Miega eksperts: Pielāgošanās laika maiņai var ilgt pat divas nedēļas

Cilvēka organisms spēj mainīt miega un nomoda ciklu, taču ātrums, kādā tas notiek, mums katram ir atšķirīgs. Ķermeņa pielāgošanās laika maiņai visbiežāk ilgst no dažām dienām līdz divām nedēļām, skaidro Miega medicīnas speciālists un neirologs Ainārs Vecvagars. 

FOTO: Shutterstock.com

Vērtīgākais, ko var darīt, lai palīdzētu organismam pielāgoties jaunajam laika ritējumam, ir ievērot konkrētu gulētiešanas un celšanās laiku. Pārmaiņas parasti vismazāk izjūt tie, kuriem ir labāka fiziskā un mentālā veselība, jo tā nozīmē efektīvākus fizioloģiskos procesus un optimālāku stresa līmeni, līdz ar to arī vieglāku pielāgošanos jebkāda veida izmaiņām. 
 

“Laika maiņai var būt divejāds efekts. No vienas puses, gaišā diennakts laika pagarināšana par vienu stundu dod iespēju organismam uzņemt vairāk saules gaismas, kas tik ļoti nepieciešama ne tikai D vitamīna, bet arī miega hormona melatonīna sintēzei. No otras puses, sākotnēji tā var sarežģīt situāciju tiem, kuri saskaras ar miega traucējumiem,” papildina A. Vecvagars. 
 

Melatonīna uzņemšana un kvalitatīva miega priekšnoteikumi
“Ja laika maiņa radījusi miega problēmas, ieteicams uzņemt melatonīnu, kas palīdzēs noregulēt organisma bioritmu jeb miega un nomoda ciklu. Situācijas uzlabošanai var lietot arī ārstniecības augus ar nomierinošo iedarbību, piemēram, baldriāna tēju, pasiforas lakstus, arī apiņa drogu un melisas lapu līdzekļus, kā arī ievērot veselīga miega priekšnoteikumus,” stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.


Padomi miega kvalitātes uzlabošanai
 
 1. Izveidot un ievērot noteiktu miega ritmu. Diennaktī pieaugušam cilvēkam miegam nepieciešamas septiņas līdz astoņas stundas.  Ritmam būtu jābūt vienādam visās nedēļas dienās – ja darba dienās būs gulēts mazāk, bet sestdienās un svētdienās vairāk un ilgāk, tad pirmdiena kļūs par smagāko nedēļas dienu izjauktā miega ritma dēļ.

    2. Pirms došanās gulēt aizvērt aizkarus, izvēdināt telpu. Gulēšanai ieteicamā gaisa temperatūra ir no + 16º līdz + 18ºC. 

    3. Izvairīties no spožas gaismas. Tāpat stundu līdz divas stundas pirms miega ieteicams nelietot datoru un viedierīces, neatrasties dienas gaismu apgaismojumā.

Reklāma
Reklāma

   4. Pirms gulētiešanas nelietot alkoholiskus dzērienus, kafiju, arī stipru tēju, nav ieteicams smēķēt.

   5. Vēlams ieturēt vieglas vakariņas, nevis lielāko ēdienreizi dienas laikā.

   6. Nepārcensties ar fizisko slodzi, piemēram, intensīviem sporta treniņiem. Slodzei jābūt mērenai.

   7. Ja miega kvalitāti traucē dzīvesbiedra krākšana, dzīvesbiedram jādodas pie ārsta. Kamēr tas nav paveikts,  ieteicams gulēt atsevišķās telpās.

    8. Nepārvērst gulēšanai paredzēto gultu par pārdomu, darba, televīzijas skatīšanās un ēšanas vietu.