Kā panākt, lai dārzā rozes zied līdz vēlam rudenim

Rozes, kas zied līdz vēlam rudenim un nereti pat līdz ziemai, atrodamas gan krūmrožu, gan vīteņrožu, gan sedzējrožu, gan arī citu rožu klāstā. Galvenais, lai roze ir vesela un labi kopta.

Lai roze ilgi un krāšņi ziedētu galvenais tai jābūt veselai un labi koptai.

FOTO: Shutterstock.com

Lai roze ilgi un krāšņi ziedētu galvenais tai jābūt veselai un labi koptai.

Ja tās iestādītas piemērotā vietā, kur jūtas labi un ir pasargātas no spēcīgiem vējiem, arī kopšana parasti neprasa lielas pūles. Dažreiz rudens pusē roze zied vēl krāšņāk nekā vasarā, jo karstā laikā tā ātri nozied, turpretim vēsākā turas krietni vien ilgāk, un kāds neuzziedējis pumpurs mērenākā ziemā turas pat līdz Ziemassvētkiem.

 

Kā to panākt?

1. Vispirms pašai rozei jābūt tādai, kas zied nevis vienu reizi, bet gan vairākas reizes sezonā, – tās dēvē arī par remontantrozēm.

2. Līdz vēlam rudenim labāk zied rozes, kas ir veselas un ko nav nomocījusi miltrasa un citas slimības. Tas nozīmē, ka visu vasaru rozes ir regulāri jālolo un jāpārbauda, vai nemanot nav uzradies kāds kaitēklis, piemēram, laputis.

Reklāma
Reklāma

3. Rožu labsajūta ir atkarīga arī no laikapstākļiem – mitrā vasarā jāraugās, lai nepārlaistītu, sausumā un karstumā jārūpējas par pienācīgu mitrumu.

4. Rozes regulāri jāmēslo – vislabāk ar speciālu, rozēm paredzētu mēslojumu. Ieteicams to darīt dienā, kad debesis ir apmākušās. Mēslojumu apkaisa ap augu, pēc tam aplaista – vēlams ar lietusūdeni.

 

No žurnāla "100 labi padomi"