Nabassaites cilmes šūnas jeb mezenhimālās cilmes šūnas

Nabassaites cilmes šūnu saglabāšana ir vienreizēja iespēja, kas pastāv tikai bērna dzimšanas brīdī, lai iegūtu vislabāko terapeitisko cilmes šūnu materiālu, ar mērķi izmantot to nākotnes vajadzībām.

iVF Riga Cilmes šūnu centrs atšķiras ar to, ka nabassaite netiek iesaldēta, bet šūnas tiek jau izdalītas no audiem, noraksturotas un veiktas dažādas kvalitātes pārbaudes, tūlīt pēc nogādāšanas laboratorijā.

FOTO: Shutterstock.com

iVF Riga Cilmes šūnu centrs atšķiras ar to, ka nabassaite netiek iesaldēta, bet šūnas tiek jau izdalītas no audiem, noraksturotas un veiktas dažādas kvalitātes pārbaudes, tūlīt pēc nogādāšanas laboratorijā.

Kas ir mezenhimālās cilmes šūnas?

Termins “mezenhimālās cilmes šūnas” (MSC, angl. - mesenchymal stem cells) tika ieviests 1990-os gados, lai raksturotu to kaulu smadzeņu šūnu daļu, kas atsevišķu šūnu līmenī parādīja spēju pārveidoties par trīs dažādu tipu šūnām.

 

Mezenhimālās cilmes šūnas ir pieaugušo cilmes šūnas, kuras nodrošina dažādu audu atjaunošanu un audu ievainojumu labošanu organisma dzīves laikā. Zinātniekiem ir izdevies izdalīt MSC gandrīz no visiem iespējamiem audiem organismā. MSC piemīt augsta sevis atjaunošanas spēja tajā pašā laikā saglabājot savu daudzfunkcionalitāti. Standarta testi, kas nosaka šo šūnu daudzfunkcionalitāti, apstiprina MSC spēju pārveidoties par adipocītiem (taukaudu šūnām), osteocītiem (kaulaudu šūnām) un hondrocītiem (skrimšļaudu šūnām), kā arī par miocītiem (muskuļaudu šūnām) un pat neironiem (nervaudu šūnām). Katra cilvēka MSC spēja dalīties, pašatjaunoties un pārveidoties par kādu no audu tipu šūnām ir atšķirīga un stipri individuāla.

 

Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka MSC ir iespējams izmantot jebkuram pacientam, nedomājot par imunoloģisko audu saderību, proti, šīs šūnas der visiem, gan radiniekiem, gan svešiem cilvēkiem.

 

Biežāk izmantotie MSC avoti ir āda, taukaudi un nabassaite. Ādas fragmenti un taukaudi ir izplatīts blakus produkts plastisko, kosmetoloģisko operāciju laikā, un šo materiālu ir iespējams lietderīgi izmantot MSC iegūšanai. Bet ir svarīgi uzsvērt, ka MSC multifunkcionalitāte samazinās līdz ar donora vecumu. Balstoties uz šo faktu, nabassaite tiek uzskatīta par vislabāko MSC avotu, jo:

  1. no nabassaites ir iespējams iegūt visjaunākās un primitīvākās mezenhimālās cilmes šūnas;
  2. nabassaite ir pieejama uzreiz pēc bērna piedzimšanas un agrāk, pirms jaunām tehnoloģijām, tā tika utilizēta; tās paņemšana neprasa nekādu invazīvu iejaukšanos un nerada nekādas veselības komplikācijas ne mātei, ne bērnam;
  3. nabassaites MSC ir lielāks klīniska pielietojuma potenciāls pateicoties to primitīvām īpašībām un augstākai dalīšanās spējai.

No šī izriet, ka nabassaites cilmes šūnu saglabāšana ir vienreizēja iespēja, kas pastāv tikai bērna dzimšanas brīdī, lai iegūtu vislabāko terapeitisko cilmes šūnu materiālu, ar mērķi izmantot to nākotnes vajadzībām.

 

iVF Riga Cilmes šūnu centrs atšķiras ar to, ka nabassaite netiek iesaldēta, bet šūnas tiek jau izdalītas no audiem, noraksturotas un veiktas dažādas kvalitātes pārbaudes, tūlīt pēc nogādāšanas laboratorijā. Tas nodrošina ne tikai augstu šūnu dzīvotspēju un kvalitāti, bet ātru šūnu pieejamību nepieciešamības gadījumā. (Laboratorija ieguva farmaceitiskās darbības licence Nr. R00053)

 

Cilmes šūnu centrs iVF Riga  piedāvā topošajiem vecākiem:

    • Individuālo bezmaksas konsultāciju par cilmes šūnu saglabāšanu

    • Ekskursijas Cilmes šūnu centra laboratorijā

 

Uzticiet rūpes par Jūsu ģimenes veselību iVF Riga Cilmes šūnu centram!

 

Mūsu kontakti:

Zaļā iela 1, Rīga, Latvija

E-mail: cilmessunas@ivfriga.eu

Tālr.: +371 67111117; +371 26600533

 

www.ivfrigastemcells.lv

facebook.com/ivfriga.cilmessunas;

instagram.com/@ivf_riga_stem_cells