Kā dārzā ieaudzēt ražīgas avenes. Stādi septembrī vai oktobrī!

Lieliski ir ģimenei dārzā izaudzēt pašiem savas ogas. Kā parūpēties par avenēm, lai tās dotu labu ražu, stāsta Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa.

Svarīgi aveņu stādus iegādāties sertificētās stādaudzētavās. Jāraugās, lai to saknes nebūtu iekaltušas, bet dzinumi būtu veselīgi bez slimību vai kaitēkļu bojājumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi aveņu stādus iegādāties sertificētās stādaudzētavās. Jāraugās, lai to saknes nebūtu iekaltušas, bet dzinumi būtu veselīgi bez slimību vai kaitēkļu bojājumiem.

Atrodam avenēm saulainu vietu!

  • Dārzā avenēm jāizvēlas saulaina vieta, tad augi labi jutīsies un arī ogas labāk ienāksies. Noēnojumā avenes nīkuļos – tās būs vairāk pakļautas dažādām slimībām, arī to ogas vairāk bojāsies.
  • Avenes nevajag stādīt vietās, kur pirms tam augušas zemenes vai tām blakus, jo abiem augiem ir kopīgs kaitēklis – aveņu ziedu smecernieks, kā arī raksturīgas vairākas kopīgas slimības.
  • Aveņu audzēšanai nepieciešama vidēji smaga augsne – lai nav tikai māls vai tikai smiltis. Avenēm patīk, ja augsne satur daudz organiskās vielas, tāpēc tajā vajadzētu iestrādāt kūtsmēslus (tādus, kas jau labi sadalījušies) vai kompostu. Augsnei jābūt irdenai, gaisa caurlaidīgai, saturīgai.
  • Pirms aveņu stādīšanas paredzēto vietu atbrīvo no nezālēm, augsni uzrokot un izlasot daudzgadīgo nezāļu saknes. Ja nezāles sadīgst no jauna, augsni pārrok vēlreiz.

 

Avenes nevajag stādīt vietās, kur pirms tam augušas zemenes vai tām blakus, jo abiem augiem ir kopīgs kaitēklis – aveņu ziedu smecernieks.

 

  • Augsni nepieciešams sagatavot vismaz mēnesi pirms aveņu stādīšanas – to uzrok, un tad ļauj augsnei nosēsties. Tik ilgs laiks nepieciešams gan tāpēc, lai konkrētajā vietā varētu atbrīvoties no daudzgadīgajām nezālēm, gan arī lai ļautu augsnei nosēsties.
  • Parasti avenes stāda ar kailsakņu stādiem un tiem ir divi stādīšanas laiki: rudens (no septembra vidus līdz oktobra vidum) vai agrs pavasaris, kad augu pumpuri vēl nav plaukuši. Vēlāk var stādīt aveņu stādus, kas ieaudzēti konteineros. Šajā gadījumā, ja laukā laiks jau karsts, stādīšanu vajadzētu atlikt līdz brīdim, kad sākas vēsāks vai lietains laiks. Ja laiks pieturas karsts, stādīt vajadzētu vakara stundās, kad kļūst vēsāks un stādus rūpīgi apliet. Turpmākajās dienās jāraugās, lai stādiem netrūktu mitrums, vajadzības gadījumā tos laista atkārtoti.
  • Svarīgi augus iegādāties sertificētās stādaudzētavās. Jāraugās, lai to saknes nebūtu iekaltušas, bet dzinumi būtu veselīgi bez slimību vai kaitēkļu bojājumiem.

 

Kā parūpēties, lai avenes dotu labu ražu?

