Četras radošu rotaļu idejas, kas veicinās loģisko domāšanu, emociju atpazīšanu un skaņu uztveri

Ikvienam vecākam reizi pa reizei pietrūkst ideju, kā jautri un radoši rotaļāties kopā ar mazuli. Ja ierastās spēles vairs nešķiet tik interesantas, izmēģini ko jaunu! Iedvesmojies no mūsu idejām, kas izklaidēs ne tikai mazuli, bet arī Tevi pašu!

Četras radošu rotaļu idejas, kas veicinās loģisko domāšanu, emociju atpazīšanu un skaņu uztveri

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

  • Fizioterapeite Baiba Auziņa uzsver, ka rotaļas ar sīkiem priekšmetiem vienlaikus kombinējot iespēju kustēties un rotaļāties tā, lai tiktu attīstītas arī fiziskās spējas un prasmes, ir ļoti svarīga. Jo vairāk bērns kustās un ir aktīvāks, jo vairāk liek lietā maņas - tausti, redzi, dzirdi, ožu, garšu, jo vairāk tiek veicināta arī emocionālā attīstība. Piemēram, rāpojot, tiek liktas lietā abas smadzeņu puslodes, bet sīkās motorikas attīstība iedarbojas uz dažādiem smadzeņu centriem, tajā skaitā labvēlīgi ietekmē runas attīstību. Ja kaut kas izpaliek bērna fiziskajā attīstībā, nereti tas atstāj pēdas garīgajā un emocionālajā attīstībā. Piemēram, ja mazulis būs iemācījies, ka ar piepūli un apņemšanos viņš var izdarīt kaut ko fiziskajā sfērā, tad viņā radīsies pārliecība, ka ar šo pašu apņemšanos viņš var veikt uzdevumu, kas nav saistīts ar fizisku piepūli.


Radošu rotaļu idejas bērniem

  • Dzīvnieku valstībā. 

Pārveidojiet bērna istabu par mājas zoodārzu! Izveidojiet dzīvnieku maskas - tas ir pavisam vienkārši. Sākumā uzzīmējiet uz papīra un uzmanīgi izgrieziet dzīvnieku galvu formas. Izdomājiet arī vārdu katram dzīvniekam, lai būtu vēl interesantāk. Neaizmirstiet izgriezt maskā caurumus acīm. Tad atliek vien pievienot gumiju abās malās, un dzīvnieka maska ir gatava! Nu būs laiks apsēsties un vērot, kā mazie palaidņi pārvēršas par bīstamiem tīģeriem, milzu žirafēm un lēkājošiem zaķiem - tīģeris rūc, žirafe mēģina izstiept savu garo kaklu līdz pat griestiem, bet zaķēns priecīgi lēkā visam pa vidu.

Šāda lomu spēle - iejušanās dzīvnieka tēlā, īpaši piemērota vecumā sākot no 2 gadiem, kad mazulis atdarina ne tikai kustības un skaņas, bet izrāda arī jūtas un emocijas. Lauva ir dusmīgs, kaķis ir laisks, zaķēns priecīgs un kustīgs... Tā viņš pamazām apgūst emociju valodu, bet dara to caur rotaļām. 

 

  • Atjautīgie klucīšu torņi. 

Uzbūvējiet katrs savu daudzkrāsaino klucīšu torni, tomēr apsēdieties tā, lai neredzat viens otra torni. Bērna uzdevums ir uzbūvēt torni, izmantojot tieši tādas pašas krāsas klucīšus, kādi ir Tavā tornī. Tu vari bērnam dot mājienus, tomēr tiem ir jāskan kā mīklām. Piemēram, Tu vari teikt: “Mana torņa pirmais klucītis ir tādā pašā krāsā kā ķirši.” Tā bērns sapratīs, ka torņa būvēšana ir jāsāk ar sarkano klucīti. Ja jums abiem iepatiksies šī spēle, nākamajā reizē varat apmainīties ar lomām.

 

  • Radošais trauks.
Reklāma
Reklāma

Izmantojiet LEGO® DUPLO® klucīšus, lai uzbūvētu interesantu, daudzfunkcionālu trauku, kurā būs iespējams glabāt krītiņus, zīmuļus un citus piederumus.  Kvadrāta formas trauks iesākumā būs visvienkāršāk uzbūvējamais projekts, bet varat izvēlēties jebkuru citu formu, ko bērns vēlas. Lai trauks būtu interesantāks, izmantojiet dažādas krāsas. Kad trauks ir gatavs, būs laiks to glīti izrotāt. Neaprobežojaties tikai ar LEGO DUPLO klucīšiem – atrodiet audumu gabaliņus, krāsainos papīrus un dažādas lentītes – tā būs lieliska iespēja bērnam likt lietā savu fantāziju.

Turklāt spēlējoties un savienojot Lego kauliņus, bērniem attīstās spēja izmantot abas rokas vienlaikus, nostiprinās acu - roku kontrole, uzlabojas roku un plaukstu muskuļu spēks, klucīšus savienojot un atvienojot, veidojas atsevišķu pirkstu satvērieni. To visu apvienojot dēvē par sīko motoriku, kuras attīstība jau vēlāk būs atbildīga par bērna spēju rakstīt, griezt ar šķērēm un darīt kaut tādas pašaprūpes darbības kā apģērbties un izmazgāt zobus, skaidro sertificēta  fizioterapeite Sandra Maļinovska.

 

  • Mūzikas radīšana

Radošumu vislabāk palīdz attīstīt tā praktizēšana. Šī spēle būs lielisks dzirdes un taustes vingrinājums. Turklāt tas būs labs refleksu un uztveres treniņš. Ņem sešus klucīšus – divus noliec ar virspusi uz augšu, divus ar virspusi uz leju un divus uz sāniem. Uz augšpusi vērstie klucīši norādīs, ka jāplaukšķina, uz leju vērstie klucīši - ka jādauza kājas, uz sāniem vērstie – ka jādungo. Tālāk uzdevums ir pavisam vienkāršs – viens no jums izkārto klucīšus, bet otrs rada atbilstošās skaņas. Šī spēle lieliski derēs arī lielākam cilvēku pulkam (piemēram, dzimšanas dienas svinībās), turklāt bērni var izdomāt arī paši savu īpašo skaņu kodu.

Muzikālās uztveres un ritma apgūšana pirmsskolas vecumā ir nozīmīga, jo vistiešakajā veidā ir saistīta ar dzirdes attīstību un skaņas uztveri, kas vēlāk būs nepieciešama, uzsākot skolas gaitas. Ja bērnam dzirdes atmiņa ir vāja, viņš nespēj atcerēties, kas viņam jādara un nespēj saprast uzdevuma mērķi. Tas izpaužas kā grūtības koncentrēties, kas ietekmē arī spēju apgūt vielu un sekmes.


Padomi radošai jautrībai

  • “Klucīšu mīklas”

Šī spēle vingrinās ne tikai iztēli, bet arī sīko motoriku, sensoro integrāciju un tausti. Turklāt tas ir lielisks veids, kā trenēt atmiņu un telpisko iztēli. Bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadiem būs nepieciešama vecāku palīdzība. Ja spēlē piedalās vairāk nekā 2 dalībnieki, sadalieties pāros. Viens no pāra būvē modeli no LEGO® DUPLO® klucīšiem, savukārt otrs izmanto tādus pašus klucīšus, lai uzbūvētu identisku modeli, bet dara to ar aizvērtām acīm.