Svarīgākais, kas jaunajiem vecākiem jāzina par zīdaiņa miegu. Zīdīšanas konsultanta piezīmes

Šī tēma ir topa tēma jauno māmiņu sarunās. Un ļoti saprotams, jo galu galā bērnu miedziņš, tā ilgums, kvalitāte tiešā veidā ietekmē arī mūs - pieaugušos, vecākus, mammas. Par zīdainīša miega īpatnībām savā blogā www.zidisana.com stāsta zīdīšanas konsultante  Inese Kočāne. 

Pētījumos ir konstatēts arī fakts, ka tieši REM aktīvā miega fāzēs bērna smadzeņu attīstība divkāršojas.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumos ir konstatēts arī fakts, ka tieši REM aktīvā miega fāzēs bērna smadzeņu attīstība divkāršojas.

Pirms sākam runāt par bērnu miegu, tā arhitektūru, īpatnībām, tehnikām, būtu jāsaprot galvenie pieturpunkti, kāpēc šis jautājums vecākus vispār uztrauc. 

Bērns guļ pārāk maz?
Ļoti bieži mostas?
Naktīs nemitīgi prasa ēst, dzert, turēt rociņu, sēdēt blakus, dziedāt dziesmiņu...
Bērns ik nakti ceļo uz vecāku gultu?
Ko ar to visu lai iesāk? 

 

Ja paanalizējam šos jautājumus, tad tie visi rodas tādēļ, ka mums, pieaugušajiem, traucē šāda bērna uzvedība! Mēs neizguļamies un spiesti gulēt saraustītā miegā. Bet kā ir ar bērna vajadzībām?


Bērna miega atšķirības no pieaugušo cilvēku miega
Pastāv divu veidu miega fāzes cilvēka miega struktūrā. Dziļais miegs (NREM) un aktīvais miegs (REM). 

Aktīvais miegs (REM) ir raksturojams ar sekojošām pazīmēm:

  • cilvēks miegā grozās, maina gulēšanas pozas;
  • vibrē un kustās acu plakstiņi, sejas mīmikas muskulatūra;
  • acis var būt puspavērtas;
  • sirdsdarbība, muskuļu darbība, vielmaiņa atrodas līdzīgā stāvoklī kā nomodā mierīgajos brīžos;
  • cilvēks redz sapņus;
  • cilvēks nezaudē saikni ar ārpasauli, dzird skaņas, jūt kustības.




Dziļo miegu (NREM) varētu raksturot sekojoši:

  • elpošana un sirdsdarbība palēninās;
  • cilvēks maksimāli atslābinās, gulēšanas poza ir atbrīvota un netiek mainīta;
  • vielmaiņa palēninās;
  • cilvēks šī miega fāzē ir grūti atmodināms, pamostoties kādu laiku nespēj aptvert, kas ir noticis;
  • smadzeņu darbība šajā fāzē ir samazināta, smadzenes "atslēdz" muskulatūru un reaģēšanu uz ārējiem kairinājumiem. 


Pieauguša cilvēka kopējā miega daudzumā ir 15% aktīvā miega fāžu (REM). Zīdaiņa miegs ir sadalīts šādi - 50% REM un 50% NREM. Bērnam augot, ļoti pakāpeniski REM fāzes tiek aizstātas ar NREM. 

Reklāma
Reklāma


Miega cikliskuma raksturs
Katra cilvēka miegam ir ciklisks raksturs. Tas nozīmē, ka aktīvā miega fāzes mijas ar dziļā miega fāzēm un nakts laikā tas notiek vairākkārtīgi. Pieauguša cilvēka miega cikla garums ir aptuveni 90min. Tas nozīmē, ka 1,5 stundas laikā cilvēks kādu brīdi atrodas aktīvā miega fāzē, no kuras pāriet uz dziļo miegu. 

Maza bērna miega cikla garums ir 50-60minūtes. Ja ņemam vērā to, ka  pusi no šī laika bērns atrodas aktīvā miega fāzē, citiem vārdiem - snauž - tad kļūst skaidrs, kādēļ bērnam tas miedziņš šķiet tik īss. 

Miegu ietekmē arī cilvēka temperaments un atbildes reakcija uz ārējīem kairinājumiem
Mēs pieaugušie esam dažādi, cits guļ kā lācis un nekas viņu nespēj uzmodināt, bet cits guļ ļoti tramīgi, mostas no katra trokšņa, daudz sapņo. Kādēļ mēs gribam, lai visi bērni guļ vienādi? Vienādi LABI? 
Ir skaidrs, ka mazi zīdaiņi ir jānorobežo no liekā stresa un ārējiem kairinājumiem tā iemesla dēļ, ka viņu nervu sistēma vēl nav nobriedusi un lieka pārslodze var ietekmēt arī bērnu miegu. 
Tomēr tik dažādas vecāku atbildes uz jautājumiem par bērnu nakts miegu, ļauj saprast arī to, ka bērni, kuriem ir noturīgāka reakcija uz ārējiem kairinājumiem, nemostas, atrodoties aktīvā miega fāzēs, atšķirībā no saviem jūtīgākiem vienaudžiem. 


Bērnu miega īpatnību fizioloģiskais pamatojums
Lai saprastu, kādēļ zīdaiņi un mazi bērni tik "slikti"guļ, jānoskaidro, kāpēc Māte-daba ir izveidojusi viņiem tādu miega struktūru. 

Ir vairāki pamatiemesli: 

Daudz un garas aktīvā miega fāzes nodrošina bērnam augšanas procesa aktivizāciju. Tas nozīmē, ka bērni miegā AUG, tas tiesa, bet bērni aug aktīva miega fāzēs!

Bērns, atrodoties aktīvā miega fāzē, bieži atmostas, jo tā ir viņa pašsaglabāšanās reakcija! Daba paredzējusi, ka zīdainis un mazs bērns šādā veidā rūpējas par savu dzīvību - atmostoties, konstatē, vai spēj brīvi elpot (vai netraucē sega, spilvens, autiņš vai gadījumā nav apgriezies uz vēdera), vai gadījumā nav izbadējies vai izslāpis, vai ir normāla ķermeņa temperatūra, vai grib nokārtoties u.t.l. un ja kaut kas nav kārtībā - seko signalizēšana par to vecākiem. Vislielākais skaits bērnu PNS (pēkšņās nāves sindroma) gadījumu ir konstatēti tieši dziļā miega fāzēs.

Pētījumos ir konstatēts arī fakts, ka tieši REM aktīvā miega fāzēs bērna smadzeņu attīstība divkāršojas, tas ir saistīts ar asins plūsmas aktivizēšanos un elpošanas biežumu. Tātad bērnu nemierīgā gulēšana ir saistīta ar smadzeņu attīstību! Zīdaiņi un mazi bērni neguļ nemierīgi un nemitīgi mostoties tādēļ, lai ieriebtu mums pieaugušajiem. Tā ir NORMĀLA bērnu uzvedība nakts laikā un diendusu laikā, kas, nemainot to ar dažādu mākslīgu metožu palīdzību, pakāpeniski transformējas un pieaug kopā ar jūsu bērnu. Būsim pacietīgāki! 

Un lai jums saldi sapnīši!