Esi cietis avārijā? Pieprasi kompensāciju par sāpēm un ciešanām

Daudziem tas ir jaunums, ka ceļu satiksmes negadījumā cietušais var no apdrošinātāja saņemt kompensāciju par morālo kaitējumu, kas ietver sāpes un morālas ciešanas gūtās fiziskās traumas dēļ. Kopā ar Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētāju Jāni Abāšinu skaidrojam, kā saņemt šo kompensāciju un kā tiek aprēķināts tās apmērs.

FOTO: Shutterstock.com

Ne tikai amerikāņu filmās varam redzēt, kā tiesas ceļā tiek kompensētas arī morālās ciešanas. Īpaši tajā, kas saistīts ar auto un moto avārijām uz ceļa, cietušie no negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa OCTA apdrošinātāja var saņemt kompensāciju par sāpēm un morālajām ciešanām.

“OCTA likums nosaka, ka ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītie nemateriālie zaudējumi ir zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un morālām ciešanām sakarā ar fizisku traumu, sakropļojumu un invaliditāti, kā arī apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi vai I grupas invaliditāti,” skaidro Jānis Abāšins. Minēto kompensāciju izmaksā vienreizēja maksājuma veidā.
 

Fiziska trauma
Ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietušie, tas nozīmē, ka auto vai moto sadursmē iegūta fiziska trauma. Tā nozīmē izciestas sāpes, grūtības pārvietoties un pildīt ikdienas pienākumus. Kompensāciju par sāpēm apdrošinātājs aprēķina pēc noteiktas formulas, kas sākumā varētu šķist sarežģīta, bet, to atšifrējot, var vismaz aptuveni aprēķināt, cik liela būs konkrētā sāpju nauda.

Kompensācija = B + (P1…n x C), kur B ir valstī noteiktā minimālā mēneša alga (patlaban 430 eiro), kas tiek sareizināta ar noteiktu skaitli atkarībā no miesas bojājumu smaguma pakāpes. Savukārt to, kādi cietušajam nodarīti miesas bojājumi, vērtē tiesu medicīnas eksperts, vadoties no izraksta par slimnīcā pavadīto laiku, medicīniskās dokumentācijas par pacienta ārstēšanos pie ģimenes ārsta vai konkrētā speciālista. Ja atzīts, ka cietušajam ir

* smagi miesas bojājumi, kompensācija ir 25 minimālo mēneša darba algu apmērā;

* vidēja smaguma miesas bojājumi – 15 minimālo mēneša darba algu apmērā;

* viegli miesas bojājumi, kas radījuši veselības traucējumus, – 5 minimālo mēneša darba algu apmērā;

* ja miesas bojājumi izraisījuši veselības traucējumus līdz sešām dienām – vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Piemēram, ja cietušajam eksperts noteicis vidēja smaguma miesas bojājumus, B aprēķina: 15 x 430 = 6450 eiro.

Savukārt P ir katram konkrētam miesas bojājumam piemērojams koeficients, ko nosaka pēc speciālas tabulas atbilstīgi diagnozei. Piemēram, vienas ribas lūzumam koeficients ir 3, ja salauztas 4 ribas, tas būs 12. Bet C ir bāzes koeficients 10 minimālo mēneša darba algu apmērā, un šajā formulā ir nemainīgais lielums – pašlaik tas ir 4300 eiro.

Tātad, ja atgriežamies pie konkrētā piemēra par lauztajām ribām, tad 4300 jāsareizina ar 0,12, iegūstot 516 eiro. To saskaitot ar B kompensāciju, kopā morālā kompensācija par ciešanām ir 6966 eiro. Bieži vien ceļu satiksmes negadījumā iegūtas politraumas, proti, vairāku ķermeņa daļu vai orgānu bojājumi, tad katrs lūzums vai orgāna bojājums tiek skaitīts kopā, pirms tam konkrēto koeficientu sareizinot ar 4300 eiro. Aplūkot konkrētos koeficientus iespējams MK “Noteikumu par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem” pielikumā. Ja zaudēts kāds orgāns vai ekstremitāte, koeficients ir no 60 līdz 100, piemēram, par nieres zaudēšanu – 60, apakšstilba amputāciju – 70, grūtniecības pārtraukumu – 100.

Reklāma
Reklāma


Rētas un sakropļojums
Atsevišķi cietušajam pienākas kompensācija, ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietis sāpes sakropļojuma dēļ. Ja pēc avārijas palikuši audu bojājumi bez funkcionāliem traucējumiem, piemēram, rētas, pigmentācijas plankumi, sejas vai citas ķermeņa daļas asimetrija, kompensācija ir vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā (430 eiro). Savukārt, ja audu bojājumi izraisījuši funkcionālus traucējumus, piemēram, kustību ierobežojumus, kompensācija ir trīs algu lielumā, proti, 1290 eiro.


Invaliditāte un nāve
Apdrošināšanas atlīdzība avārijā cietušajam pienākas arī par sāpēm un ciešanām, kas bijušas par iemeslu invaliditātes noteikšanai. Ja cietušais kļuvis:

* par I grupas invalīdu – 10 minimālo mēnešalgu apmērā,

* par II grupas invalīdu – 5 algu apmērā,

* par III grupas – 3 algu apmērā.

Ja apgādnieks, laulātais vai apgādājamais kļuvis par I grupas invalīdu – kompensācija tiek piešķirta 20 minimālo algu apmērā. Savukārt, ja ciešanas izraisījusi apgādājamā, laulātā drauga vai apgādnieka nāve, morālā kompensācija ir 30 minimālo algu apmērā. Turklāt, ja ir papildu faktori, piemēram, politrauma, ceļu satiksmes negadījumā gājis bojā vienīgais vai abi apgādnieki, vienīgais apgādājamais vai visi apgādājamie, invaliditātes grupa piešķirta uz mūžu, tad, izvērtējot katru individuālo gadījumu, apdrošinātājs aprēķināto kompensāciju palielina par 5–10% par katru konstatēto faktoru.

* Mantai nodarīto zaudējumu atlīdzību var pieteikt gada laikā, veselībai – triju gadu laikā no avārijas brīža.

 

Avots: