Izplatītākā hroniskā saslimšana bērniem Latvijā - zobu kariess

Kariess ir izplatītākā hroniskā slimība bērnu vidū, ko izraisa bakteriāla infekcija. Kariess veidojas, baktērijai pārstrādājot aplikumā esošo cukuru, izdalot skābi, kā rezultātā tiek bojāti zoba audi – veidojas caurums.

Nekontrolēts cukura daudzums bērniem ir galvenā inde, kas izraisa zobu bojāšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Nekontrolēts cukura daudzums bērniem ir galvenā inde, kas izraisa zobu bojāšanos.

Latvijas bērnu zobu stāvoklis ir ļoti slikts. Vidēji 12 gadu vecumā bērniem Latvijā ir plombēti, kariozi vai izrauti trīs četri zobi, kas salīdzinoši ar Rietumeiropu un Skandināviju ir ļoti slikts rādītājs. Un tam visam lielākoties pamatā ir nepietiekama bērna mutes dobuma higiēna un nekontrolēts cukura patēriņš. Un tik tiešām, strādājot klīnikā, redzēt bērnu ar visiem veseliem, neplombētiem zobiem ir retums. Lielāki vai mazāki kariozi bojājumi visu vecumu bērniem Latvijā ir ikdiena.

Par biežākajiem iemesliem bērnu zobu kariesam stāsta zobārste Māra Valdmane. 
 

Cukura kontrole
Nekontrolēts cukura daudzums bērniem ir galvenā inde, kas izraisa zobu bojāšanos. Un ne jau tikai konfektes vai cepumi izraisa zobu bojāšanos, bet tie ir arī slēptie cukuri, kā sulas, gāzēti dzērieni, sīrupi, komerciāli pārtikas produkti. Bieži, izjautājot par bērna uztura paradumiem, mēs noskaidrojam, ka bērns našķējas vairākas reizes dienā starp ēdienreizēm. Rezultātā pilnvērtīgs uzturs konkrētās ēdienreizēs tiek aizstāts ar kariogēniem produktiem visas dienas garumā. Pieļaujot biežās našķēšanās, vecāki pat nenojauš, cik daudz ļauna tiek nodarīts zobiem, piedevām šie bieži ir gadījumi, kad nāk talkā arī teikums no mammām, ka “mans bērns neko normālu neēd”. Visu dienu ik pa laikam ēdot, mutes dobuma skābes līmenis nespēj normalizēties, siekalu plūsma nespēj pašattīrīt zobus, un zobi sāk bojāties. Īpaši piena zobi – pietiek ar dažām nedēļām intensīvas cukura ietekmes, lai piena zobi sabojātos.

 

Pieļaujot biežās našķēšanās, vecāki pat nenojauš, cik daudz ļauna tiek nodarīts zobiem, piedevām šie bieži ir gadījumi, kad nāk talkā arī teikums no mammām, ka “mans bērns neko normālu neēd”


 

Mutes dobuma higiēna
Runāts par to tiek daudz, bet tāpat šī tēma paliek nesadzirdēta. Zobi jātīra divas reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pirms gulētiešanas. Bet pats svarīgākais noteikums ir tas, ka bērna zobus pārtīra vecāki līdz pat 10 gadu vecumam. Roku motorika un veiklība bērniem līdz 10 gadu vecumam (zēniem pat līdz 12) vēl nav pietiekami attīstījusies, lai veiktu pilnīgu zobu tīrīšanu, var pietrūkt arī motivācijas. No 6 līdz 11 gadu vecumam šķiļas pastāvīgie zobi, tāpēc šajā periodā ir īpaši svarīgi zobus aizsargāt. Zobi izšķiļoties ir nepilnīgi mineralizēti – pilnīga mineralizācija norisinās divu gadu laikā pēc izšķilšanās. Līdz tam zobi ir īpaši uzņēmīgi pret baktēriju un skābju ietekmi.

