Sešas mammu - meitu spēles meitenīguma izbaudīšanai

https://www.pexels.com/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

https://www.pexels.com/

Kopīgs un nedalītas uzmanības laiks ir nenovērtējama dāvana savai meitai. Ir nodarbes, kas ir gan noderīgas meitenes attīstībai, gan sniedz dažas gluži meitenīgas un sievišķīgas prasmes. 


Bizīšu pīšana

Meitene un bizes ir nedalāma kombinācija. Sākumā iemāci pīt bizes, izmantojot lelli, jo pirmie soļi friziermākslā var būt diezgan sāpīgi. Pēc tam atļauj iegūtās iemaņas izmēģināt uz savas galvas. Ļauj meitiņai eksperimentēt ar tavu frizūru saprātīgās robežās.
Ieguvums ir sīkās motorikas attīstība, ko veicina pīšanas process. Jo sīkāka bizītes, jo grūtāk, bet sākt noteikti var ar lielāku matu šķipsnu sapīšanu. Šī rotaļa attīsta arī iztēli, acumēru, māksliniecisko gaumi un telpisko uztveri.


Kolāžas no fotogrāfijām

Gandrīz visu sieviešu - mammu mājās atradīsies kādi koši sieviešu žurnāli ar skaistām un košām bildēm. Iedod meitai šķēres un mudini kopā izgriezt un salīmēt kolāžu par dažādām tēmām. Tērpi, kurpes, rotaslietas, ziedi .... Veidojiet kopīgu bildi un sapņojiet.
Ieguvums ir sīkās motorikas attīstība, fantazēšana, loģiskās domāšanas un iztēles veicināšana. 


Kopīga saimniekošana virtuvē

Praktiskās saimniekošanas iemaņas meitene mācās no mammas. Mazas meitenītes ļoti iepriecina kopīga saimniekošana ar māmiņu virtuvē. Virtuve vispār ir lielisks darbošanās lauks, kur var apgūt matemātikas prasmes un iemācīties kaut ko garšīgu pagatavot. 


Trauku kārtošana

  • Sameklē katram katliņam savu vāciņu. Iemāca salīdzināt, kas lielāks, kas mazāk.
  • Atrast pieskaņotu tasīti un šķīvīti. Iemāca saskaņot krāsas.
  • Salikt pa vietām dakšas, karotas un citus galda piederumus. Iemācas šķirot pēc formas un izmēra.


Putras vārīšana

ir pavisam īsta nodarbe. Lielākam bērnam to var ļaut darīt uz plīts mammas klātbūtnē. Mazākai meitenei iedod katliņu, dažādus putraimus un karoti. Bērns būs aizrautīgi nodarbināts un trenēs sensorās sajūtas, spēlējoties ar dažāda izmēra graudiem, pupām, zirņiem. 



Kluči meitenei 

Reklāma
Reklāma

Zēni no klučiem būvē cietokšņus, meitenes - pilis un iekārto istabas. No dažādas formas klučiem var izveidot visu istabas interjeru - gultu, galdu, plauktus.
Ieguvums:  darbošanās ar klučiem attīsta motoriku, loģisko domāšanu, telpisko uztveri.


Makaronu krelles

Makaroni ir tik daudzveidīgi, ka ir grēks neizmantot spirāles, bantītes un trubiņas visdažādāko rotaslietu gatavošanai. Nokrāsojiet tās košās vai zelta un sudraba krāsās un veriet uz gara diega. Gatavojiet krelles, rokassprādzes un pat istabas dekorus. 
Ieguvums, kā jebkuriem rokdarbiem, ir sīkās motorikas attīstība, kas cieši saistīta ar runas centru aktivizēšanu smadzenēs. Jo aktīvām meitene nodarbinās pirkstiņus, jo labāka būs viņas valoda. 
Arī mākslinieciskā gaume, iztēle un pacietības trenēšana ir ieguvumi no rotaslietu gatavošanas.


"Še tev dālder’s"

Populārais bērnības dienu skaitāmpants ir jautrs laika pavadīšanas veids, kas veicina spēju izteikties, attapību, palielina vārdu krājumu un trenē uzmanību.  Turklāt tas ir jautri!

Skaitāmpants skan šādi: 
„Še tev dālderis, pērc par to, ko gribi, tik vien nesaki ne jā, ne nē, ne melns, ne balts!”
Pēc kāda brīža dālderu devējs sāk iztaujāšanu: „Ko nopirki par savu dālderi? Vai tevi nepiekrāpa? Kādā krāsā tas ir?” Uz jautājumiem atbildot, jāsargās no vārdiņiem jā, nē, melns, balts. Ja atbildētājs tos iepin savā runā, tam jādod ķīla, kuras var izpirkt, kad sasniegts brauciena mērķis.
Ja ir vēlēšanās spēli sarežģīt, varat paši izdomāt papildus noteikumus – nedrīkst smieties, nedrīkst teikt „āāāāā” vai „ēēēēē”, nedrīkst klusēt ilgāk par minūti.