  • Stādīšanās attālumam vienā rindā starp augiem vajadzētu būt apmēram 50 centimetriem, bet starp rindām kā minimums –  diviem metriem.
  • Pirmajā gadā, ja augsne ir labi samēslota, to papildus mēslot nevajag, bet otrajā gadā to noteikti vajadzētu izdarīt. Pavasarī, kad pumpuri plaukst, svarīgi augam dot slāpekļa mēslojumu, savukārt, kad sākas ziedēšanas laiks, to pabarot ar līdzekļiem, kas bagāti ar kāliju. Var izmantot arī smidzināmos mēslojumus, ko augi uzņem ar lapām. Avenes nav ļoti prasīgas, tām pietiek ar divām mēslošanas reizēm sezonā.
  • Vasaras avenēm pēc ražas novākšanas izgriež noražojušos dzinumus. Tā iespējams samazināt slimību un kaitēkļu izplatību stādījumā.
  • Lai atvieglotu ražas vākšanu vasaras avenēm izveido balstus, pie kuriem dzinumus piesien. Tas arī pasargā ogas no saskaršanās ar augsni un sasmērēšanās.
  • Ja gribas, lai rudens avenēm ogas ienākas ātrāk, pavasarī stādus var piesegt ar agrotīklu, tad ziedēšanas laiks sāksies agrāk. Lai iegūtu lielāku rudens aveņu ražu, avenes var audzēt arī plēves tuneļos, taču tas prasīs jau lielākas izmaksas un vairāk ir saistošas ražotājiem, ne tiem, kas avenes audzē savos dārziņos pašu vajadzībām.
  • Vasarā stādījumu svarīgi uzturēt tīru, lai neaug nezāles, stādījumu var arī mulčēt. Ja to dara ar šķeldu, jāņem vērā, ka augiem būs nepieciešams lielāks slāpekļa mēslojums pavasarī, jo laikā, kad  šķelda sadalās, tā piesaista slāpekli.

 

Reklāma
Reklāma

Ja gribas, lai rudens avenēm ogas ienākas ātrāk, pavasarī stādus var piesegt ar agrotīklu, tad ziedēšanas laiks sāksies agrāk.

 

  • Ja vasara ir izteikti karsta, avenes nepieciešams laistīt, īpaši laikā no ziedēšanas līdz ražas vākšanai. Arī laikā, kad avenes tikko iestādītas, jāraugās, lai tām mitruma pietiek.
  • Rudenī, kad sākas stabils aukstums, rudens aveņu dzinumus jānogriež līdz zemei. Jaunajā gadā augs jauni dzinumi un būs jauna raža. Ja vecos stublājus nenogriež, nākamajā gadā augs ražo arī uz divgadīgo dzinumu apakšējām daļām, taču tad raža ir mazāka un ogas – sīkākas.
  • Jāpatur prātā, ka avenes vairojas ar sakņu atvasēm un šādā veidā tās var pārņemt visu dārzu. Tāpēc aveņu stādīšanas vietu der ierobežot. Ja tai apkārt zāle tiek pļauta, tad arī aveņu atvases tiks nopļautas un stādījumu pārvietošanās pa dārzu – ierobežota. Taču apkārt aveņu stādījumu vietai, lai ierobežotu aveņu dzinumu augšanu, var ierakt plāksnes. Galvenā sakņu masa izvietojas augsnē 20-40 centimetru dziļumā, tāpēc norobežojumam jābūt vismaz 50 centimetru dziļam.

 

Kādas šķirnes izvēlēties?

  • Siltākajos Latvijas rajonos, piemērota sala jūtīgāka šķirne “Glen Ample”. Tām ir lielas, saturīgas ogas. Tām gan nav ļoti izteikta garša, toties tās labi glabājas un ir piemērotas dažāda veida pārstrādei.
  • ​Visagrākā no avenēm ir “Meteor”, šai šķirnei ogas ienākas drīz vien pēc Jāņiem. Ogas nav tik lielas kā “Glen Ample”, bet tās ir ļoti aromātiskas un garšīgas.
  • No ziemcietīgajām laba ir “Skromņica” – tai ir garšīgas ogas, kas piemērotas arī pārstrādei.
  • No rudens avenēm, visplašāk Latvijā tiek audzēta “Polka” un “Polana”, abas ir piemērotas Latvijas klimatam. Abām ogas ienākas augusta otrajā dekādē, tās ir lielas un ja pietiek saules un siltuma – arī garšīgas. Rudens aveņu pluss ir tas, ka tās neapdraud  aveņu vaboles kāpuri - retu reizi var būt bojātas tikai pirmās ogas. Rudens avenes arī mazāk cieš no dzinumu slimībām, tāpēc tās audzējot iespējams iztikt bez augu aizsardzības līdzekļiem.