10 baušļi, kā pasargāt sevi no izvarošanas. Izstāsti to arī savai meitai

Ik gadu ziņo par seksuālās vardarbības noziegumu skaita pieaugumu. Biežāk cieš sievietes un meitenes. Turklāt likumsargi uzskata, ka īstais izvarošanas gadījumu skaits ir lielāks nekā to atspoguļo statistika. Daudzi upuri kaunas ziņot par notikušo ne tikai policijai, bet pat tuvākajiem ģimenes locekļiem.

Sargies pati, un Dievs tevi sargās, saka teiciens.

FOTO: Shutterstock.com

Sargies pati, un Dievs tevi sargās, saka teiciens.

Risks nonākt nedrošā situācijā palielinās gadījumos, ja iepazīšanās ar varmāku ir notikusi virtuālā vidē, jo tad par iespējamo tikšanos un iepazīšanos neviens tuvinieks vai draugs var pat nezināt. 

Lai arī pilnībā izslēgt visus riskus nav iespējams, vecāki savā meitām var iemācīt dažus noderīgus uzvedības principus, kas var pasargāt no vardarbīgas seksuālas attieksmes.
 
 

Iemāci meitai šādas lietas:

1. Nebaidies teikt konkrētu “Nē!” . Saki to vairākas reizes un pat kliedz un sauc pēc palīdzības, ja tavu teikto uzbrucējs ignorē.


2. Nekad nelieto alkoholu, esot svešā kompānijā. Alkohols ne tikai apdullina, bet tam var nemanot pievienot  medikamentus, kas ietekmē rīcību – var zaudēt atmiņu, sākt uzvesties neadekvāti. Jebkura atvērta alus pudele vai kokteiļa glāze, ko piedāvā svešinieks, var izrādīties liktenīga.

 

Lasi arī: VIDEO: meitene ballītē nejauši nofilmē, kā viņas dzērienā iemet narkotikas


3. Nedodies ciemos pie puiša vai vīrieša uz mājām, ja neesi gatava seksuālām attiecībām ar viņu. Ja vēlies tikai nevainīgu flirtu, dodies uz kino.


4. Netuvojies automašīnām, kurās sēž sveši puiši un vīrieši pat lai vienkārši papļāpātu. Tevi var ievilkt automašīnā un aizvest nezināmā virzienā. Nesēdies svešā mašīnā pat tad, ja tajā jau sēž kāda meitene vai sieviete.

Reklāma
Reklāma


5. Lai arī saka, vardarbīga uzvedība ir paša uzbrucēja atbildība, tomēr nevajag izaicināt! Netērpies izaicinošos apģērbos, dodoties vēlā vakara pastaigā.


6. Neuzturies viena vientulīgos, tukšos, nedrošos rajonos un vietās. Ja nākas doties mājup tumšā laikā un bez droša pavadoņa, vienā rokā turi, piemēram, atslēgas tā, lai ar tām var iedurt uzbrucējam. Otrā rokā tur telefonu. Vislabāk ieprogrammē SOS zvanu policijas telefona numuru 110.

Vienlaikus var iet un sarunāties ar mammu vai jebkuru citu ģimenes locekli pa telefonu, kamēr tiek līdz drošākai vietai.


7. Vienmēr un jebkurā situācijā  vecākiem ir jāzina, kur atrodas pusaudze. Ja ciemojas, tad kurā mājā notiek ballīte un vai mājās ir vecāki.


8. Ir diezgan prātīgi saglabāt mammas telefona numuru nevis ar vārdu MAMMA, bet gan ar viņas vārdu, piemēram, IEVA. Kāpēc? Ja meitene ir nokļuvusi nedrošā kompānijā, un ir nepieciešama palīdzība, tad mazāk riskanti ir teikt, ka zvana draudzenei, nevis zvana mammai, lai lūgtu palīdzību.


9. Nekad nekādos apstākļos nedrīkst sūtīt pikantas bildes svešiniekiem internetā. Sekstings ir pēdējos gadus izplatīts veids, kas nozīmē, ka otrā pusē esošais cilvēks meiteni var šantažēt un draudēt izvietot bildi atklātai apskatei, ja viņa nedarīs to, ko no viņas pieprasa.  
 

Lasi arī:  Vai tu droši zini, ka tava meita kādam nav aizsūtījusi savu kailfoto?

10. Ja ir iespēja, iemāci meitai dažus elementārus pašaizsardzības paņēmienus.