Pirmā palīdzība alerģijas gadījumā

Īpaši laikā, kad apkārt viss zied, kā bērni, tā pieaugušie piedzīvo alerģijas simptomu paasinājumu, kas izpaužas kā deguna tecēšana, acu asarošana, apsārtums un niezēšana. Kā rīkoties šajos gadījumos, lai diskomfortu apturētu, un kādu ārstēšanu šodien iespējams izmantot, lai no simptomiem atbrīvotos pavisam, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas veselības centra filiāles "Imanta" un "Ķengarags" bērnu alergologs Kristina Amosova. 

Līdz ar augu ziedēšanas sezonas sākumu cilvēkam jāzina par ikdienas pasākumiem, kas samazina viņa saskarsmi ar alergēnu.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar augu ziedēšanas sezonas sākumu cilvēkam jāzina par ikdienas pasākumiem, kas samazina viņa saskarsmi ar alergēnu.

Rīgas veselības centrs 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

 

Profilaktiskie pasākumi 
Alerģija pret ziedputekšņiem
Pavasarī un vasarā aktuāla ir alerģija pret ziedputekšņiem. Tai raksturīga deguna tecēšana, deguna un acu nieze, acu asarošana, apsārtums, šķaudīšana. Taču no šīm izpausmēm sevi un bērnus varam pasargāt ar profilaktiskiem pasākumiem. Ja cilvēkam konstatēta alerģija pret kādu no ziedputekšņiem, jau laicīgi var gatavoties nākamajai sezonai. Ar Latvijas augu ziedēšanas kalendāru var iepazīties mājaslapā http://pasyfo.lt/lv/. Tātad savlaicīgi, apmēram divas nedēļas pirms konkrētā alerģiju izraisošā auga ziedēšanas, jāsāk lietot antihistamīna līdzekļi, kas organismam palīdzēs cīnīties ar alerģiju un novērst tās simptomus. Līdz ar augu ziedēšanas sezonas sākumu cilvēkam jāzina par ikdienas pasākumiem, kas samazina viņa saskarsmi ar alergēnu. 

Bērnu alergologs Kristīna Amosova

Foto: Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas veselības centra filiāles "Imanta" un "Ķengarags" bērnu alergologs Kristina Amosova.

  • Ziedputekšņi visstiprāk ietekmē organismu vējainā un saulainā laikā. Šajās dienās ieteicams telpu vēdināšanu atstāt uz vakara vai agra rīta stundām. Lietus laikā ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir zemāka nekā saulainā laikā. 
  • Ierobežot gļotādu saskarsmi ar ziedputekšņiem var palīdzēt saulesbriļļu un cepuru nēsāšana.
  • Pārnākot mājās, ir jāpārģērbj drēbes, jānoskalo rokas un seja, ja ir iespējams, jāizmazgā matus. Visi šie pasākumi palīdzēs samazināt alerģijas simptomus.
  • Ja vien tas ir iespējams, laikā, kad ziedputekšņu koncentrācija Latvijā ir augsta, labi ir ieplānot braucienu uz ārzemēm, kur alerģisko augu ziedēšana konkrētajā brīdī nav aktuāla. Daudzas ģimenes šādā veidā sevi pasargā no mokošu simptomu attīstības. 
  • Ja, neskatoties uz visiem profilaktiskajiem pasākumiem, alerģijas simptomi traucē, jāgriežas pie alergologa, kurš piemeklēs individuāli piemērotu terapiju, vadoties pēc konkrētajiem simptomiem. Jāatceras, ka alerģiskie simptomi traucē bērnam koncentrēties, bērns var kļūt nemierīgs, raudulīgs, šādi var tikt traucēta gan viņa, gan visas ģimenes dzīves kvalitāte.

Pārnākot mājās, ir jāpārģērbj drēbes, jānoskalo rokas un seja, ja ir iespējams, jāizmazgā matus. Visi šie pasākumi palīdzēs samazināt alerģijas simptomus.

Alerģija pret dzīvnieku blaugznām
Ja alerģija ir pret dzīvnieka blaugznām, sezonalitāte nespēlē nekādu lomu. Galvenais profilakses princips ir izvairīties no kontakta ar dzīvniekiem. Ja iepriekš mājoklī turēts mājdzīvnieks, jāapzinās, ka būs nepieciešams laiks, lai dzīvokli iztīrītu no tā spalvām un epitēlija. Parasti tas prasa vairākus mēnešus. Tāpēc, atdodot dzīvnieku uz citām mājām, alerģiskie simptomi uzreiz nepazudīs.
Gadījumos, ja ir jau noskaidrots, ka alerģiskos simptomus izsauc alerģija pret dzīvnieku blaugznām, tomēr ir paredzēta saskarsme ar dzīvnieku, pirms šī kontakta ieteicams lietot vienreizēju antihistamīna devu. Ja simptomi tomēr attīstās, nepieciešams pārtraukt kontaktu ar dzīvnieku un turpināt iekšķīgi lietot antihistamīnus un citus simptomus kupējošus medikamentus līdz simptomi izzūd. 

 


LASI ARĪ: Vai bērnu varam pasargāt no alerģijas rašanās? 

Reklāma
Reklāma

Līdz ar pavasari klāt arī alerģijas. Kas ikvienam jāzina par organisma reakciju uz nelabvēlīgām vielām?


