Kādas rotaļlietas izvēlēties bērna pirmajā dzīves gadā?

Bieži vien, kad piedzimst mazulis, vecāki un tālāki radinieki prieku par mazuli izrāda, viņu kārtīgi apdāvinot ar neskaitāmām rotaļlietām. Daudziem garām paslīd fakts, ka tās bērnam pirmajos dzīves mēnešos nav vajadzīgas, bet vēlāk vislabākās izrādīsies tieši pašas vienkāršākās mantiņas.

Nereti par mīļākajām spēļlietām bērnam kļūst tās, kas katram jau mājās ir, tāpēc mazuļiem dārgas un košas spēlmantiņas viņa dzīves pirmajā gadā nebūtu jāpērk.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti par mīļākajām spēļlietām bērnam kļūst tās, kas katram jau mājās ir, tāpēc mazuļiem dārgas un košas spēlmantiņas viņa dzīves pirmajā gadā nebūtu jāpērk.

Bieži vien, kad piedzimst mazulis, vecāki un tālāki radinieki prieku par mazuli izrāda, viņu kārtīgi apdāvinot ar neskaitāmām rotaļlietām. Daudziem garām paslīd fakts, ka tās bērnam pirmajos dzīves mēnešos nav vajadzīgas, bet vēlāk vislabākās izrādīsies tieši pašas vienkāršākās mantiņas.

Pirmos divus mēnešus bērnam rotaļlietas vispār nav vajadzīgas. Viņam vissvarīgākais ir vecāki!


“Nereti par mīļākajām spēļlietām bērnam kļūst tās, kas katram jau mājās ir, tāpēc mazuļiem dārgas un košas spēlmantiņas viņa dzīves pirmajā gadā nebūtu jāpērk, un arī turpmāk to nepieciešamība jāizvērtē,” uzsver pediatre  Liene Smane.


1-2 mēneši: bērniņam nepieciešami vienīgi vecāki

Pirmos divus mēnešus bērnam rotaļlietas vispār nav vajadzīgas. Viņam vissvarīgākais ir vecāki –  mazulim pietiek skatīties, pētīt vecāku sejas, mīmiku, just viņu rūpes, uzmanību, runāšanu un glāstus. Nekādi grabuļi, spīguļi vai mīkstās mantiņas to nespēj aizstāt!

 

3 – 5 mēneši: bērns sāk aplūkot mantiņas

Šai vecumā zīdainis rotaļlietām jau sāk sekot ar skatienu, bet, paņēmis rokās, tās aplūko. Bērnam noteikti nav vajadzīgas sarežģītas spēļmantiņas, laba izvēle būs košs, vienas krāsas auduma gabaliņš, ko rociņās satvert un paburzīt. 

Derēs arī kāda pavisam vienkārša, vienkrāsaina mantiņa. Noteikti nevajadzētu izvēlēties krāsainu rotaļlietu virtenes, ko kārt pie gultas. Šajā vecumā bērns uzmanību spēj pievērst tikai kaut kam vienam. Ja bērnam apkārt ir dažādas mantiņas spilgtās krāsās, tas rada lieku uzbudinājumu. Mazulis vēl nespēj koncentrēties dažādām detaļām. Arī rotaļlietas, kas skan, pīkst, griežas, rada satraukumu. Šai vecumā, izvēloties zīdainim kādu mantiņu, labi atcerēties teicienu – mazāk ir vairāk.

 

6 – 8 mēneši: mazulis sāk darboties pats

Sešos mēnešos bērniņa interese par apkārtējo pasauli pieaug, ir attīstījusies arī viņa roku koordinācija, tāpēc viņam patiks darboties pašam. Laba izvēle ir, piemēram, mīkstāka materiāla papīrs, ko pašam burzīt un klausīties tā čaukstēšanā.

Sešos mēnešos bērniņa interese par apkārtējo pasauli pieaug, ir attīstījusies arī viņa roku koordinācija, tāpēc viņam patiks darboties pašam.

9 mēneši: izzināšanas process ir sācies

Deviņos mēnešos zīdainis pēc rotaļlietām sniedzas jau ļoti mērķtiecīgi. Ja mazulim priekšā noliks trīs dažādas rotaļlietas, viņš paņems vienu – to, kura viņu būs visvairāk ieinteresējusi. Viņš mantiņas jau vērīgi pēta.


Deviņos mēnešos zīdainis ļoti daudz spēlējas. Viņam ļoti patīk arī dažādas pirkstiņu spēles, ko ar viņu izspēlē pieaugušie, patīk saklausīt dažādas skaņas: mazuli ieinteresē pulksteņa tikšķi, zvaniņi, telefona skaņas. Viņš sāk vērot bilžu grāmatas, ar pirkstu parādot uz attēlu, kas viņu ir ieinteresējis.
Vislabākā rotaļlietu izvēle šai vecumā ir koka klucīši, arī koka karotes, dažāda izmēra neplīstošas bļodiņas, arī bumbas, pēc kurām rāpot. Labi, ja vecāks kopā ar bērnu skatās bilžu grāmatas.

Deviņos mēnešos  vislabākā rotaļlietu izvēle ir koka klucīši, arī koka karotes, dažāda izmēra neplīstošas bļodiņas, arī bumbas, pēc kurām rāpot.

10 – 11 mēneši: telpiskās iztēles attīstības laiks

Desmit mēnešos bērnam strauji attīstās telpiskā iztēle, tāpēc šai laikā zīdainis pastiprināti sāk interesēties par dažādām detaļām. Ja viņam iedos lelli, viņš aiztiks tās acis,  mēģinot ar saviem mazajiem pirkstiņiem tās izurbināt. Ja bērnu palaidīs padzīvoties pa grīdu, viņš uzmanību pievērsīs elektrības kontakligzdām: gribēs aptaustīt divus mazos caurumiņus, kurās parasti ievieto kontaktdakšas...

Vecākiem ļoti rūpīgi jādomā par apkārtējās vides drošību: visām konktakligzdām jābūt noslēgtām, bet bērnam pieejamām lietām – bez sīkām detaļām, lai mazulis tās nevar ne norīt, ne iebāzt ausīs vai degunā.

Ja mazulis kādu detaļu iebāž degunā,  tā ir akūta situācija, kad nekavējoties jāgriežas pie mediķiem pēc palīdzības. Bērnam var piedāvāt drošas lietas – klučus, bļodiņas, karotes, nelielu bumbu, dažāda izmēra kastes, ar ko bērns pats var darboties. Ne mašīnas, ne lelles bērnam šai vecumā nebūs piemērota rotaļlieta. Jo vidēji tikai no 24 mēnešu vecuma rotaļlietas bērna acīs iegūst konkrētu jēgu un bērns sāk modulēt spēles – auklē lelles, spēlē veikalos, brauc ar auto.

 

Pirmajā dzīves gadā, piemēram, meitenei var piedāvāt lellīti, bet uzadītu, bez liekām detaļām. Un tomēr jāatceras arī tas, ka mīkstajās mantiņās uzkrājas putekļi un putekļu ērcītes, kas bērnam var radīt alerģiskas reakcijas. Tāpēc vislabākā izvēle būs vienkāršas, viegli kopjamas mantas, vislabāk tās, kas izgatavotas no dabīga materiāla.

Saistītie raksti