Mazuļa pāreja no mazās gultiņas uz lielo

Daudziem vecākiem jautājums par pāriešanu no mazās gultiņas uz lielo bieži rodas pēc tam, kad mazulis ir izrāpies no gultiņas un brīnumainā kārtā ieradies viņu guļamistabā. Kad vecākiem būtu jāizlemj par pāreju no mazās gultiņas uz lielo?

Mazuļa pāreja no mazās gultiņas uz lielo

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kad vecākiem būtu jāizlemj par pāreju no mazās gultiņas uz lielo?


Būtu lieliski, ja bērns izmantotu gultiņu vismaz līdz 2,5 gadu vecumam, bet ideālā veidā – līdz 3 gadu vecumam. Kaut arī daži bērni mēģina no gultiņas izvairīties jau agrākā vecumā, tas nenozīmē, ka viņi ir gatavi pāriešanai uz lielāku gultu. Viņiem bieži trūkst izpratnes par  jaunās un lielās gultas noteikumu ievērošanai, turklāt daudziem patiesībā pietrūkst mazo bērnu gultiņas mājīgās omulības.


Tomēr piedzīvojumus meklējošie mazuļi jau 1,5 - 2 gadu vecumā mēģinās izrāpties no mazās gultiņas.

Šādā gadījumā jūs varat veikt dažas darbības, lai viņus no tā atrunātu un ilgāk noturētu gultiņā:

Mācieties jaunus gulēšanas ieradumus. Ja bērnam ir vienmēr bijis nepieciešams pieaugušais, kurš viņu noliek gulēt, šis varētu būt īstais laiks  patstāvīgās gulēšanas apmācībai.

• gultiņas matraci nolaidiet zemākajā pozīcijā;
• izņemiet lielās rotaļlietas, kas tiek izmantotas kā atspēriena punkti;
• ja bērns bēg prom no gultiņas, mierīgi ielieciet viņu atpakaļ bez liekām darbībām un stingri pasakiet: “Nekāp!” Mēģiniet pasēdēt pie gultiņas, kamēr bērns aizmieg;
• drošībai nolieciet uz grīdas spilvenus;
• izejot no istabas, pieveriet durvis un gaidiet tieši ari tām, lai iesaistītos, līdzko bērns ceļās kājās, stingri, bet mierīgi atkārtojot: “Nekāp!”

Ja bērnam ir vienmēr bijis nepieciešams pieaugušais, kurš viņu noliek gulēt gan sākumā, gan arī atkārtoti, šis varētu būt īstais laiks gulēšanas apmācībai.


Šajā rakstā ietvertā informācija:

  • Pareiza laika izvēle
  • Istabas sagatavošana
  • Pārejas laiks
     

Neilgi pirms trīs gadu vecuma sasniegšanas jūs pamanīsiet gatavību pārejai no mazbērna gultiņas uz lielo. Viņš var runāt par to, ka vēlas naktī gulēt gultā tāpat kā māsa, brālis vai brālēns. Ja bērns spēj to pateikt, tas nozīmē, ka viņš ir ir gatavs verbāli paust savas vajadzības.  Otra svarīga prasme ir spēja kontorēt savus impulsus. Piemēram, ja jūs viņam sakāt “nē” attiecībā uz kādu mājas noteikumu, viņš to spēj saprast un ievērot. Tas viņam būs nepieciešams, lai iemācītos vadūt impulsu izkāpt no gultas jebkurā brīdī, kad viņš to vēlas. Šīs pārejas laikā posms nav jāsteidzina. Daži bērni vēlas pagaidīt ilgāk – pat līdz 4 gadu vecumam. Arī tā nav problēma, kamēr mazulis nav pārsniedzis gultiņas svara ierobežojumu.
 

Pareiza laika izvēle
Šādu pāreju nevajadzētu realizēt vienlaikus ar kāda cita svarīga dzīves notikuma sākumu, kas var būt, piemēram, pārcelšanās uz jaunu dzīvesvietu, bērnudārza gaitu uzsākšana, atteikšanās no knupīša, gulētiešanas apmācība vai brāļa vai māsas piedzimšana. Ja ģimenē ir piedzimis vēl viens mazulis, labāk iegādāies otru mazo bērnu gultiņu, pāreju uz lielo gultu atliekot uz piemērotāku laiku. 

Istabas sagatavošana
Parūpējaties par istabas drošību. Nodrošiniet, lai skapīši būtu pieskrūvēti pie sienas, kontaktligzdas būtu nosegtas, zīdaiņu krēms un salvetes nebūtu pieejamas, lampas neapgāztos, bet vaļēji vadi vispār nebūtu sasniedzami. Apsveriet mazuļu pulksteņa iegādi, lai bērnam atgādinātu par lielās gultas noteikumiem un piemērotu celšanās un dienas sākšanas laiku.

Pārejas laiks
Varat izvēlēties pakāpenisku pāreju, dažas dienas ļaujot viņam pasnaust jaunajā gultā dienā, bet naktis joprojām pavadīt mazajā gultiņā. Varat arī uz jauno gultu pārslēgties tūlīt un pilnībā aizvākt no istabas mazo gultiņu.


Šīs agrīnās pārejas laikā būtu labi pie guļamistabas durvīm novietot vārtiņus. 

Ļaujiet savam trīsgadniekam papriecāties par šo pārejošo dzīves brīdi! Dodieties uz veikalu un izvēlieties kaut ko jaunu viņa gultai, piemēram, jaunus palagus, segu vai īpašu spilvenu.

Svarīgi būtu izvirzīt skaidrus noteikumus. Izskaidrojiet, ka joprojām liksiet viņu katru vakaru gulēt tādā pašā kārtībā, bet pēc tam viņam vajadzēs palikt gultā. Rīkojieties konsekventi jau no paša sākuma. Ja bērns izkāpj no gultas, nogādājiet viņu tūlīt tur atpakaļ bez liekas kņadas. Atgādiniet, ka mazuļa pulkstenis vēl nerāda noteikto laiku un viņam ir klusām jāpaliek gultā.

Varbūt varat izmantot to, ko sauc par “gulēšanas grafiku”, lai panāktu uzvedību, ko vēlaties sagaidīt. Katru rītu pāarunājiet viņa sasniegumus, uzslavējot to, ko viņš ir izdarījis ar īpaši labi, kā arī izsakot atzinību, ka arī šonakt viņam izdosies. Varat arī ieplānot kādu “taustāmu” atlīdzību, piemēram, ikrīta zvanu vecmāmiņai, lai palielītos, vai mazu rotaļlietu pēc tam, kad bērns ir palicis gultā vairākas dienas.

Pretojieties visiem gulēšanas palīglīdzekļiem, piemēram, gulēt blakus, līdz viņš ir aizmidzis. Ja bērnam ir vienmēr bijis nepieciešams pieaugušais, kurš viņu noliek gulēt gan sākumā, gan arī atkārtoti, šis varētu būt īstais laiks gulēšanas apmācībai.

Avots: Pampers.com