Vai zīdaini vajag radināt padzerties ūdeni un karstā laikā jādod papildus padzerties

Dot zīdainītim padzerties ūdeni vai pietiek ar mātes pienu? Un ko darīt, ja ārā ir vasaras svelme? Agrāk zīdainīšus radināja padzerties jau no pirmajām dzīves dienām. Vai tagad kas ir mainījies? Uz šiem vecāku jautājumiem atbildes sniedz pediatre Vizma Meikšāne un zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Radināšana dzert var aizņemt pat vairākus mēnešus. Dzēriens jāpiedāvā starp maltītēm un brīžos, kad bērniņam varētu slāpt, piemēram, pēc vannas.

FOTO: Shutterstock.com

Radināšana dzert var aizņemt pat vairākus mēnešus. Dzēriens jāpiedāvā starp maltītēm un brīžos, kad bērniņam varētu slāpt, piemēram, pēc vannas.

Pasaules Veselības Organizācija iesaka, ja bērniņš tiek zīdīts ar krūti, līdz 6 mēnešiem vajadzīgs tikai piens, savukārt, ja mazulītis tiek barots ar piena maisījumu, tad ūdens šad tad var tikt piedāvāts, skaidro zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

 

Tā kā mātes pienā ir apmēram 87% ūdens, kas ir īpaši strukturēts, tad to bērniņa organisms uzņem un vieglipārstrādā. "Pētījumi liecina par to, ka arī Āfrikā un vasarā nav vajadzīgs ūdens,"atklāj Sandra Lase. 

"Pēc 6 mēnešiem, kad bērniņam sāk piedāvāt piebarojumu, var piedāvāt ūdeni. Un arī nevis tāpēc, ka trūkst ūdens, bet tāpēc, ka bērns grib mācīties dzert."

Bērnu neorioloģe, pediatre Vizma Meikšāne skaidro, ka dzēriens jāpiedāvā, sākot mazuli piebarot ar biezu ēdienu, tātad – no sešu mēnešu vecuma. Ja zīdainis saņem maisījumu, nevis mātes pienu, ūdeni padzerties var dot jau agrāk.
 

Lasi arī:
Ko vislabāk dot padzerties bērnam?
Bērns dzer ļoti daudz. Vai ir iemesls uztraukties?

 

Reklāma
Reklāma

Ar mātes pienu nepietiek arī tad, ja mazulim ir paaugstināta temperatūra – jādod ūdens. Bieži vien bērns atsakās dzert, un tad vecāki pieļauj kļūdu, dodot saldinātu dzērienu, sulu, tēju vai pat pienu.
Šādi bērns uzņem koncentrētu šķidrumu, pēc kura lietošanas organismam pieaug prasība pēc šķidruma, un tad sākas apburtais loks.

Radināšana dzert var aizņemt pat vairākus mēnešus. Dzēriens jāpiedāvā starp maltītēm un brīžos, kad bērniņam varētu slāpt, piemēram, pēc vannas, ilgstoši atrodoties automašīnā, pārnākot no pastaigas, pēc raudāšanas. Tā pamazām veidojas pieredze – ja esmu izsalcis, saņemu ēdienu, ja slāpst – dzērienu.

Pusotru gadu vecam mazulim būtu jāuzņem apmēram 300–400 mililitri ūdens dienā. Ieteicams to dot no mazas krūzītes vai glāzītes, kurā ieliets neliels daudzums, no salmiņa vai tā sauktās sporta pudeles. Jādzer bieži, pa malciņam. Par dzērienu nevajadzētu uzskatīt sulu. Tas ir ēdiens, kas dodams nelielā daudzumā vienu līdz divas reizes dienā, lai mazais uzņemtu vitamīnus.