Trīs slāņu princips. Kā saģērbt bērnu pareizi + praktiski piemēri

Bērni labprāt spēlējas ārā neatkarīgi no laikapstākļiem. Tomēr, lai viņi labi justos, ir svarīgi, lai nebūtu ne par aukstu, ne par karstu. Ērts veids, kā to nodrošināt, ir tā saucamais trīs slāņu ģērbšanās princips, ko plaši izmanto Skandināvijā bērnudārzos, skolās, kā arī pieaugušie ikdienā, dodoties ārā vēsā laikā.

Papildinot un kombinējot pamatslāņus, ir viegli pielāgoties mainīgiem laikapstākļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Papildinot un kombinējot pamatslāņus, ir viegli pielāgoties mainīgiem laikapstākļiem.

 

Kā jau pats nosaukums saka priekšā, apģērbs sastāv no trim slāņiem jeb trim kārtām, kas palīdzēs saglabāt ķermeni siltu un sausu. Trīs slāņu principu var arī viegli iemācīt bērnam jau bērnudārznieka vecumā, mācot pašam izvēlēties apģērbu atbilstošu laikapstākļiem. Papildinot un kombinējot pamatslāņus, ir viegli pielāgoties mainīgiem laikapstākļiem.

 

1. Pirmais jeb iekšējais slānis – plāns, piegulošs, mitrumu novadošs slānis. Aukstā laikā vislabāk noderēs plāns vilnas apģērbs, vilnas veļa. Tā ne tikai uzturēs ķermeni siltu, bet arī novadīs ķermeņa mitrumu, ja bērns sasvīdīs. Turklāt sasvīdusi vilnas veļa turpina saglabāt siltumu un nesaldēs atšķirībā, piemēram, no kokvilnas. Ja bērnam ir alerģija pret vilnas apģērbu, var pamēģināt smalkāko merino vilnu vai apģērbu, kas gatavots no vilnas un zīda. Otra iespēja ir izmantot termo veļu. Maziem bērniem noderēs vilnas bodijs un bikses, lielākiem atsevišķi velkamas vilnas bikses un krekls.

2. Otrais jeb vidējais slānis – nedrīkst būt šaurs un piegulošs, tam jābūt pietiekami brīvam, ērtam un elpojošam, lai nodrošinātu siltuma izolāciju un netraucētu kustībām. Otrais slānis var būt no vilnas vai flīsa. Tas var būt gan kā kombinezons gan atsevišķi bikses un jaka. Ja ir pārāk silts, otro slāni var izlaist vai aizstāt ar trešo slāni.

3. Trešais jeb ārējais slānis – šeit jāizvērtē laikapstākļi un bērna aktivitātes. Tas var būt kombinezons vai bikses un jaka. Mazākiem bērniem kombinezoni var būt nedaudz vairāk polsterēti mugurpusē, jo bērni biežāk ir sēdus. Lielākiem bērniem kombinezonus iespējams viduklī pieregulēt, lai ir ērtāk kustēties. Nereti kombinezoniem uz ceļiem un sēžamdaļas vietām ir papildus mitrumu necaurlaidīgs slānis. Apģērbam jābūt vēju un mitrumu aizturošam, vienlaicīgi elpojošam. Rudenī noderēs plānāki rudens kombinezoni, virsjakas un bikses, “soft shell” apgērbi, “windstopper” apģērbi, ziemā biezāki ar papildus flīsa oderējumu un kapucēm. Ieteicami tādi kombinezoni un bikses, kuriem staru apakšējā daļā ir nostiprinošas gumijas, ko pārvilkt pāri apaviem, lai zem apģērba nenonāk ūdens, smiltis un sniegs.

Reklāma
Reklāma

 

Kā apģērbt bērnu?

Galva, kakls, seja 
Visvairāk siltuma tiek zaudēts caur galvu, tāpēc laba, laikapstākļiem piemērota cepure ir īpaši svarīga. Aukstā laikā vislabāk derēs pār galvu maucama cepure kopā ar šalles daļu no vilnas vai sintētiskā flīsa materiāla. Vējainā laikā pārliecinieties, vai ir papildus polsterējums ausu daļā. Ja šalle un cepure tiek lietota atsevišķi, parastās šalles vietā labāk izvēlēties pār galvu maucamu šallīti vai apģērbu ar augsto apkakli. Aukstā laikā izmantojiet kapuci, kas nosedz pieri, kaklu un vaigus.
Kad temperatūra ir zem -10 grādu pēc Celsija, ieteicams uz sejas lietot lipīdu aizsargkrēmu aukstam laikam, jāpārliecinās, lai krēms nesatur ūdeni, jo tad tas saldēs seju.

Kā ģērbt bērnu?

Rokas
Bērniem rokas ātri kļūst aukstas. Ieteicami atbilstoši ar flīsu oderēti vēju un mitrumu aizturoši cimdi. Aukstā laikā var vilkt 2 cimdu pārus, vispirms plāni vilnas cimdi, pēc tam pāri velkam nedaudz lielākus un biezākus vēju un  mitrumu aizturošus cimdus. 

Kājas
Arī šeit noderēs vairāku slāņu princips, piemēram zābaki ar oderi. Izvēlies zābakus, kas ir vienu izmēru lielāki, lai var uzvilkt plānas vilnas zeķītes un pa virsu vēl vienu pāri nedaudz biezākas vilnas vai sintētiskā materiāla zeķes. Mitrā laikā izvēlaties mitrumu necaurlaidīgus zābakus. 

NĒ!
Neizmantojiet iekšējam slānim kokvilnas apģērbus. Tie nenovada mitrumu un tādējādi aukstā laikā dzesē bērna ķermeni. 

 

Autore: divu bērnu mamma Inta Dimante-Deimantoviča, speciāli Mammamuntetiem.lv.