Veselīgas pusdienas, ko bērnam dot līdzi uz skolu

Tikko sākušās skolas gaitas, kas liek vecākiem domāt par to, kādus veselīgus un pilnvērtīgus produktus iekļaut bērna pusdienās ne tikai mājās, bet arī skolā. Kā sastādīt ēdienkarti un ko dot līdzi atvasei, ja bērns atsakās vai kādu citu apstākļu dēļ nevar ēst skolas pusdienas? Ieteikumus sniedz Olga Ļubina, Rimi veselīgas ēšanas eksperte un sertificēta uztura speciāliste, un veselīgas receptes – Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Uz skolu līdzi burciņā var paņemt gardas pusdienas.

FOTO: Shutterstock.com

Uz skolu līdzi burciņā var paņemt gardas pusdienas.

“Pirmā lieta, ko vecākiem vajadzētu apdomāt pirms pusdienu kārbiņas satura sastādīšanas, ir apstākļi, kādos bērns baudīs pusdienas. Vai pusdienas būs klasē vai ēdnīcā? Ja ēdnīcā, vai tur ir iespējams uzsildīt ēdienu, piemēram, ir pieejams mikroviļņu krāsnis? Tāpat jāsaprot, kāds ir bērna režīms pēc skolas – vai viņš/a pēc skolas dosies uz mājām, kur būs pieejamas siltas pusdienas? Vai arī pēc skolas bērns uzreiz skrien tālāk uz pulciņiem, un siltais ēdiens viņu sagaida tikai vakariņās? Balstoties uz to, kā atbildējāt uz šiem jautājumiem, arī jāplāno bērna pusdienu kārbiņas saturs, noteikti nodrošinot to, ka vismaz reizi dienā bērns var baudīt siltu, svaigu ēdienu,” apgalvo Olga Ļubina. 


Noruna ar bērnu
Ar bērnu vērts izrunāt to, ko viņš gribētu ņemt līdzi uz skolu, bērniem ir lieliskas idejas, ko vērts īstenot. Tomēr, ja atvases piedāvātās pusdienu idejas pēc vecāku domām nav pārāk veselīgas, vienmēr ir risinājums. Ar bērnu var sarunāt, ka reizi nedēļā pats skolēns izvēlās, ko ēdīs un liks savā pusdienu kārbiņā. Lai izvairītos no regulāriem neveselīgiem našķiem pusdienu vietā, šādā gadījumā stingri jāturas pie norunas – bērns kārbiņas saturu noteiks tikai reizi nedēļā, bet atlikušās dienas atvasei būs jāēd tas, ko ieplānojuši vecāki. 

 

Sauja riekstu, augļi vai ogas, nesaldināts jogurts nelielā tilpumā, piemēram, 100-150 ml – ļoti vienkārša, bet vērtīga pusdienu opcija!

 

Uztura speciāliste norāda, ka garšīgas un veselīgas pusdienas nebūt nav grūti pagatavojamas: “Sauja riekstu, augļi vai ogas, nesaldināts jogurts nelielā tilpumā, piemēram, 100-150 ml – ļoti vienkārša, bet vērtīga pusdienu opcija! Iesaku arī izmēģināt ņemt līdzi burciņas ar musli, bezpiedevu jogurtu un ogām vai augļiem. To var pagatavot gan kā krāsainu un interesantu maltīti, bezpiedevu jogurtam un musli pievienojot dažādus žāvētus augļus, ogas un arī svaigos augļus, gan kā sātīgāku mielastu, pievienojot riekstus un biezpienu. Ja bērns ir fiziski aktīvs, nodarbojas ar sportu vai strauji aug, iesaku izmēģināt bezpiedevu jogurtu ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu,” stāsta Rimi veselīgas ēšanas eksperte. 

