Svētdien Rīgā tūkstošiem ģimeņu no visas Latvijas atzīmēja Tēva dienu

Jau sesto gadu pēc kārtas Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” Rīgā rīko Tēva dienai veltītu gājienu un festivālu. Gājiens, ko svētdien, 9. septembrī, apmeklēja tūkstošiem ģimenes cilvēku no visas Latvijas, to skaitā sabiedrībā zināmi vecāki, norisinājās pa Brīvības ielu un noslēdzās Vērmanes dārzā, kur svētki turpinājās līdz plkst. 17.00. Ieeja un aktivitātes pasākumā bez maksas.

Tēva dienas gājienā un festivālā vienkopus var satikt ļoti dažādus tētus. Taču visiem ir kas vienojošs – lepnums un laime par to, ka viņi ir tēti. Foto: Jānis Saliņš

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tēva dienas gājienā un festivālā vienkopus var satikt ļoti dažādus tētus. Taču visiem ir kas vienojošs – lepnums un laime par to, ka viņi ir tēti. Foto: Jānis Saliņš

Tēva dienas gājiens un festivāls tiek rīkots ar mērķi pateikt tēviem paldies un nostiprināt sabiedrībā domu, ka tētis bērnam ir tikpat svarīgs, cik mamma. Ar savu dalību pasākumā šo mērķi atbalsta arī daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, piemēram, mūziķis Juris Kaukulis, perkusionists Nils Īle, spēkavīrs Dainis Zāģeris, TV seja Ansis Klintsons, hokejists Oļegs Sorokins un citi. Katru gadu Tēva dienas gājiena priekšgalā diriģenta Anda Kareļa vadībā iet Latvijas Republikas Zemessardzes orķestris – Tēva dienas gājiens ir kļuvis par tradīciju arī orķestrim.


Pasākuma rīkotāji – “Mammamuntetiem.lv” komanda – teic, ka viens no festivāla mērķiem ir arī iedrošināt un iedvesmot tētus uzņemties lielāku atbildību par savu ģimeni un bērniem, tas jo īpaši attiecas uz tēviem, kas pametuši savus bērnus vai viņu dzīvē iesaistās reti. 

Apmeklējot gājienu un festivālu, ikviens tā dalībnieks simboliski nes tālāk domu, ka tētis ģimenē ir tikpat svarīgs, cik mamma, ka tētim bērna dzīvē ir liela vērtība. 

“Tēva dienas gājienā un festivālā vienkopus var satikt ļoti dažādus tētus. Taču visiem ir kas vienojošs – lepnums un laime par to, ka viņi ir tēti,” stāsta “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, Tēva dienas organizatore Inga Akmentiņa-Smildziņa. Savā svētku uzrunā viņa teica: "Apmeklējot gājienu un festivālu, ikviens tā dalībnieks simboliski nes tālāk domu, ka tētis ģimenē ir tikpat svarīgs, cik mamma, ka tētim bērna dzīvē ir liela vērtība. Un šādā veidā mēs kopīgi ne tikai godinām foršos tētus, bet arī iedvesmojam būt par labākiem tēviem tos, kas šobrīd ar atbildības uzņemšanos par savu bērnu ir uz jūs."


Svētki Vērmanes dārzā notiek visas dienas garumā – līdz plkst. 17.00. Norisinās gan koncerts, gan dažādas aktivitātes visai ģimenei – stafetes, eksperimenti, izzinoši priekšnesumi un spēles, radošās darbnīcas, lāzerkaujas un brīvdabas boulings, brīvdabas sporta zāle, degustācijas un pat “izjādes” ar dinozauru. Tēva dienas lieldraugs “Rimi” festivāla apmeklētājus cienā ar svaigiem augļiem. 
Tēva dienas festivāls ir īpašs ar to, ka visas aktivitātes ir bez maksas un ir saistošas visai ģimenei – gan mammai un tētim (arī topošajiem!), gan dažāda vecuma bērniem, gan arī vecvecākiem. Īpaši jaunajiem vecākiem darbojas atpūtas zona pašiem mazākajiem, kur var ne tikai nomainīt autiņbiksītes, bet arī degustēt mazuļiem paredzētus ēdienus. Savukārt jaunlaulātie un vecvecāki – jo īpaši tie, kas laulībā dzīvo jau vairākus gadu desmitus, – aicināti apmeklēt valsts iniciatīvas “Latvijas Goda ģimenes gads” Ģimeņu godināšanas kvartālu, kur 100 ģimenēm dāvinās ozolu stādus – sava dzimtas koka iestādīšanai.


Šogad Tēva dienas festivāla ietvaros notika arī valsts iniciatīvas “Latvijas Goda ģimenes gads” akcijas “Mana Goda ģimene 2018” apbalvošana. Savas ģimenes, kurām vēlētos piešķirt “Goda ģimenes” titulu, augustā varēja pieteikt ikviens Latvijas iedzīvotājs, kā arī pašvaldība. Akcijai tika pieteiktas vairāk nekā 60 ģimenes no visas Latvijas, taču pagodinošo titulu “Latvijas Goda ģimene 2018” saņēma 16 daudzbērnu ģimenes. 
Uz Tēva dienas festivālu ģimenes ielūdz valsts iniciatīva “Latvijas Goda ģimenes gads” un ikgadējais svētku lieldraugs “Rimi”.

Reklāma
Reklāma

 

Par Tēva dienas festivālu
9. septembrī plkst. 12.00 no Brīvības pieminekļa Rīgā sākās tradicionālais Tēva dienas gājiens, kurā aicinātas piedalīties ģimenes no visas Latvijas. Gājiens noslēdzās Vērmanes dārzā pie skatuves, kur notika svētku koncerts. Šogad uz Tēva dienu ielūdza valsts iniciatīva “Latvijas Goda ģimenes gads”, svētkus kā ik gadu organizēja Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, Tēva dienas lieldraugs – “Rimi”. Aizraujošas aktivitātes pasākumā visai ģimenei nodrošināja arī Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums “Silvanols”, “Amigo”, “Trebū Mājas”, “Latvijas Pasts”, “Bowlero”, “GUNSnLASERS”, izklaides parks “Avārijas Brigāde” u.c.

 

Par Latvijas vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv”
Vispirms radās ģimenes portāls “www.mammamuntetiem.lv”, taču, esot aktīvā komunikācijā ar lasītājiem un apzinot Latvijas vecāku problēmas, portāla komanda sāka īstenot dažādas sociālas aktivitātes, kļūstot par Latvijas vecāku organizāciju. “Mammamuntetiem.lv” ir atzīta par sociālo uzņēmēju, un tai rūp, lai Latvija būtu ģimenei un bērniem draudzīga. Viens no organizācijas gada lielākajiem un gaidītākajiem pasākumiem ir Tēva dienas gājiens un festivāls. Tēva dienu “Mammamuntetiem.lv” popularizē jau kopš šo svētku iekļaušanas oficiāli svinamo pasākumu kalendārā, tas ir, kopš 2009. gada. Tās mērķis ir pateikt tētiem paldies, aktualizēt tematu par tēva nozīmi bērna dzīvē un veicināt tētu un bērnu brīvā laika pavadīšanu kopā.

 

Foto: Artūrs Ķipsts, Jānis Saliņš un Andris Barbans