Kā palīdzēt bērnam ar īpašām vajadzībām apgūt pareizu zobu tīrīšanu?

Panākt, lai bērns pietiekami rūpīgi un pareizi tīrītu zobus, ir izaicinājums ikvienam vecākam.  Vēl jo grūtāks šis uzdevums ir tiem vecākiem, kuri audzina atvasi ar īpašām vajadzībām.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnam ir kustību traucējumi un grūtības satvert zobu suku, ja bērns ir neredzīgs, vai viņam ir citi ierobežojumi, vajadzīga ne vien īpaša pieeja, bet arī pielāgoti materiāli un palīglīdzekļi. Pieredzē dalās Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes asociētā profesore Egita Senakola un Strazdumuižas internātvidusskolas attīstības centra vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem skolotāja Ligita Zvirbule. 

Egita Senakola:
Zobi ir jātīra ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no viņa veselības stāvokļa. Diemžēl pieredze rāda, ka situācijās, kad bērnam parādās kādas nopietnākas veselības problēmas, vecāki visu uzmanību velta tām, atstājot rūpes par mutes higiēnu novārtā. Taču arī bērniem ar īpašām vajadzībām un dažādām hroniskām saslimšanām ir vajadzīgi veseli zobi. Nereti tieši šiem bērniem zobi ir pakļauti lielākam bojāšanās riskam, jo tiek lietota pārtika, kura satur daudz cukura vai medikamenti, kas ietekmē mutes veselību.

Zobi ir jātīra ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no viņa veselības stāvokļa. Diemžēl pieredze rāda, ka situācijās, kad bērnam parādās kādas nopietnākas veselības problēmas, vecāki visu uzmanību velta tām, atstājot rūpes par mutes higiēnu novārtā. 

Ir ļoti svarīgi, lai arī bērni ar kustību traucējumiem varētu patstāvīgi tīrīt zobus. Ja bērnam nav attīstīta sīkā motorika, viņam var būt grūti noturēt zobu suku ar tievu kātu, tāpēc šiem bērniem ir pieejamas īpaši pielāgotas zobu sukas un zobu suku turētāji, kas atvieglo satvērienu. 

Ja bērns paša spēkiem nevar iztīrīt zobus, vecākiem tie ir no rīta un vakarā jāiztīra viņa vietā vai jāpārtīra. Svarīga ir arī zobu pastas izvēle. Jūs varat izmantot vienu zobu pastu visai ģimenei, un tai jāatbilst šādām prasībām:
fluorīdu saturs tajā ir 1000 - 1500 ppm;
 1. neitrāla garša (var būt piparmētru, bet nav vēlams maziem bērniem (līdz 6 gadu vecumam) lietot saldas zobu pastas);
  2. nav balinošas, nesatur antibakteriālas vielas (triklozāns, hlorheksidīns), nav domātas periodonta saslimšanu ārstēšanai.

Svarīgi neizmantot saldas garšas zobu pastas, lai neveicinātu tās ēšanu. Tāpat ir jākontrolē arī pastas daudzums:
    • 0-2 gadu vecumam – rīsa graudiņa lielumā divas reizes dienā;
    • No 3 gadu vecuma – zirņa lielumā divas reizes dienā.
    • No 6 gadu vecuma – zobu sukas pusgalviņas lielumā divas reizes dienā.

FOTO: Shutterstock.com

Ligita Zvirbule:
Mūsu skola ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kur bērniem un jauniešiem ar nopietniem redzes traucējumiem tiek nodrošināts redzes īpatnībām pielāgots mācību process. Tā kā daļa bērnu daudz laika pavada internātā, aktuāls ir arī jautājums par zobu tīrīšanu, jo bērniem patstāvīgi jāmazgā zobi gan no rīta, gan vakarā un blakus nav vecāku, kuri kontrolētu zobu tīrīšanas procesu.

