Rosina palielināt iemaksas pensiju apdrošināšanai par vecākiem, kuri mājās audzina mazuli

Labklājības ministrija (LM) rosina palielināt no valsts pamatbudžeta veiktās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai par vecākiem, kuri darba vietā izvēlējušies būt mājās ar bērnu.

FOTO: Shutterstock.com

LM ir pieteikusi izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē informatīvo ziņojumu, kurā piedāvāts risinājums, lai neveidotos situācija, kad vecāks saņem mazāku pensiju tādēļ, ka izvēlējies būt mājās ar mazu bērnu.

Šī brīža situācija savā ziņā ir absurda - valsts saka, ka bērns ir vērtība, daudzbērnu ģimenes dēvējam par goda ģimenēm, taču, kad pienāk pensijas vecums, cilvēks, kam nav bērnu, saņem lielāku pensiju nekā tie, kam ir bērni.

Ministrija rosina turpmāk sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai veikt no summas, kas atbilst personas faktiski saņemtajam pabalstam. Proti, 20% apmērā no vecāku pabalsta apmēra par nestrādājošām personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vai pusotra gada vecumu, un saņem vecāku pabalstu. Tāpat arī 20% apmērā no bērna invalīda kopšanas pabalsta (213,43 eiro) par nestrādājošām personām, kuras saņem šo pabalstu.

Patlaban minētajos gadījumos šīs iemaksas tiek veiktas 20% apmērā no attiecīgi 171 eiro un 71,14 eiro.

Ja sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai par šīm personām veiktu no vecāku vai bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēra, tiktu palielināts šo personu pensijas kapitāls par laiku, kad tiek kopts bērns, teikts ziņojumā. Tādejādi personai, kura visu savu laiku veltījusi bērna kopšanai, būtu iespēja uzkrāt lielāku pensijas kapitālu, kas attiecīgi ietekmētu viņas pensijas apmēru vecumdienās, skaidro LM. Savukārt, palielinot iemaksu objektu pensiju apdrošināšanai, palielinātos arī iemaksu objekts invaliditātes un bezdarba apdrošināšanai.

Latvijas vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa - Smildziņa: "Mēs šo iniciatīvu atbalstām, šādas izmaiņas esam gaidījuši jau gadiem ilgi. Šī brīža situācija savā ziņā ir absurda - valsts saka, ka bērns ir vērtība, daudzbērnu ģimenes dēvējam par goda ģimenēm, taču, kad pienāk pensijas vecums, cilvēks, kam nav bērnu, saņem lielāku pensiju nekā tie, kam ir bērni. Tagad ir cerība, ka šī situācija tiks izlīdzināta."

Reklāma
Reklāma