Beidzot! Pusaudži ar atkarībām varēs saņemt palīdzību

No maija vidus sāks darboties jauns pilotprojekts – pusaudžu resursu centrs, kura mērķis ir sniegt atbalstu un dažāda veida palīdzību pusaudžiem ar atkarībām. Palīdzība bez maksas no maija vidus būs pieejama Rīgā dzīvojošiem pusaudžiem. 

Strādājot ar pusaudzi, neder speciālisti, kas viņu nosoda, kritizē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Strādājot ar pusaudzi, neder speciālisti, kas viņu nosoda, kritizē.

Kas jāzina par jauno programmu?
Resursu centru pusaudžiem ar atkarībām izveidojis Bērnu slimnīcas fonds. Pieteikt pusaudzi programmai var ikviens pieaugušais, kam radušās bažas par jaunieša uzvedību vai atkarības risku, kā arī programmai pieteikties var arī pusaudzis pats. Šeit gan jāmin, ja pusaudzis būs jaunāks par četrpadsmit gadiem, viņa dalībai programmā būs nepieciešama vecāku piekrišana. Pieteikt pusaudzi minētajai programmai var, zvanot uz tālruni: +372 29164747 (tas sāks darboties no 12.aprīļa) vai rakstot uz info@pusaudzim.lv. 
Programma ir brīvprātīga un ilgst no 3 līdz 6 mēnešiem. Pilotrojektā plānots palīdzēt vismaz 40 pusaudžiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Pilotprojekts tiks īstenots līdz 2018. gada 31. decembrim programmai pielāgotā telpā Vecāku mājā, Vienības gatvē 45.
Ar laiku tiks izveidota mājaslapa pusaudzim.lv, kurā tiks ievietota ne tikai svarīga informācija, bet arī dažādi testi, kas pusaudzim un viņa vecākiem palīdzēs pašiem labāk noorientēties, vai par pusaudža uzvedību, ieradumiem, dzīvesveidu jāceļ trauksmes zvans un jāmeklē palīdzība. 

 

Vientulība un atstumtības izjūta skolā un ģimenē ir tā, kas daudzus pusaudžus pastumj dažādu atkarību virzienā.


Programmai jauns saturs

Programmai par pamatu ņemta ārzemju kolēģu pieredze un tajā strādās mentors, sociālais darbinieks, bērnu psihiatrs, bērnu narkologs, psihologs, psihoterapeits, sporta pedagogs un citi speciālisti, kuri tiks piesaistīti, vērtējot katra pusaudža individuālo situāciju. Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa uzsver, ka strādājot ar pusaudzi, neder speciālisti, kas viņu nosoda, kritizē. Tad pusaudzim spuras būs gaisā un viņš atteiksies no jebkādas palīdzības. Tieši atbalsts ir tas, kas jaunietim nepieciešams visvairāk. Tam piekrīt arī bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, kurš norāda, ka pusaudžu vecumā tas ir normāli, ka jaunieši daudz ko izmēģina, tostarp arī apreibinošo vielu lietošanu. Taču pastāv vairāki psiholoģiski un sociāli faktori, kas veicina to, ka jaunietis minētās vielas sāk lietot regulāri. Biežākie iemesli: šodien daudzi pusaudži piedzīvo trauksmi, depresiju, daudziem ir problēmas ģimenē. Vientulība un atstumtības izjūta skolā un ģimenē ir tā, kas daudzus pusaudžus pastumj dažādu atkarību virzienā. Tāpēc programma tiks veidota tā, lai palīdzība tiktu piemērota tieši konkrētā pusaudža vajadzībām. Paredzēts, ka ar jauniešiem strādās mentors, kas savukārt piesaistīs dažādus speciālistus. Vienam būs vajadzīgi vairāki speciālisti, bet citam pietiks ar psihologa konsultācijām vai nodrošinātu iespēju darboties kādā no interešu pulciņiem.
Pierādījies, ka daudz efektīvāk ar pusaudžiem darboties tajā vidē, kurā viņš dzīvo. Agrāko laiku prakse, kad jaunieti izrāva no ierastās vides ar domu, lai viņam nebūtu iespēju lietot apreibinošās vielas, sevi nav attaisnojusi. Jo lielākoties atgriežoties mājās, atgriezās arī līdzšinējās problēmas. 
Pēdējos gados arvien pieaug arī atkarība no informācijas tehnoloģijām (internets, mobilie telefoni) un procesiem (azartspēles, ēšana). Jaunajai programmai var pieteikt pusaudžus arī ar šīm atkarībām.  

 

Reklāma
Reklāma

Programma tiks veidota tā, lai palīdzība tiktu piemērota tieši konkrētā pusaudža vajadzībām.

 

Kam programma nebūs piemērota?
Jāmin, ka minētā programma nebūs piemērota pusaudžiem, kuriem jau ir nepieciešama nopietna medicīniska ārstēšana, kura radusies atkarību izraisošo vielu lietošanas dēļ. Šie pusaudži un jaunieši joprojām paliek bez adekvātas palīdzības. Šobrīd pusaudži līdz 16 gadiem, kuriem ir alkohola vai citu vielu izraisīta toksikoze, tiek vesti uz Vienības gatvi (bet šeit nav narkoloģijas nodaļas), bet no 16 gadu vecuma - uz Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru. Vidzemniekiem ir slimnīca Ģintermuiža, bet šeit arī 14 gadus veci pusaudži atrodas kopā ar pieaugušajiem – rūdītiem alkoholiķiem un narkomāniem. Līdz ar to arī šis ir aktuāls jautājums, kas prasās pēc risinājuma.