Piebarojuma recepšu idejas bērnam no 7 mēnešu vecuma

Sākot ar 6 - 7 mēnešu vecumu zīdaiņa pamata uzturam - mātes pienam, pakāpeniski pievieno papildus uzturu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šajā vecumā zīdainis jau ir pārgājis uz 5 ēdienreizēm un katrā no tām saņem mātes pienu. Kādā no ēdienreizēm pēc mātes piena nedaudz piedāvā citu ēdienu.

Speciālisti iesaka sākt ar saknēm (burkānu, kartupeli, brokoli, ķirbi) un pamazām pievienot gaļu, jo mazulim ļoti nepieciešama dzelzs. Putras un augļi seko tikai pēc tam. Ēdienu bērnam piedāvā vai nu sasmalcinātu sīkos gabaliņos vai sablendētu. Taču bērna pamatēdiens joprojām ir mātes piens vai adaptētais piena maisījums.



Lasi arī:
Kad un kā uzsākt mazuļa piebarošanu. Konsultē zīdīšanas speciāliste Sandra Lase 

Kādā vecumā uzsākt mazuļa piebarošanu? Skaidro fizioterapeite Klaudija Hēla
Saldas un sāļas receptes mazuļa piebarojumam no 6 mēnešu vecuma
 




Nedēļas laikā mazulis būs pieradis pie sakņu biezeņa. Tad citā ēdienreizē pēc krūts piena piedāvā putru. Citā ēdienreizē uzsāk dot augļus un ogas biezeņa vai sulas veidā. Pakāpeniski pieradina pie pārtikas produktiem, kas vēlāk veidos viņa ēdienkarti visa mūža garumā.

Reklāma
Reklāma

Zīdaiņa uzturā paredzētajiem dārzeņiem nav vēlams pievienot sāli un taukvielas, augļiem – cukuru.

Sākumā dārzeņu biezeni gatavo no viena veida dārzeņiem, ieteicams no maigākiem – burkāniem vai ziedkāpostiem, vai brokoļiem bez sāls, bez cukura, bez garšvielām, lai nepārslogotu nieres. Vēlāk maina un paplašina dārzeņu sortimentu. Papildus ēdienu dod no karotes. Nedēļas laikā bērns ir pieradis pie dārzeņu biezeņa, tad citā ēdienreizē piedāvā dārzeņu novārījumā vai ūdenī vārītu putru – rīsu, kukurūzas, prosas, jo tās nesatur glutēnu.

 

Saistītie raksti