 

Fluorīdi
Fluorīdi ir labākais zobu vairogs. Tomēr Latvijā pieejamo zobu pastu sastāvs ne vienmēr piedāvā pietiekamu fluorīdu daudzumu, kas nodrošina pietiekamu aizsardzību Latvijas bērnu zobiem. Atšķirība ar citām valstīm ir fluora daudzumā dzeramajā ūdenī, kas Latvijā ir kritiski zems. Zobu pastā fluorīdu vēlamais daudzums ir 1000–1400 ppm. Bērniem līdz 2 gadu vecumam nepieciešams vien rīsa grauda lieluma zobu pastas daudzums, kas iesmērēts zobu birstē. No 2 līdz 6 gadu vecumam zobu pastas daudzums atbilst zirņa izmēram, vēlāk – jau pusei no zobu birstes galviņas.
 

Ilgstoša pudelītes lietošana
Zobiem, tāpat kā mums guļot, ir nepieciešams miera periods. Taču nereti vecāki grēko, lai uzlabotu bērna miegu (atvieglotu sev bērna gulēt likšanu), – bērniem tiek doti dažādi saldināti dzērieni, piena maisījumi pirms gulētiešanas un pat nakts laikā. Zobi nakts laikā ir īpaši neaizsargāti, jo nenotiek siekalu plūsma, kas rada zobu pašattīrīšanos. Ilgstoša produktu atlieku un jo īpaši cukuru atrašanās uz zobiem rada kariozus bojājumus, īpaši priekšzobu rajonā, – tas tiek dēvēts par pudeļu kariesu. Dzērienu ietekmē sāk bojāties četri priekšzobi, kas kļūst brūni un bojājuma dēļ kļūst mazi un nodrupuši. Pudeļu kariesa sekas – ir nepieciešams šos zobus izraut.

Te gan ir svarīgi pieminēt, ka tas pats attiecas arī uz krūts barošanu, tikai tad to sauc par krūts kariesu. Bērni, kuri tiek ilgstoši naktī baroti ar krūti, ir pakļauti kariesa attīstībai.

Bērnam no astoņu mēnešu vecuma nakts laikā vēlams dot tikai ūdeni.

Reklāma
Reklāma



Medikamenti
Mūsdienu medicīna diemžēl ir vairāk tendēta uz ārstēšanu, nevis profilaksi. Un jebkurš vecāks zinās, ka līdz ar bērna ienākšanu ģimenē mājas aptieciņas lielums ir pieaudzis vismaz divas reizes. Bet arī medikamenti vienu orgānu vai tā sistēmu ārstē, citu bojā. Un šoreiz tas attiecas tieši uz zobiem. Ir svarīgi apskatīties medikamentu sastāvu un pārliecināties, ka zāles nesatur cukuru. Īpaši jaunākiem bērniem medikamentu forma pārsvarā ir sīrups – tādā formā ir gan zāles temperatūras samazināšanai, gan klepus remdēšanai, astmas simptomu mazināšanai u.c. Ja medikamenti satur cukuru, ir ļoti svarīgi zobus pēc šādu zāļu lietošanas vismaz izskalot un kontrolēt nakts laikā dotos medikamentus.

 

 Ir svarīgi apskatīties medikamentu sastāvu un pārliecināties, ka zāles nesatur cukuru. 

 

Neregulāra zobu pārbaude
Zobārsts nav paredzēts tikai zobu urbšanai. Zobārstam ir svarīga loma arī zobu veselības ilglaicīgā saglabāšanā un zobu slimību profilaksē. Tāpēc ir svarīgi bērnu jau laikus vest pie speciālistiem, lai bērnam zobārsts saistītos ar patīkamām sajūtām, nevis tikai sāpoša zoba urbšanu.

Pirmajai vizītei jābūt jau agrīnā vecumā, pirms gada vecuma. Tā paredzēta vairāk vecāku konsultācijai un informēšanai par pareizu zobu kopšanu un uztura īpatnībām. Bērnam ir svarīgi iepazīties arī ar esošo vidi un speciālistu, lai katra pusgada laikā vizīte būtu pozitīva. Zobārsti uzsver, ka, pareizi un uzcītīgi tīrot un kopjot zobus, tiem nav jābojājas un pie zobārsta nav jādodas vien tad, kad jau radušies bojājumi.



