Nepareizi izvelēti vasaras apavi var būt iemesls galvas un muguras sāpēm

Ērtās iešļūcenītes, sandales, kas turas vien uz dažām lentītēm, un balerīnas tipa kurpītes, kuras tik labprāt valkājam karstajās vasaras dienās, nopietni var sabojāt pašsajūtu un pat veselību, jo patiesībā nav piemērotas valkāšanai dienas garumā, brīdina ortopēdi portālā WomansHealth.com

Nepareizi apavi bojā pašsajūtu.

FOTO: Shutterstock.com

Nepareizi apavi bojā pašsajūtu.

Flip - flop iešļūcenes, kuru noturēšana uz kājas ir tikai pirkstu veiklība, nēsājamas ir tikai īslaicīgi, pārskrienot no vienas telpas citā, piemēram, no baseina uz pirti.

Ilgstoši nēsājot "iešļūcenes", kāju pirksti ir saliekti un saspringti. Mediķi skaidro, ka šādā pozīcijā pēdas un pirkstu muskuļi tiek tik nepareizi pārslogoti, ka tie ne tikai sāp no pārslodzes, bet arī no traucētas vielmaiņas šajā ķermeņa zonā.

Visu dienu valkājot šādus apavus, vakarā var sākt sāpēt gan kāju ikri, gan ceļi, mugura, jostasvieta un pat galva un pleci. Cilvēki šīs sāpes ne vienmēr saista ar nepiemērotu apavu izvēli.

 

Alternatīva ir iešļūcenes ar biezāku un stingru rievotu zoli. Labi, ja papēža daļa ir par 2-3 cm augstāka.
 

Lasi arī:  Ortopēdi brīdina: nēsā gumijas čības "Crocs" reti un pareizi

Reklāma
Reklāma


Sandales un baletkurpītes ir ļoti iemīļotas vasarā pie vieglāk kleitām un svārkiem. Izskatās glīti, viegli arī nēsājas. Risks veselībai ir tajā, ka šāda tipa apaviem ir pilnīgi līdzena, plakana lieste. Tādējādi tiek pastiprināti noslogotas cīpslas visa pēdas sīkā muskulatūra. Kājas ātri nogurst un sāk sāpēt.

Plānā zolīte nepasargā pēdu no sīkām traumām un ceļa nelīdzenumiem. Pēda, kuru nebalsta ortopēdiski pareizi izveidota zole, nepareizi līdzsvaro visu augumu un stāju, bet rezultātā cieš tieši iekšējie orgāni.
 

Ja tomēr ļoti patīk šādi apavi, ieteikums ir izmantot ortopēdisko iekšā ieliekamo zolīti un izvēlēties apavus ar vismaz nelielu papēdīti. Pievērs uzmanību tam, lai kurpi pie pēdas turētu siksniņas tik labi, ka pēdai nebūtu jāsaspringst.