 

Alerģija pret putekļu ērcītēm un pelējumu
Alerģija pret mājas putekļu ērcītēm un pelējumu sēnītēm raksturīga rudenī un ziemā. Līdz ar apkures sezonas sākumu aktivizējas putekļu ērcītes. Savukārt mitrā laikā ārā un telpās izplatās pelējumu sēnītes. Bieži cilvēki, kuriem ir alerģija pret putekļu ērcīti vai pelējumu, sliktāk jūtas atrodoties vecās lauku mājās – tur alergēnu koncentrācija ir augstāka. Tāpēc, ja dzīvojamās telpās ir saskatāms pelējums, ar to noteikti ir jācīnās, veicot remontdarbus un dažādas virsmas apstrādājot ar pretsēnīšu līdzekļiem. Būtu svarīgi rūpēties par to, lai mitruma koncentrācija telpās nepārsniegtu 50%.

  • Putekļu ērcīšu koncentrāciju var samazināt, bieži vēdinot guļamistabas, kā arī telpās uzturot temperatūru 15-18 grādu robežās.
  • Gultasveļu ieteicams mazgāt temperatūrā, kas pārsniedz 55 grādus – tad putekļu ērcītes iet bojā. Arī spilveniem un segām jābūt no tāda materiāla, ko drīkst mazgāt tik augstā temperatūrā.
  • Matraci jātīra ar putekļu sūcēju, matraču pārvalkus jāmazgā temperatūrā, kas pārsniedz 50 grādus.
  • Telpas ieteicams uzkopt katru dienu: noslaucīt putekļus, izmazgāt grīdu.
  • Grāmatu plauktus nepieciešams novietot aiz stikla.
  • Pūkainas, putekļus uztverošas bērnu rotaļlietas, iepriekš ieliekot plastikāta maisiņā, ieteicams ievietot ledusskapī uz vairākām stundām 1-2 reizes mēnesī. 
  • Istabās pēc iespējas jāsamazina puķu podu daudzums – tas paaugstina mitruma līmeni telpās, radot ērcītēm labvēlīgus apstākļus.

Putekļu ērcīšu koncentrāciju var samazināt, bieži vēdinot guļamistabas, kā arī telpās uzturot temperatūru 15-18 grādu robežās.

Kas notiek organismā?
Parādoties alerģiskiem simptomiem, mēs redzam, ka cilvēks šķauda, viņam asaro acis, tek deguns, kļūst grūti elpot, sākas klepus un sēkšana krūtīs, kā arī nereti paasinās atopiska dermatīta izpausmes. Taču, kas notiek organismā un ko darīt, lai simptomus pēc iespējas ātrāk mazinātu?

  • Ja cilvēkam ir alerģisks rinīts un viņš nonāk saskarē ar alergēnu, viņam veidojas deguna gļotādas tūska, pastiprinās gļotu produkcija. Šajā gadījumā var palīdzēt lokāli lietojami aerosoli. Tūsku labi samazina lokāli lietojami kortikosteroīdi, savukārt pastiprinātu gļotu produkciju palīdz samazināt iekšķīgi vai lokāli lietojami antihistamīna līdzekļi.
  • Ja cilvēks, kas cieš no astmas, nonāk saskarē ar alergēnu, viņam saraujas elpceļu sieniņu muskuļi, kā rezultātā elpceļi kļūst šaurāki, iekaist to iekšējā sieniņa un sākas tūska. Elpceļos var veidoties sekrēts un gļotas. Tas, savukārt, apgrūtina elpošanu un izraisa astmas simptomus: sēkšanu, elpas trūkumu, klepu, spiedošu sajūtu krūtīs.
  • Raksturīgi, ka parasti ir grūtāk izelpot, nevis ieelpot. Astmas norise var būt kontrolēta un nekontrolēta. Ja simptomi ir visu laiku, cilvēkam ir nekontrolēta astma. Šādos gadījumos nepieciešams lietot ārstējošus medikamentus katru dienu ilgstošu laika periodu. Tie nomierina elpceļu iekaisumu un pakāpeniski samazina simptomus. Savukārt pie astmas paasinājuma lieto atvieglojošus medikamentus, kuri ātri iedarbojas, paplašinot elpceļus un atvieglojot simptomus. 

Jūtīgumu pret konkrēto alergēnu var samazināt ar specifiskās imūnterapijas palīdzību.

Vai ir iespējams ilgtermiņā samazināt alerģiskas reakcijas? 
Jūtīgumu pret konkrēto alergēnu var samazināt ar specifiskās imūnterapijas palīdzību. Tās princips ir sekojošs: regulāri ievadot organismā alergēna daļiņas, pakāpeniski mainās organisma imūnsistēmas atbilde – mazinās cilvēka jutīgums pret alergēnu līdz iestājas pret to tolerance. Imūnterapija samazina kā alerģijas simptomus, tā arī nepieciešamību pēc pretalerģijas medikamentiem, tā sekmē to, lai nerastos jaunas alerģijas, kā arī neļauj alerģiskam rinītam pāraugt astmā. Imūnterapija no pretalerģijas zālēm atšķiras ar to, ka pārtraucot lietot pretalerģijas medikamentus, simptomi ar laiku atgriežas, bet imūnterapija darbojoties uz slimības rašanās cēloni un efektu sniedz ilgtermiņā.
Imūnterapiju var piemērot, ārstējot alerģisku rinītu vai astmu, kuru izraisa putekļu ērcītes, ziedputekšņi, pelējums vai dzīvnieku blaugznas. Eksistē divi specifiskās imūnterapijas veidi. Vienā gadījumā zem mēles jālieto pilieni, otrā – konkrētā alergēna daļiņas tiek injicētas zem ādas. Ievadkursa laikā alergēna deva pakāpeniski tiek palielināta, bet vēlāk tiek turpināta uzturošā deva kursa laikā, kas ilgst vismaz trīs gadus. 

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs