Pusaudžu resursu centrā palīdzību saņēmuši jau 43 jaunieši ar uzvedības un atkarību problēmām

Pusaudžu resursu centra darbību nepieciešams paplašināt - gan saturiski, gan reģionāli, tā, atsaktoties uz pirmajā pusgadā paveikto, sacīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viņa atgādināja, ka aprīlī darbu sāka Pusaudžu resursu centrs, kurā tiek realizēta pirmā profilakses tipa ambulatorā atbalsta programma pusaudžiem, kuriem konstatēta atkarību izraisošu vielu kaitējoši pārmērīga lietošana vai atkarīgas uzvedības traucējumi.
 

Dambiņa informēja, ka centra komandā strādā 18 speciālisti un palīdzību saņēmuši vairāk nekā 43 jaunieši vecumā no 11 līdz 18 gadiem no ļoti dažādām vidēm, ģimenes situācijām un ar dažādām psiholoģiskām grūtībām.
 

Pēc Dambiņas paustā, viens no galvenajiem secinājumiem centra darbības rezultātā ir nepieciešamība pēc programmas paplašināšanas. "Redzam, ka jauniešiem nepieciešams atbalsts ne tikai saistībā ar atkarību izraisošo vielu un procesu lietošanu, tāpēc aktīvi strādājam pie jaunu garīgās veselības programmu veidošanas un esam uzsākuši pārrunas ar Veselības ministriju (VM) par sadarbību," sacīja Bērnu fonda vadītāja.
 

Viņa informēja, ka šobrīd Pusaudžu resursu centrs darbojas tikai Rīgā, bet lūgumus pēc palīdzības saņemam arī no citām Latvijas pilsētām, tāpēc sākts apzināt potenciālos sadarbības partnerus reģionos. Dambiņa uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai šī palīdzība jauniešiem būtu pieejama bez maksas, tāpēc centrs cer uz turpmāku sadarbību ar Labklājības ministriju un jaunu sadarbības sākšanu ar VM.
 

Jau tagad paplašinātas Pusaudžu resursu centra sniegtās atbalsta iespējas gan jauniešiem, gan viņu vecākiem, kuriem ir ļoti liela ietekme uz sava pusaudža pašsajūtu un arī lielas iespējas sniegt nepieciešamo atbalstu ģimenes ietvaros. "Lai pozitīvais rezultāts, kas iegūts darbā ar pusaudzi programmas ietvaros, būtu noturīgāks ilgtermiņā, ļoti svarīga ir sadarbība ar ģimeni. Tāpēc turpmāk vecākiem būs iespēja izglītoties speciāla nodarbību cikla ietvaros. Šobrīd uz nodarbībām pieteikušies jau 12 vecāki, un pirmā nodarbība notiks šodien. Savukārt jauniešiem turpmāk būs iespēja konsultēties ar centra speciālistiem arī "Skype", lai palīdzība kļūtu pieejamāka pusaudžiem ārpus Rīgas. Esam izveidojuši arī mājas lapu, kur gan vecāki, gan pusaudži var atrast noderīgu informāciju un pieteikties uz konsultāciju," stāstīja centra psiholoģe Elīna Bārtule.

 

Latvijā joprojām pusaudžiem, kas dažādu psiholoģisku grūtību dēļ iekuļas nepatikšanās, nereti piespriež meklēt palīdzību kā soda mēru vai arī mēģina izolēt no sabiedrības

Vienlaikus Pusaudžu resursu centra mentors Nils Konstantinovs sacīja, ka pusaudžu garīgās veselības, jo īpaši dažādu atkarību profilakses sfērā, galvenā problēma ir iesaistīt un noturēt pusaudzi programmā. Pieredze rādot, ka no katriem desmit pusaudžiem, kas pie mums nonāca, astoņi turpināja atgriezties labprātīgi.
 

Konstantinovs norādīja, ka programma reāli darbojas un palīdz, turklāt secinājums - efektīvs atbalsts nav nekas ārkārtīgi sarežģīts. Vienlaikus, lai tas strādātu, vajadzīgas divas komponentes - profesionālas zināšanas un saprotoša, pieņemoša attieksme.
 