Reklāma
Reklāma

Tiem bērniem, kuri līdz šim nav regulāri vai pietiekami rūpīgi tīrījuši zobus, internāta skolotāji, kuri uzrauga bērnus ārpus stundām, pamāca, kā to pareizi darīt. Vispirms bērns tiek iepazīstināts ar vannas istabu. Tā kā bērni redz slikti vai neredz nemaz, ļoti svarīgi, lai dvielītis, zobu suka un zobu pasta vienmēr atrastos savās vietās. Pēc tam ir svarīgi iemācīties uzspiest uz zobu sukas pareizo zobu pastas daudzumu. Dažiem bērniem ir vieglāk sajust zobu pastas daudzumu, iespiežot to uzreiz mutē, citi zobu pastas daudzumu nosaka, pataustot birstīti ar pirkstu. Pēc tam, protams, jāapgūst prasmes pareizi tīrīt zobus.

Tā kā daļa bērnu nevar paskatīties spogulī un novērtēt, cik balti un veseli ir viņu zobi, ar bērniem ir daudz jārunā un jāskaidro, kāpēc regulāra tīrīšana ir tik nozīmīga un kā noteiktu pārtikas produktu lietošana ietekmē zobu veselību. Kā ikvienam bērnam arī neredzīgajiem bērniem ir jāmāca veselīga uztura pamatprincipi Neredzīgajiem bērniem nav svarīgi, kā ēdiens izskatās vizuāli, taču liela nozīme ir smaržai un garšu niansēm. Ja gribam, lai bērni ēd veselīgi, svarīgi, lai ēdiens būtu garšīgs un aromātisks.

Līdz šim mūsu skolas bērniem nebija pieejami īpaši pielāgoti materiāli par mutes un zobu kopšanu, bet, pateicoties Veselības ministrijas realizētajai programmai ir izstrādāti īpaši izdales materiāli arī bērniem ar redzes traucējumiem – ir ierakstīta audiogrāmata un sagatavoti informatīvi materiāli par zobu kopšanu un veselīgu uzturu braila rakstā. 

2018. gadā Veselības ministrija īsteno programmu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem Latvijā par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem. Projekta ietvaros plānots novadīt 1200 bezmaksas nodarbības visā Latvijā. Mērķauditorija ir bērni no 4 gadu vecuma un 1. – 2. klašu izglītojamie, īpaši bērni, kuriem ir redzes, dzirdes, garīgās attīstības traucējumi vai invaliditāte. 

Kā uzlabot mutes un zobu higiēnu bērnam ar īpašām vajadzībām:
   • Ja bērnam jālieto speciāla pārtika vai medikamenti, kas satur daudz cukura, pēc to lietošanas parūpējieties, lai bērns izmazgātu zobus vai vismaz padzertos ūdeni, kas mazinās baktēriju vairošanos;
   • Mazgājiet zobus kopā ar bērnu un, ja nepieciešams, asistējiet viņam. Padariet zobu mazgāšanu par spēli, kurā varat mainīties lomām, piemēram, ļaujot, lai bērns tīra Jūsu zobus, bet Jūs viņa zobus.
   • Pakonsultējieties ar savu zobārstu un iegādājieties bērnam piemērotu un ērti satveramu zobu suku un zobu pastu ar augstu fluorīdu sastāvu. Iespējams, zobārsts ieteiks biežāk ka ierasts veikt zobu higiēnu vai sniegs citus noderīgus padomus;
  • Ja bērns neļauj viņam mazgāt zobus un mēģina kost, Jūs varat lietot īpašus palīglīdzekļus, piemēram, nelielu sarullētu dvielīti, ko ievietot mutes vienā pusē, kamēr mazgājat otru.
   • Neatlieciet zobārsta vizīti uz laiku, kad bērnam jau ir sūdzības par sāpošiem zobiem. Tas radīs lieku stresu, tāpēc apmeklējiet zobārstu savlaicīgi un regulāri, pat tad, ja bērnam nav nekādu sūdzību.

 

“Programma pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem Latvijā par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” tiek īstenota un finansēta Eiropas Sociālā fonda projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (Id.Nr.9.2.4.1/16/I/001) ietvaros un tā ilgs līdz 2018. gada decembrim.