Pirmklasnieks un pirmais telefons: vai bērna viedierīcei vajadzīga parole?

Skolas gaitu sākums bieži ir brīdis, kad bērns kļūst par sava pirmā mobilā telefona īpašnieku. 

Pirmklasnieks un pirmais telefons: vai bērna viedierīcei vajadzīga parole?

FOTO: Shutterstock.com

Skolas gaitu sākums bieži ir brīdis, kad bērns kļūst par sava pirmā mobilā telefona īpašnieku. Ir svarīgi bērnam jau pašā sākumā iemācīt viedierīci lietot atbildīgi, it sevišķi rūpējoties par vienu no galvenajiem aspektiem – savu drošību. Parole ir visvienkāršākais veids, kā pasargāt privāto telpu no svešām acīm. Tādēļ izveidot un lietot paroli vajadzētu no pirmās dienas, kad bērns sāk lietot tālruni.

 

Viedierīču un interneta vietņu paroles ir kā mājas ārdurvju atslēga, atgādina Amigo iniciatīva Laimīgām ģimenēm. Tāpat kā pieaugušie paroles diendienā izmanto elektroniskā pasta, internetbankas, sociālo tīklu un citu profilu aizsardzībai, arī bērnam būtu jāiemācās, ka savs telefons jāaizsargā no svešām acīm – sevišķi sākumā, kamēr pastāv lielāki ierīces nozaudēšanas vai neapdomīgas lietošanas riski. 

 

Amigo iniciatīvas Laimīgām ģimenēm vadītāja Kristīne Hermane uzsver: “Telefons un pieeja internetam ir noderīgs palīglīdzeklis jaunu zināšanu apguvei un neaizstājams palīgs savstarpējā saziņā. Brīdī, kad pirmklasnieks sāk lietot pats savu tālruni, paveras jauna, aizraujoša pasaule, taču jāatceras, ka ne viss virtuālajā vidē ir draudzīgs mazā cilvēka drošībai. Lai mācītu bērniem un atgādinātu vecākiem, kā droši lietot telefonu un internetu, esam radījuši izglītojošu materiālu “Mobilais gudrinieks” un arī aizraujošu spēli, kas palīdzēs izveidot visdrošāko paroli!” 

 

Ko un kā sargāt
Bērni mēdz telefonus nozaudēt, savukārt vienaudži mīl dažādas izjokošanas, nepadomājot par sekām. Bērna telefons ir daļa no viņa dzīves, viedierīcē glabājas privāta informācija un bildes. Tāpēc parole noteikti ir vajadzīga, turklāt tā jāzina tikai pašam bērnam un viņa vecākiem. Telefona parole nav jāzina citiem cilvēkiem, pat labākajam draugam, lai neviens nevarētu rīkoties telefona īpašnieka vārdā vai piekļūt privātai informācijai. 

 

Lai arī sociālo tīklu lietošanas noteikumi paredz, ka līdz 13 gadu vecumam profilu drīkst veidot tikai ar vecāku atļauju, ne vienmēr šie noteikumi tiek ievēroti. Tādēļ ir ļoti svarīgi ar bērnu vienoties, kāda ir nostāja jūsu ģimenē. Ja nolemjat, ka bērns drīkstēs lietot sociālos tīklus, pārliecinieties, vai mazais izveidojis drošu profilu, kas aizsargāts ar paroli, un pārrunājiet svarīgākos noteikumus, kā uzvesties internetā. Pārliecinieties, ka jūsu bērns zina – nedrīkst dalīties ar savu tālruņa numuru vai adresi un pieņemt draudzības aicinājumus no svešiem cilvēkiem! Sīkāka informācija atrodama Drošs internets mājaslapā.

 

Kā izveidot drošu paroli
Parolei jābūt tādai, ko viegli atcerēties, taču vienlaikus pietiekami drošai, lai citi to nevarētu uzminēt. Amigo izveidotajā vietnē mobilaisgudrinieks.amigo.lv bērni ar spēles palīdzību var izmēģināt paroles veidošanu un pārliecināties par tās drošību. Kā izveidot paroli, kas pirmklasnieka telefonu padarīs par neieņemamu cietoksni, atgādina Amigo sadarbībā ar Latvijas Drošāka interneta centra vietni drossinternets.lv.

Laba parole ir droša, atjautīga un sarežģīta. Tā jāzina no galvas, jo pierakstīt paroli blociņā vai telefonā nav droši! Blociņus, somas un makus, kur cilvēki visbiežāk uzglabā pierakstītās paroles, var viegli nozaudēt.

Reklāma
Reklāma

 

Droša parole ietver vismaz 8 rakstu zīmes, kurās iekļauti vismaz 3 no tālāk minētajiem piemēriem:

  • lielie burti,
  • mazie burti,
  • cipari,
  • simboli.

Par paroles pamatu ieteicams izvēlēties tādu informāciju, kuru pašam lietotājam ir viegli atcerēties, bet kuru daudzi citi nezina, piemēram, mīļākās dziesmas, filmas vai grāmatas nosaukumu. Noderīgas ir arī paroļu frāzes, kas nesatur personīgu informāciju, bet kuras viegli atcerēties, piemēram, Pele-Siera-Pavelniece.

 

Veidojot paroli, nav ieteicams izmantot

  • personīgu informāciju, kuru var viegli uzminēt vai noskaidrot (mājdzīvnieka vārdu, iesaukas, dzimšanas datumu, adresi),
  • daudzkārt atkārtotus simbolus ("0000", "aaaaaaa" u.tml.),
  • citu citam uz klaviatūras sekojošus simbolus ("qwerty", "123456" u.tml.).

Katram kontam vai ierīcei jāizmanto cita parole! Paroli ieteicams nomainīt ik pēc 3 mēnešiem.

 

Nekad neizvēlieties iespēju „Atcerēties paroli”, ko interneta pārlūki un cita programmatūra piedāvā, pieslēdzoties kādai vietnei. Sevišķi tas attiecas uz publiski pieejamiem datoriem skolās, bibliotēkās un interneta kafejnīcās.

“Pašiem mazākajiem telefona lietotājiem izpratne par drošību veidojas pakāpeniski, tādēļ ir ļoti svarīgi, lai vecāki iesaistītos un palīdzētu bērnam. Paroles izveidi var padarīt par aizraujošu spēli, vienlaikus pārrunājot jautājumus par tās nepieciešamību un pārliecinoties, ka bērns ir izpratis, kādēļ, piemēram, pat labākajam draugam savu paroli atklāt nedrīkst. Noteikti atgādiniet savam pirmklasniekam galvenos drošības noteikumus – atkal un atkal, kamēr tie būs kļuvuši pašsaprotami. Pats galvenais – esiet  atsaucīgi un pacietīgi, lai izveidotu tādas attiecības, kurās bērns jums uzticas un nepatīkamās situācijās noteikti vērsīsies pie jums pēc palīdzības,” aicina Kristīne Hermane. 

 

Veidot sarunu ar bērnu par jautājumiem, kas jāzina, uzsākot mobilā telefona lietošanu, palīdzēs kopā ar  skolu psiholoģi Sabīni Vilciņu izveidotais materiāls “Mobilais gudrinieks”. Vairāk nekā 21 000 izglītojošā materiāla eksemplāru jau nogādāti Latvijas skolās, bet “Mobilā gudrinieka” pdf versija un dažādas spēles zināšanu nostiprināšanai pieejamas vietnē mobilaisgudrinieks.amigo.lv.