Reklāma
Reklāma

Pēc Konstantinova paustā, veikti arī pirmie programmas rezultātu mērījumi par to, cik lielā mērā pusaudža uzvedība atšķiras pirms un pēc mūsu sadarbības. "Tā kā to vislabāk var novērot vecāki, tad lūdzām viņu vērtējumu. Rezultāti liecina, ka 86% pusaudžu uzvedība ir uzlabojusies, no tiem 41% uzvedība ir uzlabojusies ievērojami, bet 45% - daļēji. Tātad - no katriem desmit pusaudžiem, gandrīz deviņi varēs novērot kādas pozitīvas izmaiņas," sacīja eksperts.
 

Vienlaikus līdzšinējā centra darbā secināts, ka daļai jauniešu un viņu vecāku šķērslis saņemt palīdzību ir negatīva iepriekšēja pieredze, kā arī stigma, kas saistīta ar garīgo veselību. Diemžēl Latvijā joprojām pusaudžiem, kas dažādu psiholoģisku grūtību dēļ iekuļas nepatikšanās, nereti piespriež meklēt palīdzību kā soda mēru vai arī mēģina izolēt no sabiedrības, sacīja Dambiņa.

Viņa norādīja, ka šāda sistēma demotivē vērsties pēc atbalsta, jo neviens labprātīgi nevēlas tikt sodīts. Arī vecāki, parādoties pirmajām grūtībām ģimenē, bieži nevēlas meklēt palīdzību, baidoties, ka bērns var tikt iekļauts reģistros, kas sabojās viņa nākotnes izredzes. Rezultātā daudzi bērni, kuru grūtības vēl nav progresējušas, bet kuri atrodas riska grupā - kad iespējams palīdzēt visvairāk - palīdzību saņem vismazāk.

Šī iemesla dēļ, pēc Dambiņas paustā, sākta sociālā kampaņa "Ir ok, ja tev dažreiz nav ok!", kuru palīdzēja veidot paši jaunieši, kuri brīvprātīgi pieteicās filmēties video, veltīja savu brīvdienu un aktīvi piedalījās.

Dambiņa norādīja, ka pusaudžiem visbiežāk ir divu veidu atkarības - vielu un moderno tehnoloģiju. Līdzīgas tendences kā citur Eiropas Savienībā, proti, paliek mazāks alkohola un vielu lietotāju skaits, bet krasi pieaug datora un mobilo telefonu pārlieki lietotāji.

Vienlaikus varot novērot arī sociālo griezumu - alkohola un vielu problēmas aktuālākas sociāli mazāk nodrošinātiem, kamēr vidusslāņa un turīgākās ģimenēs lielāka problēma kļūst procesu atkarības. Starp centra klientiem populārākā narkotika ir marihuāna, bet liela popularitāte ir halucinogēniem - LSD, kā arī recepšu medikamentiem, tostarp "Tramadols" un "Xanax", savukārt populārākā datorspēle, kas izraisījusi problēmas, ir "Fortnite".

Konstantīnovs sacīja, ka centra darbībā redzams, ka visiem pusaudžiem, kas nonākuši centrā ar atkarību risku, ir arī kādas psiholoģiskas grūtības. "Tas apliecina, ka atkarīga uzvedība ir tikai viens no veidiem, kā pusaudžiem izpaužas garīgās veselības sarežģījumi - netiekot galā ar stresu, vides un citiem faktoriem. Grūtības, kas ir bijušas mūsu klientiem - uzvedības traucējumi, depresīvi un trauksmes traucējumi, dzimumu disforija, pašnāvības domas, graizīšanās, ēšanas traucējumi, klaiņošana, agresīva uzvedība, huligānisms, emocionāla un seksuāla vardarbība," sacīja eksperts.

Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, aptuveni 20% jauniešu saskaras ar garīgās veselības problēmām, un Eiropā 40% hronisko saslimšanu saistītas ar garīgās veselības problēmām. Lielākā daļa garīgās veselības problēmu sākas tieši jauniešu vecuma posmā.