Klizma pirms dzemdībām – vecmāte PAR, ārsti - PRET

Uz dzemdību namu līdzi ņemamo lietu sarakstā dzemdību iestādes joprojām norāda, ka ir jābūt arī mikroklizmai. Taču viedokļi par to, vai pirms dzemdībām vispār būtu obligāti veicama šī procedūra, dalās. Pēdējos desmit gados mediķi - ārsti un vecmātes, pauž viedokli, ka tas nav nepieciešams.

FOTO: Shutterstock.com

Kā norāda Rīgas Dzemdību nama vemāte Baiba Firkuse, viss, kas ir minēts līdzi ņemamo lietu sarakstā, ir tikai rekomendējošs, un nekas nav obligāts. Galu galā Latvijā dzemdību palīdzība ir bez maksas, un topošajai mammai nav jāgādā lietas, lai nodrošinātu sev normālas dzemdības. Arī  klizmu obligāti taisīt nevajag, to no dzemdētājam neprasa  un negaida. Cita lieta, ja grūtniecei pašai liekas, ka varētu būt tāda nepieciešamība.

"Grūtnieces ir dažādas un arī katrs organisms uz grūtniecību reaģē atšķirīgi. Ja “lielās vajadzības”  notiek katru dienu vai pat 2 reizes dienā, tad veikt klizmu pirms dzemdībām vispār nevajag, bet ja ir aizcietējumi un vēders pirms dzemdībām nav izgājis vairākas dienas, iespējams, ka klizma noderēs, jo tādējādi  sieviete pati dzemdībās jutīsies labāk. 

Vēl padomju gados un laikā, kad vienā palātā uzturējās un dzemdēja vairākas sievietes vienlaikus, klizma bija tīri sadzīviska nepieciešamība. Tagad, dzemdējot vienai ar vecmāti, šādas tiešas nepieciešamības nav.

Klizmu iesakām veikt tad, ja ir plānotas ūdens dzemdības, jo vēders iziet praktiski visās dzemdībās. Bet, ja parastās dzemdībās vecmāte visu paspēj novākt, tad sēžot ūdenī, to izdarīt nav tik vienkārši un tomēr nav pārāk patīkami gan pašai, gan bērniņam atrasties šādā ūdenī.

"Rīcineļļa ir viens no līdzekļiem, kas tiek izmantots, ja dzemdības nesākas tad, kad jau ir beigušies ārstu noteiktie termiņi." Vecmāte Baiba Firkuse atklāj, ka šādu speciāli izstrādātu kokteili savām grūtniecē mēdz ieteikt izdzert, lai tas, tīrot zarnu traktu, vienlaikus ierosinātu arī dzemdību darbību. 30-40 gadus atpakaļ tā bija izplatīta prakse. Tiesa, šo metodi pirms medicīniskās stimulācijas izmanto tikai tad, ja grūtniecības laiks ir 40+3 dienas. “Rīcineļļa nestrādās, ja sieviete to dzers 40. Nedēļās, cerot, ka tas ierosinās dzemdības, bet dzemdību ceļi vēl nebūs gatavi.” uzsver vecmāte. Nekādā gadījumā rīcineļļu nedrīkst dzert, ja uz dzemdes ir rēta, iepriekš bijis ķeizargrieziens.


Jelgavas slimnīcas Dzemdību nodaļas vadītāja, ginekoloģe Oksana Slobodjan noteikti neiesaka veikt klizmu, ja vien sievietei nav aizcietējumi, kas raksturīgi grūtniecības beigās.

Reklāma
Reklāma

"Ir pieredzēts, ka sievietes izmanto rīcineļļu kā dzemdību ierosināšanas līdzekli. Izdzer pudelīti un viņai tiešām sākas caureja. Zarnas tiek kairinātas, un ja tas notiek vienlaikus ar dzemdību procesu, tad dzemdētāja vairs nesaprot, kura sajūta ir vajadzība doties uz tualeti, bet kurā brīdī ir jāspiež, lai piedzimtu bērniņš. Tā ir liela iespēja piedzīvot traumatiskas dzemdības. Rīcineļļu izmantoja padomju laikos, kad nebija citu līdzekļu, lai ierosinātu dzemdības. Tagad ir modernākas metodes, kā to darīt kontrolēti".