Ieteikumi un risinājumi


Kontrolēts cukura patēriņš
Bieži klīnikā dzirdu frāzi “par saldu bērnību” un “nozagtu bērnību”. Tomēr ne jau šokolādes tāfelīte bērnam radīs bērnības atmiņas. Taču lielākā daļa pieaugušo piekritīs tam, ka negatīvā zobārsta pieredze nāk līdzi visu mūžu. Un jāsaprot – zobārsti nav pilnībā pret saldumiem, bet mēs iesakām to kontrolētu patēriņu. Pirmkārt, jābūt noteiktam režīmam visā ģimenē, un tas attiecas ne vien uz vecākiem, bet arī uz vecvecākiem – gan mīļajām omēm, gan tantēm un visiem pārējiem. Skandināviem populāra ir saldumu diena, kad reizi nedēļā bērns drīkst izvēlēties kādu kārumu, to apēst, pēc tam iztīrot zobus. Ja saldumus tomēr nevar ierobežot tādā daudzumā, tad vismaz jākontrolē to ēšana pēc vakariņām. Pirmkārt, vēders tad jau ir pilns, otrkārt, zobu tīrīšana jau teju bijusi.

 

Izslēgt našķēšanos starp ēdienreizēm
Uztura uzņemšana visas dienas garumā nav ieteicama ne vien mutes dobumam, bet arī visai gremošanas sistēmai. Nemitīga pārtikas atrašanās mutes dobumā ir ātrākais veids, kā tikt pie zobu bojājumiem. Našķēšanās, sulu dzeršana starp ēdienreizēm ir jāizslēdz pavisam, kā minēju iepriekš – kārumiem jāatvēl laiks pēc vakariņām.

 

Zobiem draudzīgie našķi
Visām dienām ir izņēmumi – svētdienas mājas pie televizora, ciemiņi un ciemos iešana. Tomēr našķēties ir iespējams arī zobiem draudzīgā veidā. Neatceros reizi, kad nomizots un sagriezts burkāns vai ābols manās mājās netiktu apēsts. Arī  dārzeņu un siera plate ciemiņiem būs daudz draudzīgāka par cepumu paku.

 

Veicināt gremošanu
Mūsdienās ēšanas tendences kļuvušas gaužām slinkas. Tā sauktie smūtiji un blenderēta pārtika ir ikdiena. Taču tas nemaz neveicina žokļu darbību. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, lai veicinātu žokļu augšanu un siekalu plūsmu. Jau iepriekš minētie (mammas sagrieztie un nomizotie) burkāni un āboli ir lielisks veids, kā darbināt un attīstīt žokļus. Svarīgi bērniem ļaut pašiem ēst un košļāt gaļas gabaliņus, nevis tikai kotletes.

 

Palielināt dienā uzņemto ūdens daudzumu
Bērni ļoti bieži uzņem nepietiekamu ūdens daudzumu. Bērni jāmotivē dzert un dzert tīru ūdeni. Tas veicinās ne vien mutes dobuma attīrīšanos, bet uzlabos pašsajūtu un augšanu. Ar ūdeni jāaizstāj arī sulas un gāzētie dzērieni.
 

  • Vecākiem jāpārtīra zobi līdz pat 10 gadu vecumam.
  • Zobi jātīra divreiz dienā vismaz 2 minūtes.
  • Jālieto fluorīdu saturoša zobu pasta.
  • Birstīte jāmaina ik pēc 2–3 mēnešiem obligāti jāmaina pēc slimošanas).
  • Zobu birstei jābūt mīkstai, tā var būt gan manuāla, gan elektroniska.
  • Nedot bērnam saldinātus dzērienus, īpaši naktī.
  • Pievērst uzmanību medikamentu sastāvam un lietošanas biežumam.
  • Veikt profilaktisku mutes skalošanu pēc medikamentu lietošanas (īpaši svarīgi to veikt pēc astmas medikamentu inhalācijām).
  • Vērsties pie speciālistiem jau pirms gada vecuma.
  • Par bērnu zobiem ir atbildīgi tikai vecāki!
  •  

Avots: