Tetovējums grūtniecei un dzemdētājai. Droši vai tomēr nav ieteicams?

Vai pirms grūtniecības plānošanas un esot stāvoklī, sieviete drīkst tetovēties? Vai tetovējums var ietekmēt atsāpināšanas procesu dzemdību laikā, jautā portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja.

FOTO: Shutterstock.com

"Capital Clinic Riga" dermatoloģe dr. Linda Kapteine stāsta, grūtniecības laikā ievadīt organismā svešas vielas, kas ir tetovējuma tintē, notikti nevajadzētu. Savukārt, ja grūtniecība iestājas pēc tam, kad āda sadzijusi pēc tetovējuma veidošanas, nekādām tiešām komplikācijām saistībā ar grūtniecību nav jābūt.

Kas attiecas uz iespējamo inficēšanos, tad taisīt tetovējumu un nerēķināties, ka tam jānotiek absolūti sterilos apstākļos, ir ļoti muļķīgi. Iegūt vīrusa hepatītu vai HIV ir iespējams, veicot jebkādu invazīvu procedūru, arī neveiksmīgu manikīru.

Reklāma
Reklāma

Rīgas Dzemdību nama (RDN) ārsta anesteziologa reanimatologs Egīls Lapiņš saka šādi: "Ir uzskats, ka intensīvs tetovējums muguras jostas daļā, kur tiek veikts dūriens, var traucēt, jo teorētiski pieļaujams, ka ar adatu mikroskopisku krāsas pigmenta daļiņu var ienest dziļāk epidurālajā telpā un tas var izraisīt iekaisumu. Iespējams, šī problēma ir nedaudz pārspīlēta, jo pagaidām šādi gadījumi literatūrā nav aprakstīti. Tomēr, ja pacientei ir šāds tetovējums, anesteziologs cenšas durt tā, lai neskartu tetovēto apvidu, – vietā, kur šā pigmenta nav."