Kārpas. Kā tās uzveikt?

Kārpas ir vīrusa izraisīti pārragoti ādas veidojums, kas pēc savas būtības ir labdabīgi, tomēr izteikti lipīgi, un neārstētas, tās izplatās apkārtējā vidē aplipinot citus cilvēkus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dr. Kristīne Zabludovska:

 

Kārpas ir vīrusa izraisīti pārragoti ādas veidojums, kas pēc savas būtības ir labdabīgi, tomēr izteikti lipīgi, un neārstētas, tās izplatās apkārtējā vidē aplipinot citus cilvēkus. Kārpas izraisa cilvēka papillomas vīruss (HPV), kas ir plaši sastopams apkārtējā vidē un uz doto brīdi ir zināmi varāk kā 100 dažādi HPV tipi, kas izraisa dažādus kārpu veidus.

 

Ar kārpām cilvēks inficējas tieša (rokasspiediens) vai netieša kontakta ceļā, piemēram, caur priekšmetiem vai sporta zālēs, tāpēc personīgās higiēnas ievērošana ir tik svarīga.

 

Vīruss ādā nokļūst caur mazām mikrotraumām, kas kalpo kā ieejas vārti un vīrusam vairojoties uz ādas sāk parādīties kārpām raksturīgie ādas izaugumi. 

 

Bērni ar kārpām slimo biežāk, jo ir ciešā kontaktā ar saviem vienaudžiem un viņu imūnā sistēma vēl nav pilnībā nobriedusi. 

 

Klīniski kārpas var izpausties ļoti daudzveidīgi atkarībā no to lokalizācijas vietas un konkrētā vīrusa tipa, kas tās izraisa. Izplatītākās ir plaukstu un pēdu kārpas, jo lielākas inficēšanās iespējas; zemnaga kārpas, kas reizēm grūti padodas ārstēšanai; plakanās kārpas - biežāk bērniem un pusaudžiem uz sejas, kā arī ģenitālās kārpas sauktas par kondilomām, kas atgādina smailus izaugumus. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Ārstēšana: lai arī ir zināmas dažādas tautas metodes, mūsdienās par efektīvākajām mājas apstākļos ir atzītas tieši skābi saturošu produktu lietošana, jo tas ir gan ērti, gan droši. 

 

 

Aptiekā pieejamo produktu klāsts ir gana plašs, tomēr izplatītākās ir: 

- salicilskābe, ērti lietojama, pakāpeniski atloba kārpu, tomēr medikaments jālieto katru dienu, kas ne vienmēr ir ērti aizmāršīgiem pacietiem; terapija vidēji 8-12 nedēļas. Piemērota maza izmēra, virspusējām kārpām

- trihloretiķskābe, monohloretiķskābe - skābi saturošs, kodīģs šķīdums, kas atloba kārpu; efektīvāks kā salicilskābe; var radīt apkārtējās ādas kairinājumu un iekaisumu

- skudrskābe - viena no ērtāk lietojamām skābēm, jo nepieciešams lietot vienu reizi nedēļā, turklāt kārpu izsausina pilnībā. Piemērots gan maza, gan lielāka izmēra kārpu ārstēšanā; kā bērniem, tā arī pieaugušiem un grūtniecēm, un pacientiem ar blakus saslimšanām. Vidējais ārstēšanās kurss ir 4 - 6 aplikācijas reizes.

 

Ja kārpas pēc 3 mēnešu lokālā terapijas kursa nav pazudušas, nepieciešams vērsties pie ārsta.

 

Vairāk informāciju meklē šeit.