu. Regulāras maltītes un regulāra miega modelis atbilstoši gaismas un tumsas ciklam parasti palīdzēja noregulēt insulīna un glikozes līmeni, kā arī samazināt hipertensijas risku.

Pierādījumi liecina, ka augstāks ķermeņa masas indekss pusaudžiem ir saistīts ar vēlu gulētiešanu. Pētījumā tika atklātas būtiskas saiknes starp vidēji vēlāku gulētiešanas laiku darba dienās, pat izslēdzot tādus faktorus kā pie ekrāniem pavadīto laiku un fiziskās aktivitātes.

 

Agras gulētiešanas ieguvumi visai ģimenei

Nosakiet vecumam atbilstošu gulētiešanas laiku un aprēķiniet vakariņām piemēroto brīdi. Pēc tam ieplānojiet patīkamu, vienkāršu un nomierinošu procesu, lai nepalaistu garām iemidzināšanas brīdi. Drīz vien jūs atskārtīsiet, ka bērns mazāk pretojas, retāk mostas naktīs un ir vieglāk aprūpējams visas dienas garumā.

Pēc šādas kārtības iestrādāšanas šis laiks var kļūt relaksējošs un patīkams, veidojot saikni ar bērnu. Turklāt arī jums būs brīvs brīdis pirms došanās pie miera.