Sešas mobilās aplikācijas, kas palīdzēs papildināt zināšanas

Virtuālā pasaule šodien ir neatņemama bērnu un pusaudžu dzīves sastāvdaļa, tāpēc ir izstrādāta virkne mobilo aplikāciju, kas aizraujošā veidā gan lielākiem, gan mazākiem bērniem ļauj iepazīt matemātikas, ķīmijas, bioloģijas, anatomijas un svešvalodu pasauli. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pedagogi uzskata, ka ar šo aplikāciju palīdzību var ne vien veicināt bērnu intelektuālo attīstību, bet arī iemācīt viņus lieto mobilos telefonus gudri.

Pirmsskolas pedagoģe Ilva Ceriņa atzīst, ka šāda veida aplikācijas ir lielisks veids, kā nomainīt video spēles pret izglītojošu un pamācošu saturu. Viņasprāt, tā vietā, lai pilnībā aizliegtu bērniem lietot mobilos telefonus, ir vērts iemācīt to darīt gudrāk. 

“Laikā, kad viedtālruņu lietošana ir kļuvuši par ikdienišķu parādību, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā un cik bieži tas tiek lietots. Izglītojošas mācību vai radošumu attīstošas aplikācijas ir veids, kādā bērni var izmantot savus tik ļoti iemīļotos rīkus lietderīgi,” norāda pedagoģe.  

Matemātiskie vienādojumi viena klikšķa attālumā
Mobilās aplikācijas “Photomath” unikalitāte slēpjas tās vienkāršajā lietojumā. Proti, lai atrisinātu matemātisku vienādojumu, tostarp sarežģītus algoritmus, frakcijas, eksponentu un logaritmiskas funkcijas, atliek to nofotografēt ar telefonu. Telefona ekrānā redzēsi ne tikai vienādojuma atrisinājumu, bet arī varēsi soli pa solim izsekot risinājuma gaitai. Tas palīdzēs saprast, kuras formulas izmantotas un kāpēc. Ne velti šī aplikācija lejupielādēta jau vairāk nekā 50 miljonus reižu.

Starp citu, šī aplikācija var nolasīt un atrisināt ne vien drukātus, bet arī ar roku rakstītus uzdevumus, jo tajā iestrādāta rokraksta atpazīšanas funkcija. 
 

Svešvalodu digitālā ābece 
Jebkuras valodas izkopšana prasa laiku un regulārus treniņus. Protams, visefektīvāk to ir darīt klātienē – apmeklējot svešvalodu nodarbības, komunicējot ar konkrēto valodu lietotājiem, ceļojot u.tml. Taču svešvalodu pasniedzēji atzīst, ka šajā ziņā lieti noder arī mobilās aplikācijas.

Piemēram, angļu, spāņu, franču un vācu valodas apguvei cilvēki visā pasaulē ir iecienījuši bezmaksas mobilo aplikāciju “Duolingo”. Tajā ir iekļauti ļoti daudzveidīgi vingrinājumi runāšanas un rakstīšanas prasmju attīstīšanai, tostarp vārdu krājumu palielināšanai, kā arī interaktīvi elementi, piemēram, spēles un testi, kuros par pareizām atbildēm var krāt punktus. Tos var izmantot papildu labumu iegūšanai, bet vienlaikus par nepareizām atbildēm punktus var zaudēt.

Šī aplikācija ir piemērota gan dažādu vecumu bērniem – no bērnudārzniekiem līdz studentiem, gan arī pieaugušajiem. Īpaši pieprasīta ir tās angļu valodas apguves programma – to šobrīd aktīvi izmanto 4,76 miljoni lietotāju, kamēr, piemēram, spāņu valodu – 485 tūkstoši lietotāju.
 

Ķīmija kā aizraujoša spēle
Viena no populārākajām izglītojošajām mobilajām aplikācijām ir “Toca Lab: Elements”, kas spēles veidā palīdz bērniem apgūt ķīmijas pamatus, tostarp – visu ķīmisko elementu periodisko tabulu, kurā katrs no 118 elementiem ir vizualizēts. Kāda skaņa raksturo neonu, vai zelts ir smags, bet slāpeklis – bīstams? Bērniem ir iespēja rast atbildes uz dažādiem jautājumiem, kā arī iejusties īstu zinātnieku lomās, veicot aizraujošus virtuālus ķīmijas eksperimentus. 

Reklāma
Reklāma

Šīs mobilās aplikācijas pamata mērķa auditorija ir bērni vecumā no sešu līdz astoņu gadu vecumam, taču bērnu vecāki atzīst, ka tā ir saistoša arī lielākiem bērniem un pat pieaugušajiem. Aplikācija pieejama 19 valodās, tostarp angļu un vācu.
 

Cilvēka ķermenis no cita skatupunkta
Arī cilvēka anatomiju iespējams apgūt digitāli, piemēram, izmantojot mobilo aplikāciju “BioDigital 3D Human Anatomy”. Tās priekšrocības īpaši novērtēs anatomijas fani un skolēni, kuru stundu sarakstos jau ir iekļauta anatomija, jo, pateicoties 3D formātam, šī aplikācija ļauj līdz sīkumiem izpētīt, kā uzbūvēts cilvēka ķermenis un arī uzzināt, kā darbojas katrs konkrētais muskulis, asinsrites, gremošanas un nervu sistēmas. Ļauj novērtēt, cik svarīga ir katra mūsu šūna. 
 

Skolas soma viedtālrunī 
Kuram skolēnam gan nav gadījies aizmirst kādu no mācību grāmatām mājās? Mobilā aplikācija “Soma.lv” piedāvā lielisku alternatīvu – glabāt skolas grāmatas datorā vai viedtālrunī. Tajā apkopoti klasiski un interaktīvi eksakto un humanitāro zinātņu mācību materiāli sākumskolēniem un vidusskolēniem. Tāpat tajā pieejami daudzveidīgi materiāli skolotājiem. 

Aplikācijas bezmaksas pakā pieejams aktuālo mācību grāmatu saturs, uzdevumu krājumi un rokasgrāmatas. Savukārt paplašinātajā pakā, kuras cena ir 4,99 eiro mēnesī, iekļautas arī interaktīvas darba lapas. 

Krāsu terapija atslodzei un radošuma izkopšanai
Kad latviešu valoda, literatūra, matemātika, ķīmija un anatomija apgūta, laiks nedaudz atvilkt elpu un pievērsties mākslinieciskām nodarbēm. Te lieti noderēs mobilā aplikācija “Mandala Coloring Pages”, kuru iecienījuši vairāk nekā 10 miljoni bērnu un pieaugušo visā pasaulē. 

Šajā aplikācijā ir iespējams digitāli izkrāsot vairāk nekā 100 dažādas mandalas. Šāda mākslinieciska nodarbe ne vien lieliski mazina stresu, kas nereti apgrūtina mācību procesu, bet arī veicina radošo iemaņu attīstību. Starp citu – pastāv pat uzskats, ka zīmēšana un krāsošana uzlabo spējas apgūt matemātiku. 

Ir zinātniski pierādīts, ka izglītojošas mobilās aplikācijas ir lielisks līdzeklis, kas padara pasaules izzināšanu par aizraujošu spēli, paplašina bērna redzesloku un palīdz nostiprināt skolā apgūtās zināšanas. Atliek vien izvēlēties labākās un piemērotākās!