Ja skolēns pusdienās vēlas baudīt sviestmaizes, galvenais ir ievērot dažādību – izmantojiet dažāda veida sierus, gan puscietus vai svaigus, tāpat cepetis būs labākais desas aizvietotājs. Vērts izmēģināt maizītes ar avokado un tomātiem vai olu – tās būs ne vien veselīgas, bet arī gardas un nodrošinās bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju un uzturvielām. Kā saldo ēdienu var pagatavot maizīti ar zemesriekstu sviestu un banānu vai kādām svaigām ogām un ievārījumu – bērniem šāda kombinācija noteikti ies pie sirds! 

 

Gurķi, ķiršu tomāti, paprika vai mazie burkāni – veselīgos našķus ir ērti paņemt līdzi un apēst starpbrīžos starp mācību stundām.


Nedrīkst aizmirst arī par dārzeņiem – gurķi, ķiršu tomāti, paprika vai mazie burkāni – veselīgos našķus ir ērti paņemt līdzi un apēst starpbrīžos starp mācību stundām. Gan dārzeņus, gan ogas un augļus nepieciešams uzglabāt atsevišķi no sausajiem produktiem, lai tie neuzsūktu augļos un dārzeņos esošo mitrumu. 

Olga Ļubina iesaka – veselīgu pusdienu iespēju ir daudz, būtiski ir izveidot maltīti, kas būs uzturvielām bagāta un arī pašam bērnam šķitīs garšīga un interesanta. Lai jaunais mācību gads ir veselīgi pavadīts, atnes jaunas zināšanas un pozitīvas emocijas! 

Reklāma
Reklāma


RECEPTES:
Muslis ar sēklām:



Nepieciešams:

  • Rimi četru graudu pārslas – 250 g
  • Griķu pārslas – 250 ml 
  • Rozīnes – 100 g 
  • Rimi dažādu riekstu maisījums – 200 g 
  • Žāvētas dzērvenes – 200 g 
  • Dažādu sēklu maisījums (ķirbju, sezama, saulespuķu) – 100 g 
  • Medus – 2 ēdamk. vai cukurs – 3 ēdamk.

Pannā izkausē medu vai cukuru. Kopā ar graudu pārslām līdz tās viegli karamelizējās. Atdzesē. Pievieno sēkliņu maisījumu. 
Lai pēc karamelizēšanas muslis nesaliptu un būtu irdens, nedaudz saspaida to ar rokām vai izmantojot stampiņu. Pievieno riekstu maisījumu, riekstus var arī viegli apgrauzdēt un sakapāt smalkāk.
Saldumam pievieno žāvētās dzērvenes un rozīnes.

Gatavā brokastu maisījuma pietiks aptuveni 20 porcijām. Sausā, noslēgtā traukā to vari uzglabāt vairākus mēnešus.

Ideja! Žāvēto dzērveņu un rozīņu vietā vari izvēlēties arī citus žāvētus augļus vai ogas. Lieliska piedeva būs arī burkānu sukādes! Tāpat garšu daudzveidībai iesaku pievienot ēdamkaroti kanēli, piparkūku maisījumu vai kādu citu sev tīkamu garšu kombināciju.


Dabīgais šokolādes kokteilis:

Nepieciešams:

  • Kakao I Love Eco – 2 ēdamk.
  • Sulīgas dateles Selection by Rimi (atkaulotas) – 6 gab.
  • Banāni – 1- 2 gab.
  • Sojas piens (neitrāls vai ar vaniļu) - 500 ml
  • Kanēlis, malts - 1 tējk.

Visas sastāvdaļas liek smūtija blenderī un sajauc kokteili. Ja pievienosi, piemēram, saldēta banāna šķēlītes, izdosies lielisks šokolādes saldējums.

Svarīgi! Nav noslēpums, ka bērni ir lieli saldumu cienītāji, tāpēc šie dzērieni viņiem noteikti ies pie sirds, un rokas stiepsies pēc papildus glāzes. Pagatavo dzērienus, kas papildus patīkamajai garšai, stiprinās bērnu imūnsistēmu, spēcinās mazos stipriniekus. Uzlabo pavasarī tik ļoti svarīgo imūnsistēmu! Kokteiļu brīnišķīgā garša varētu pat izkonkurēt citus bērnu iecienītos našķus.