Par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukšanu turpmāk būs jāmaksā dārgāk

Veselības ministrija (VM) plāno palielināt maksu par nepamatotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumu, kā arī citiem pakalpojumiem, liecina šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātās izmaiņas dienesta maksas pakalpojumu cenrādī.

Lai sazvanītu ātrās palīdzības mediķus, zvani uz 113!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai sazvanītu "ātrās palīdzības" mediķus, zvani uz 113!

Plānots, ka grozījumi noteikumos stāsies spēkā 1.augustā.

Līdz šim par nepamatotu izsaukumu maksa bija 40,14 eiro, bet no augusta šī cena varētu tikt palielināta līdz 56,56 eiro jeb vidēji par 40%. Tāpat palielināta cena par brigādes izsaukumu pie ārzemnieka, kurš nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, no 93,91 eiro līdz 133,39 eiro, kā arī pārējo NMPD maksas pakalpojumu cenas.

Kā norāda VM, NMPD sniegto maksas pakalpojumu cenas nav mainītas vairākus gadus un ir balstītas uz 2011.gadā veiktajiem aprēķiniem.

Pērn NMPD veica pakalpojumu izcenojumu aktualizēšanu atbilstoši faktiskajām cenām un tika secināts, ka tās palielinājušās par 37,7%, savukārt atalgojums palielinājies par 47,2% salīdzinājumā ar 2012.gadā aprēķināto cenu.

Vienlaikus maksas pakalpojumu cenrādi paredzēts precizēt, izslēdzot no tā pakalpojumus, kuri nav bijuši pieprasīti pēdējo trīs gadu laikā, piemēram, pirmreizējas un atkārtotas mācības elektrokardioloģijā ārstiem un ārsta palīgiem. "Pēdējo trīs gadu laikā no citām institūcijām nav bijis pieprasījums organizēt mācības elektrokardioloģijā un šādu mācību organizēšana nav tiešais NMPD uzdevums," norāda VM.

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus cenrādis papildināts ar jauniem, aktuāliem pakalpojumiem, piemēram, ārsta un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālista telefona konsultācijām un pacientu medicīnisko transportēšanu no ārvalstīm.

Lai grozījumi noteikumos stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.