Kā mazulim apgūt pogu pogāšanas prasmi

Pogu pogāšana ir diezgan sarežģīta lieta, ko esam sadalījuši vairākos viegli izpildāmos uzdevumos, lai bērns bez lielas piepūles var apgūt katru nākamo soli.

Kā mazulim apgūt pogu pogāšanas prasmi

FOTO: Shutterstock.com

Galvenās grūtības, ar ko bērns saskaras, ir bažas, ka krekls vai jaciņa atpogāsies. Lai atrisinātu šo problēmu, bērnam vispirms jāiemācās atpogāt uz galda novietota krekla pogas, turklāt tas jādara no apakšas uz augšu. Tādējādi mudināsiet bērnu pogāt ciet apģērbu, izmānot apakšējo pogu caur apakšējo pogcaurumu arī tad, kad apģērbs viņam pašam mugurā.
 


Nepieciešamās lietas

Krekls vai jaciņa ar lielām pogām.
1.    Noliec kreklu uz galda tā, lai bērns to var labi redzēt. Aizpogā un atkal atpogā to, lai bērns redz, kā tas darāms. Sāc ar apakšējo pogu, lēnām aizpogā to.
2.    Atver pogcaurumu pēc iespējas plaši, lai bērns redz, ka caurumam jābūt vaļā, lai poga tiktu tam cauri. Aizpogā visas pogas un tad atkal atpogā. Tagad dod kreklu bērnam, lai viņš trenējas.
 


Pamēģiniet:

Trenējieties arī  pogāt citus apģērbus. Katru apģērbu vispirms atpogā un tad aizpogā, dari to no apakšas uz augšu. Tad izvēlies apģērbus ar mazākām pogām.
Izvēlies kādu lielāku apģērbu, piemēram, pieauguša cilvēka kreklu vai jaku, uzvelc to un parādi bērnam, kā aizpogāt uzvilktu apģērbu.
Padarbojieties ar cita veida aizdarēm, piemēram, spiedpogām.
Kad bērns jau prot uzvilkt jaku vai kreklu, palīdzi viņam iemācīties uzvilkt džemperi. Varat to darīt, kā ierasts, bet vienmēr esi konsekventa.
Raugies, lai bērns iemācās pats uzvilkt citus apģērba gabalus un cimdus.
 

Reklāma
Reklāma


Kā aizvilkt rāvējslēdzēju

Darbošanās ar rāvējslēdzēju bērnam šķiet aizraujoša, tomēr ļoti piņķerīga lieta. Iesakām tev, vismaz pirmajās reizēs, rāvējslēdzēju apakšā pieturēt.

  • Bikses – vispirms aizpogā pogu, tad aizvelk rāvējslēdzēju.
  • Kleitas – cieši turi rāvējslēdzēja apakšējo galu.
  • Jakas – savieno rāvējslēdzēju sākumā un pieturi apakšā ar kreiso roku, ar labo aizvelc rāvējslēdzēju. Ja bērns ir kreilis, tad iespējams šo iemaņu apgūt būs grūtāk. Esi pacietīga!


     

Autore: Maja Pitamaka. Es to protu. Spēles, zināšanas un ierosmes bērniem no diviem līdz pieciem gadiem pēc Marijas Montesori pedagoģijas principiem. R.: Valters un Rapa, 2008.