Ko iesākt ar cidonijām? 12 gardas receptes sīrupam, marinādei, sukādēm...

Cidonijas ir mūsu platuma grādu bagātība, jo nedz ziemeļu, nedz dienvidu apstākļi nav piemēroti, lai cidoniju labumi spētu izpausties visā pilnībā. Tieši pie mums augošās cidonijas ar savu smaržu, garšu un vērtību spēj ne tikai atveseļot, bet arī atjaunināt cilvēku. Svaigu cidoniju aromāts uzlabo noskaņojumu, kliedē nomāktu dvēseles stāvokli, samazina galvassāpes. To pašu dara arī cidonijās esošie vitamīni, citas vielas un ēteriskās eļļas, kas turklāt vēl uzlabo aknu un sirds darbību un darbojas kā līdzeklis pret iekaisumiem.

 

Tik saulainas un veselīgas!

FOTO: Shutterstock.com

Tik saulainas un veselīgas!

Cidoniju smarža ir ļoti spēcīga, tādēļ tās nav vēlams glabāt kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, jo tie piesūksies ar cidoniju aromātu. Turpretī, ja vēlas, lai virtuve vai istaba patīkami smaržotu, cidonijas uz pāris dienām ieber dekoratīvos šķīvjos un noliek telpas centrā. 

 

Ja pietiek pacietības, izlobītās sēkliņas var savērt krellēs un nēsāt ap kaklu un rokām – arī tā izpaudīsies cidoniju veselīgā iedarbība.

Reklāma
Reklāma

Saulē un siltumā nobriedušas cidonijas ir uzkrājušas sevī arī gana daudz konservantu, lai, šķēlītēs sagrieztas un ar cukuru pārbērtas, varētu ledusskapī labi uzglabāties pat pusgadu.


Kā labāk apieties ar cidonijām?

  • Cidonijas ir visai cietas, tādēļ ieteicams vispirms ar lielu, asu nazi sagriezt četrās daļās, pēc tam ar mazu virtuves nazīti vai speciālu augļu nazīti sagriezt sīkāk.
  • Sēklu izņemšanai var izmantot arī karoti ar spicu galu un asām malām.
  • Cidoniju sulu mazās porcijās var arī iesaldēt. To ielej mazos trauciņos vai pat ledus kubiņu saldēšanai paredzētajā traukā un sasaldē.
  • Ja paredzēts sagriezt šķēlītēs lielāku daudzumu cidoniju, nepieciešams ļoti ass nazis, savukārt rokās ieteicams uzvilkt gumijas cimdus, jo skābā sula ietekmē ādu.

Saistītie raksti