5 jautras aktivitātes, kas veicina koordinācijas attīstību

Mēs, iespējams, pat nenojaušam, cik nozīmīga ir labas koordinācijas loma. Iedomājies, cik bieži Tev nākas spraukties garām cilvēkiem pārpildītā tirdzniecības centrā, trāpīt atkritumus tieši tvertnē vai nest paplāti ar pusdienu traukiem no virtuves uz ēdamistabu. 

Lai arī līdzsvara un koordinācijas sajūta cilvēkam jātrenē visu mūžu, pirmie dzīves gadi ir īpaši nozīmīgi, jo tajos tiek ielikts pamats pareizai stājai un spējai kustēties.

FOTO: Publicitātes foto

Lai arī līdzsvara un koordinācijas sajūta cilvēkam jātrenē visu mūžu, pirmie dzīves gadi ir īpaši nozīmīgi, jo tajos tiek ielikts pamats pareizai stājai un spējai kustēties.

Šīs šķietami vienkāršās darbības patiesībā pieprasa patiešām labu koordināciju, kas ir mūsu fizisko spēju pamatā. Bērnam tas ir jāiemācās, tāpēc ir ļoti noderīgi atbalstīt bērnu šo spēju attīstīšanā. Kā tieši? Caur rotaļām!

 

"Lai arī līdzsvara un koordinācijas sajūta cilvēkam jātrenē visu mūžu, pirmie dzīves gadi ir īpaši nozīmīgi, jo tajos tiek ielikts pamats pareizai stājai un spējai kustēties. Turklāt jāatceras, ka kustību koordinācijas attīstība svarīga ne tikai, lai kustētos. Tā mazam bērnam ļoti svarīga arī runas attīstībai un smadzeņu pusložu aktivizēšanai," fizioterapeite Sandra Maļinovska. 


Kādas rotaļas palīdz bērna līdzsvara un koordinācijas attīstībai?

  • Sēņu lasīšana. Kopā ar bērnu uzzīmējiet dažāda veida sēnes uz papīra, tad izgriez tās un izkārto uz grīdas. Būs nepieciešams arī sēņu groziņš. Vari to izgriezt no papīra vai izmantot nelielu plastmasas bļodiņu. Tad spēle var sākties – bērnam ir viena minūte laika, lai savāktu pēc iespējas vairāk sēņu. Kad bērns būs gana labi apguvis šo prasmi, vari samazināt uzdevuma veikšanai doto laiku vai izmantot mazāka izmēra papīra sēnes. Turklāt sēņu lasīšanas rotaļa ir lieliska izdevība, lai pastāstītu bērnam, kā atšķirt ēdamās sēnes no indīgajām.
  • Viesmīļu skrējiens. Atrodi nelielu plastmasas paplāti un uzliec uz tās krūzītes, bļodiņas un ēdamrīkus (tam lieliski noderēs rotaļu trauki). Novieto galdu tālākajā istabas stūrī. Bērna uzdevums ir pēc iespējas ātrāk noiet attālumu no durvīm līdz galdam (tā, lai no paplātes nekas nenokrīt), pasniegt restorāna viesiem maltīti (pārvietot visus traukus no paplātes uz galda) un atgriezties pie durvīm jau ar tukšu paplāti. Viesmīļu skrējiens var tikt organizēts arī kā sacensības ģimenes locekļu starpā (Tu redzēsi - tas nemaz nav tik vienkārši, kā varētu šķist!) vai jautra spēle, kurai var pievienoties draugu un kaimiņu bērni. Un, ja vēlēsieties padarīt spēli mazliet sarežģītāku, novieto dažādus šķēršļus ceļā no durvīm līdz galdam.
  • Slaloms. Izvieto rotaļu ķegļus vai parastas plastmasas pudeles, lai izveidotu slaloma trasi. Bērna uzdevums ir izskriet visu trasi pēc iespējas ātrāk, neapgāžot ķegļus vai pudeles. Lai padarītu spēli sarežģītāku, var samazināt distanci starp šķēršļiem vai skriet, ripinot bumbu pa priekšu.
  • Būvēšana. Mazu priekšmetu savienošana un atdalīšana ir lielisks veids, lai trenētu roku-acu koordināciju. Šai aktivitātei labi noderēs rotaļu klucīši. Lai uzbūvētu māju vai vilcienu, ir nepieciešama precizitāte. Un, ja izvēlēsies LEGO® DUPLO® klucīšus, bērns varēs ne tikai trenēt koordināciju, bet arī iemācīties daudz jauna par apkārtējo pasauli, apgūt ciparus un dažādus mājās veicamos darbus.
  • Mini basketbols. Šai rotaļai būs nepieciešams kāds trauks vai tvertne, kā kartona kaste, grozs vai liela plastmasas bļoda, kā arī maza, mīksta bumbiņa. Bērna uzdevums ir trāpīt bumbiņu tvertnē, stāvot aptuveni metra attālumā. Vēlāk rotaļu var mazliet sarežģīt, samazinot tvertnes lielumu vai palielinot mešanas attālumu.

 

Reklāma
Reklāma

"Organizējot aktivitātes mājās, ir svarīgi pārliecināties, lai vide būtu droša un atbilstoša. Ja paredzēti uzdevumi ar aktīvu kustēšanos, svarīgi pārbaudīt, lai uz grīdas nav paklājiņi, aiz kā aizķerties vai uz kā paslīdēt. Turklāt vislabāk šāda veida uzdevumus veikt basām kājām, jo tā būs drošāk, aktīvi kustoties, turklāt papildus tiks stimulēta pēdu muskulatūra," atgādina fizioterapeite. 

 

Padomi radošai jautrībai

  • Apgūsti krāsas
    Sniedz bērnam iespēju apgūt krāsas jautrā veidā. Sagatavo vairākus LEGO DUPLO klucīšu pārus (vienā pārī nepieciešami vienādas krāsas un formas klucīši) un sadali tos divās kaudzītēs – viena būs Tev un otra – bērnam; tad uzbūvējiet katrs savu daudzkrāsaino torni.
  • Laiks mīklām
    Novieto savu klucīšu torni tā, lai bērns to nevar redzēt. Bērna uzdevums ir uzbūvēt torni, izmantojot tieši tādas pašas krāsas klucīšus, kādi ir Tavā tornī. Tu vari bērnam dot mājienus, tomēr tiem ir jāskan kā mīklām. Piemēram, Tu vari pateikt, ka Tava torņa apakšā ir klucītis, kas ir tādā pašā krāsā kā saule. Tā bērns sapratīs, ka torņa būvēšana ir jāsāk ar dzeltenas krāsas klucīti.