Bērnam dīvaini veidojumi uz ādas. Kam jāpievērš uzmanība un kad jādodas pie ārsta?

Arī maziem bērniem uz ādas metas gan kārpas, gan nepatīkamie veidojumi – moluski, gan arī aizdomīgas dzimumzīmes. Kas par šiem veidojumiem jāzina vecākiem, stāsta Rīgas veselības centra filiāles “Imanta” dermatoloģe Vanda Bondare-Ansberga.

Jebkuram jaunam veidojumam uz ādas vajadzētu pievērst uzmanību.

FOTO: Shutterstock.com

Jebkuram jaunam veidojumam uz ādas vajadzētu pievērst uzmanību.

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

 

Kārpas

Kārpas izraisa cilvēka papilomas vīruss. Kārpas īpaši bieži novēro bērniem, bet tās var parādīties jebkurā vecumā. Bērniem kārpas biežāk sastop uz pirkstiem, plaukstām un pēdām, bet tās var parādīties jebkur uz ādas. Inficēšanās ar tām parasti notiek tiešu kontaktu ceļā, piemēram, bērns iedod roku cilvēkam, kurš ir šī vīrusa nēsātājs. Risks palielinās, ja bērna ādā ir kāds bojājums – brūces, skrambas, nobrāzumi ir kā atvērti vārti, lai vīruss iekļūtu organismā. Bieži kārpas nagu rajonā ir bērniem, kuri grauž nagus vai tos knibina.
 

Izšķir dažādu kārpu veidus.

Parastās kārpas
Visbiežāk tās metas uz roku pirkstiem, plaukstām. Kārpas ir ādas krāsā, piepaceltas, blīvākas par apkārtējo ādu. Dažkārt kārpas veido atsevišķas daiviņas, kas vizuāli atgādina ziedkāpostu.

Plakanās kārpas
Tām ir plakana virsma un tās bieži metas grupās, visbiežāk vietās, kur āda iepriekš tikusi saskrāpēta.

Plantārās kārpās
Šīs ir kārpas uz pēdām. Visticamāk inficēšanās ar tām notiek kontakta ceļā ar inficētu, atlobījušos ādu dušas telpās, vannas istabās vai pie peldbaseina. Šīs kārpas nav piepaceltas, bet  aug dziļumā, šādi radot sāpes staigājot.

 

Spontānu kārpu izzušanu var gaidīt, ja tās ir nelielas, nerada diskomfortu un netraucē ikdienā.

 

Vai kārpas ārstēt?

Vairumam bērnu kārpas izzūd pašas no sevis. Visbiežāk tas notiek periodā no dažiem mēnešiem līdz diviem gadiem. Taču, ja kārpas ir plaši izplatītas un ilgstoši neizzūd, tās var norādīt uz imūndeficītu.


Spontānu kārpu izzušanu var gaidīt, ja tās ir nelielas, nerada diskomfortu un netraucē ikdienā. Kārpas var likvidēt, izmantojot lokālus preparātus, kas satur urea, salicilskābi un/vai pienskābi. Pirms lokālo līdzekļu uzlikšanas, sabiezēto ādas slānīti, īpaši uz pēdām, ja tāds ir, jāsamazina mehāniski. Populārs veids kārpu noņemšanai ir  izmantojot saldēšanu jeb krioterapiju. Vienlaikus jāatceras, ka būtu jāizvairās no sāpīgām kārpu iznīcināšanas metodēm.


Kad kārpas likvidētas, turpmāk, labi ievērot profilaksi – neizmantot kopīgus dvieļus, regulāri mazgāt rokas, ejot uz baseinu, lietot savas gumijas čībiņas. 

 


Rīgas Veselības centra filiāles “Imanta” dermatoloģe Vanda Bondare-Ansberga.  
 


