Zibens iesper 11 gadus vecai meitenei. Kā rīkoties, lai izvairītos no spēriena

Piektdien negaisa laikā Vidzemē netālu no 11 gadus vecas meitenes iespēris zibens, viņai gūstot elektrotraumu, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Cietusī uz īsu brīdi bija zaudējusi samaņu, ko viņa bija atguvusi, ierodoties mediķiem.

FOTO: Shutterstock.com

Cietusī uz īsu brīdi bija zaudējusi samaņu, ko viņa bija atguvusi, ierodoties mediķiem.

Cietusī uz īsu brīdi bija zaudējusi samaņu, ko viņa bija atguvusi, ierodoties mediķiem. Meitene nogādāta slimnīcā.


Aizvadītajā diennaktī deviņi cilvēki nogādāti slimnīcā saistībā ar pārkaršanu, tajā skaitā bērni četru, piecu un 11 gadu vecumā. Pārkaršana radusies pēc ilgstošas uzturēšanās saulē un nepietiekami padzeroties ūdeni, kas radījis dažādus pārkaršanas simptomus, piemēram, sliktu dūšu, norādīja Bukša.


Vidzemē 27 gadus vecs vīrietis ar pārkaršanas pazīmēm nogādāts slimnīcā pēc tam, kad visu dienu pavadījis saulei, veicot ceļa remontdarbus.


Pieci cilvēki nogādāti slimnīcā pēc kukaiņu, tajā skaitā lapseņu dzēlieniem. Cietušajiem pēc kukaiņa dzēliena strauji sākās izteikta un veselībai bīstama alerģiska reakcija, atsevišķos gadījums arī ar tūskas veidošanos elpošanas ceļos.

Mammamuntetiem.lv sniedz ieteikumus:

Reklāma
Reklāma

•    Nekur nav pilnīgas drošības no zibens, tāpēc noskaidro, kuras ir drošākās vietas.
•    Tā nav patiesība, ka zibens divas reizes vienā vietā neiespers! Empire State Building augstceltne Ņujorkā, ASV ik gadu saņem 20-30 zibens spērienu.
•    Ja atrodies brīvā dabā, kad sākas pērkona negaiss, tu vari noskaidrot, cik tālu tas ir — lai zinātu, cik tev ir laika patvēruma sameklēšanai. Lai izskaitļotu, cik tālu no tava apvidus ir pērkona negaiss, saskaiti, cik sekundes paiet starp zibens uzplaiksnījumiem un pērkona grāvienu. Šo ciparu (sekunžu skaitu) izdali ar 3 un noskaidrosi, cik kilometru tevi šķir no negaisa vietas. Ja vētras laikā tie ir 8 km, nekavējoties meklē drošu vietu patvērumam.

Meklē patvērumu automašīnā un aizver durvis, logus. Tā ir droša vieta — ja zibens trāpīs, riepas elektrību nevadīs.

Kā rīkoties un kur patverties
•    Meklē patvērumu automašīnā un aizver durvis, logus. Tā ir droša vieta — ja zibens trāpīs, riepas elektrību nevadīs.
•    Meklē patvērumu ēkā, aizver logus un durvis. Nestāvi pie loga.
•    Atrodoties ārā, neizmanto telefonu — vienīgi tad, ja jāizsauc palīdzība.
•    Neuzkavējies klajās vietās, virsotnēs, augstu grēdu korē vai staba galā. NEKAD neslēpies zem koka. Zibens bieži sper apvidus augstākajos objektos. Vēlams tiem netuvoties tuvāk par 30-50 metriem.
•    Turies tālāk no elektropadeves līnijām un augstiem, vientuļiem kokiem, it īpaši ozoliem. Tiek uzskatīts, ka visbiežāk no zibens cieš ozoli, retāk papeles, egles, priedes un vēl retāk berzi, kļavas, liepas.
•    Negaisa laikā  nedrīkst ātri iet, skriet vai izslieties visā augumā. Kustēties vajag lēni un uzmanīgi.
•    Netuvojies stiepļu žogiem un citiem metāla objektiem. Atbrīvojies no jebkura metāla priekšmeta, piemēram, lietussarga (to nedrīkst atvērt!) vai atslēgām.
•    Ja tavi mati sāk slieties gaisā, tas nozīmē, ka gaiss ir uzlādēts ar elektrību un zibens spēriens ir iespējams. Nometies ceļos un saliecies līkumā, turot galvu zemu. Nenogulies plakani — līdz ar zemi.
•    Pagaidi, kamēr negaiss ir pilnīgi pārgājis. Pastāv risks, ka zibens spēriens iespējams vēl kādu pusstundu arī pēc tam, kad beidzies negaiss un zibens.
•    Ja negaisa laikā gadās būt atklātā vietā, nevajag baidīties samērcēt apģērbu. Ja zibens skars cilvēku, nāvējoša ievainojuma varbūtība slapjā apģērbā būs mazāka nekā sausā, jo slapjš apģērbs labāk vada elektrību.
•    Ja negaiss pārsteidz upes vai jūras krastā, tad pēc iespējas ātrāk jāiznāk no ūdens un jāatstāj pludmale. Ūdens ļoti labi vada elektrību, tāpēc, ja zibens iespēris pāris kilometrus augstāk pa straumi, tas nekavējoties sasniegs peldētāju.
•    Nevajag palikt teltī vai zem saules sarga, labāk paslēpieties tuvākajā ēkā, autobusā, mašīnā. Nav ieteicams braukt ar velosipēdu vai motociklu.