Gaiši, piepacelti ādas veidojumi – moluski

Reklāma
Reklāma

Arī molusku  izraisītājs ir vīruss, ar kuru visbiežāk inficējas tiešā kontaktā vai ar sadzīves priekšmetiem. Moluski var parādīties jebkurā vecumā, bet īpaši jūtīgi ir mazi bērni. Ne velti šo saslimšanu uzliesmojumus konstatē bērnudārzos, skolās, dažādos bērnu kolektīvos. 


Moluski izskatās kā gludi, perlamutra krāsas mezgliņi ar nabveida ieliekumu centrā. Tie var būt kā atsevišķi mezgliņi vai grupēti, visbiežāk to diametrs ir 1-3 mm. Tie var parādīties uz sejas, kakla, padusēs, uz krūtīm, locītavām, kā arī uz visa ķermeņa. Moluski nav sastopami uz plaukstām un pēdām. Elementi mēdz izplatīties pa skrāpējuma līnijām.

 

Arī šai saslimšanai raksturīgi, ka tā mēdz pāriet pati no sevis, tomēr labi atrādīties ārstam: ja bērna imunitāte būs pazemināta, moluski var izsēties pa visu ķermeni.

 

Ja bērna imunitāte būs pazemināta, moluski var izsēties pa visu ķermeni.

 

Ārstēšana atkarīga no mezgliņu lokalizācijas un daudzuma. Mezgliņus ārsts var izspiest ar kireti (mezgliņos koncentrējas šķidrums, kas satur slimības ierosinātāju) un tad apstrādāt ar joda tinktūru. Tāpat mezgliņus var likvidēt ar šķidro slāpekli un citiem lokālajiem līdzekļiem. Savukārt vēlāk, lai samazinātu risku inficēties atkārtoti, svarīga ar higiēna: būtiski ir katram lietot savus vannas un tualetes piederumus.


LASI ARĪ: Ar ko riskējam, ļaujot bērniem atrasties atklātā saulē? 
Vienkāršas, bet svarīgas lietas, kas par mazuļa ādas veselību jāzina ikvienam vecākam

 

Dzimumzīmes

Dzimumzīmes uz bērna ādas parasti nav iemesls uztraukumam. Dažkārt vecāki satraucas, redzot, ka bērniņam veidojas arvien jaunas dzimumzīmes. Taču tas ir normāli – bērnībā un jaunībā dzimumzīmes veidojas gan jaunas, gan arī esošās kopā ar bērnu aug lielākas. Tomēr tas nenozīmē, ka arī bērna dzimumzīmes nevajadzētu uzmanīt. Ikdienā jāpievērš uzmanība dzimumzīmju formai un krāsai – ar dermatologu nepieciešams konsultēties, ja dzimumzīme strauji aug vai strauji mainās, vai ja kāda dzimumzīme izskatās citādāk nekā pārējās. Dermatologi to sauc par “neglīto pīlēnu”.

 

Tāpat bez ievērības nevajadzētu atstāt bērna izjūtas, ja dzimumzīmīte sāk niezēt, kņudēt, sāpēt vai asiņot. Arī šajā gadījumā būs nepieciešama ārsta konsultācija. 
Dzimumzīmju uzraudzīšana un pārbaude jau no bērnības ieaudzinās bērnam paradumu sekot līdzi savām dzimumzīmēm visas dzīves garumā.


Ikdienā noderēs daži piesardzības pasākumi:

  • Dzimumzīmes nevajag lieki kairināt – mēģināt noplēst, kasīt. Ja dzimumzīmīti klāj matiņi, tos nevajag mēģināt izraut – arī tas var radīt tikai lieku kairinājumu.
  • Ja ikdienā ir kāda vieta, kur dzimumzīmīte tiek regulāri uzberzta, piemēram, krekla lencīte noberž dzimumzīmīti uz pleca, nepieciešams konsultēties ar ārstu. Iespējams, ārsts ieteiks dzimumzīmi izņemt.
  • Arī dzimumzīmīšu dēļ nevajadzētu bērniem lieki atrasties saulē pirms uz ādas nav uzklāts saules aizsargkrēms.

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs