Skaista gaidībās. Kuras kosmētiskās procedūras drīkst un ko nedrīkst topošā māmiņa

Kādas procedūras topošā māmiņa var atļauties ikdienā un pirms svētkiem, kā sevi palutināt, un no kādiem skaistumkopšanas rituāliem ir jāatsakās? Konsultē ārste dermatoloģe Anna Bērziņa.

Grūtniecības laikā āda var citādi reaģēt gan uz kosmētiskajiem līdzekļiem, kas ir lietoti iepriekš, gan uz jauniem.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā āda var citādi reaģēt gan uz kosmētiskajiem līdzekļiem, kas ir lietoti iepriekš, gan uz jauniem.

Svarīgi atcerēties – lai kādas procedūras topošā māmiņa izvēlētos, tām jārada patīkamas fiziskas un emocionālas sajūtas. Šajā laikā atsakies no visa, kas rada sāpes vai stresu! To piedzīvosi ne tikai tu, bet arī mazulis. Izvēliet to, kas ir patīkami, tiek darīts ar maigumu un mīlestību pret tavu ķermeni; ja tā nenotiek, nekautrējies no procedūras atteikties.


Frizētavas apmeklējums 
Topošās māmiņas nereti uzdod jautājumu – vai ir droši doties uz frizētavu grūtniecības laikā? Speciāliste mierina, ka nav medicīniska pamatojuma, kāpēc sievietei šajā periodā nevarētu veikt kādas manipulācijas ar matiem, jo visa ķīmiskā iedarbība uz matu notiek ārīgi. Mats pats par sevi ir nedzīva struktūra, savukārt veselas ādas virskārtas uzsūkšanas spēja ir tik niecīga, ka caur to toksiskās vielas bīstamā apjomā, piemēram, no matu krāsas, nevar uzsūkties. Ne velti ādas kopšanas līdzekļu ražotājas kompānijas meklē īpašas transporta sistēmas, kas veicinātu vajadzīgo vielu uzsūkšanos ādā. Tātad par šo aspektu bažu nav. Dažreiz vienīgi gadās, ka hormonālo pārmaiņu dēļ krāsa slikti iekrāso matus, taču tā ir estētiska, ne medicīniska problēma.

Aizliegto procedūru sarakstā ir tādas manipulācijas kā, piemēram, skaistuma injekcijas – filleri, botulīna injekcijas, hialuronskābes ievadīšana. Grūtniecības laikā nedrīkst veikt arī tetovēšanu, pīrsingu, fotoepilāciju, lāzerepilāciju.

 

Nereti grūtniecības laikā mainās ādas jutība. Tāpēc var gadīties, ka galvas āda var reaģēt ar kairinājumu, apsārtumu, iekaisumu, niezi, lobīšanos un citām nepatīkamām izpausmēm pat uz tādu matu krāsu, kas iepriekš ir lietota un par kuru sūdzību nav bijis. Ārsti iesaka neeksperimentēt ar jaunām krāsām un līdz šim neizmēģinātiem zīmoliem, tajā pašā laikā grūtniecība ir īstais laiks, lai pamēģinātu dabīgās krāsvielas – hennu vai basmu.

Ņem vērā!
Vielas, ko izmanto matu krāsošanā, taisnošanā, ilgviļņu likšanā un balināšanā, ir ļoti gaistošas. Karsējot ar fēnu, tās kļūst vēl gaistošākas. Tā kā grūtniecības laikā var pastiprināties jutīgums, sieviete var sajust nelabu dūšu, arī pastiprinātu jutīgumu un nepatiku pret smaržu. Līdz ar to tas varētu būt iemesls, kā dēļ izvērtēt savu pašsajūtu un vajadzību izmantot frizētavas pakalpojumus vai to biežumu.


Mākslīgie vai dabīgie nagi
Gēla pārklājums nagiem un gēla lakas no medicīniskā viedokļa nav ieteicamas ne grūtniecei, ne jebkurai citai sievietei. Ja, uzliekot mākslīgu naga kārtu, ir bijusi tehnoloģiska kļūme – palikusi gaisa kabatiņa – vai pamata nagā ir kādas mikro spraugas, kurās tiek ūdens, veidojas lieliska vide iekaisumiem un nagu sēnītes attīstībai. Nagu apstrādes laikā, tos slīpējot, putekļi var kairināt elpceļus. Grūtniecības laikā jutīgums uz šiem ārējiem kairinātājiem var pastiprināties, taču pakalpojums nav aizliegts.

Ja runājam par toksisko ietekmi, arī šajā gadījumā naga absorbcijas spēja nav tik liela, lai uzņemtu toksisku devu bīstamā apjomā. Būtiski ir tas, ka šo procedūru veic pie speciālista, kuram var droši uzticēties, par kuru zināms, ka tiek veikta instrumentu sterilizācija un ievērotas visas obligātās higiēnas procedūras. 


Ja ir problemātiska sejas āda
Grūtniecības laikā āda var citādi reaģēt gan uz kosmētiskajiem līdzekļiem, kas ir izmantoti iepriekš, gan uz jauniem. Ja parādās jebkāda diskomforta sajūta vai netipiska reakcija uz kosmētiskajiem līdzekļiem, tos nevajadzētu turpināt lietot. Uz sejas, muguras un dekoltē ādas zonā visiem cilvēkiem tauku dziedzeri ir vairāk nekā jebkur citur uz ķermeņa. Nereti grūtniecības laikā tauku dziedzeri mēdz nosprostoties, iekaist un radīt pusaudžu pinnēm līdzīgas izpausmes. Jāatceras, ka, esot bērna gaidībās, piņņu ārstēšanai nedrīkst lietot, piemēram, antibiotikas un retinoīdus saturošus ādas kopšanas līdzekļus un medikamentus, ko visā citā laikā drīkst izmantot. Ja pirms grūtniecības lietojāt salicilskābi izsitumu ārstēšanai, tagad no tās vajadzētu atteikties, jo tā var provocēt pigmentācijas plankumu parādīšanos uz ādas. Jebkurā gadalaikā vēlams izmantot saules aizsargkrēmus ar augstu SPF. 

Speciālisti iesaka nelietot arī krēmus, kuros ir papildu A vitamīns un kuriem ir apzīmējums anti-age, jo šā vitamīna pārdozēšana var būt kaitīga augļa attīstībai. Ir pierādīts, ka kosmētiskie līdzekļi ar šādu sastāvu var negatīvi ietekmēt kaulu un zobu sistēmu bērnam. Protams, vienmēr var diskutēt, vai devas šajos krēmos ir pietiekamas, lai nodarītu reālu kaitējumu, bet skaidrs ir viens – nav ne mazākā iemesla pakļaut bērnu jebkādiem riskiem, ja no tiem ir iespējams izvairīties. 
 

Ko darīt, lai izvairītos no strijām
Sievietes bieži vaicā, vai pretstriju krēmi patiešām palīdz. Jā, palīdz, tomēr līdz galam nav atbildēts jautājums, vai noteicošais faktors ir regulāra ādas kopšana, mitrināšana un ādas elastības uzlabošana vai arī kopšanas līdzekļu sastāvā esošās komponentes. Tāpat būtisku lomu striju veidošanās procesā nosaka arī ģenētiskie faktori, vēdera lielums, ādas stiepšanās temps. Ir zināmas katras krēmu sastāvā esošās komponentes labās īpašības, arī ādas kopšanas, īpaši mitrināšanas svarīgā loma, un tas nozīmē, ka rezultāts jebkurā gadījumā būs daudz labāks nekā tad, ja sieviete vēdera, krūšu un gurnu ādu atstās bez uzmanības. Būtiska ir ādas mitrināšana gan no ārpuses, gan iekšpuses. Dienā ieteicams izdzert 1,5–2 litrus šķidruma. Svarīgi ievērot ražotāja rekomendācijas – par izmantošanas biežumu, uzsākšanas laiku, piemērotību lietošanai uz krūtīm. 


Masāžas veselībai un labsajūtai – ar mēru un pie profesionāļa
No procedūrām grūtniecības laikā var izmantot limfodrenāžas masāžas, kas samazina tūsku. Speciālā limfodrenāžas masāža ir maigāka nekā tā, ko veic tad, kad sieviete negaida bērnu. Pirmajā trimestrī procedūras nepieciešamība ir ļoti stingri jāizvērtē, bet otrajā un trešajā tā būtu pat vēlama. Īpaši tām sievietēm, kam ir varikozi paplašinātas vēnas un tendence uz audu tūskainību.

Otrajā trimestrī, kad auglis jau ir paaudzies lielāks un sāk spiest uz iekšējiem orgāniem, ir atļauta viegla, glāstoša masāža, bet tā nedrīkst notikt briestošā vēdera rajonā un muguras lejasdaļā, krustu zonā. Masāža, ko veic zinošs profesionālis ar medicīnisko izglītību, noņems muskuļu sasprindzinājumu plecos un mugurā. Atslābinošu efektu dos arī kāju un pēdu masāža, tomēr vēlreiz jāatgādina – izvēlies zinošu, sertificētu speciālistu. Masāžu atļauts veikt līdz pat dzemdību brīdim.

Reklāma
Reklāma


Kā atbrīvoties no liekajiem matiņiem
Epilācija, vaksācija vai skūšanās ir teju katras sievietes ikdienas rutīnas procedūra. Vai to var turpināt izmantot, paliekot stāvoklī? Vaksācija grūtniecības laikā mēdz būt mazāk sāpīga paaugstinātā endorfīnu līmeņa dēļ mātes ķermenī, kas mazina sāpes. Kaitīgi tas nav, taču epilācijas laikā tiek kairināta āda, un izrauto matiņu vietā var rasties ieauguši matiņi, kas var sastrutot. Dzemdību laikā, kad starpenes āda tiek iestiepta, strutu pumpas var plīst, un mazulis tās novelk sev pār acīm, šādi sliktākajā gadījumā iegūstot strutainas infekcijas. Ārste ginekoloģe Dina Ceple iesaka pirms pašām dzemdībām neaizrauties ar pārmērīgu matiņu likvidēšanu. Pilnīgi pietiek, ja vaksē tikai kāju augšpusi un bikini zonas maliņas, pašu kaunuma apmatojumu apgriež ar šķērītēm, kas nekairina ādu, neniez ataugot, neveicina sastrutošanu un vienlaikus dod komforta sajūtu, kas rodas, apmatojumam samazinoties.

Ikdienā ērti lietojamie ķīmiskie depilācijas krēmi gaidību laikā jāaizmirst. Tie burtiski ķīmiski nodedzina matiņu, vienlaikus toksiski iedarbojoties uz ādu, kur tiek uzklāti.  

Lāzerepilācija grūtniecības laikā nav atļauta, jo lāzera impulsa iedarbība uz augli nav izpētīta.

Skūšana, izmantojot putas vai gēlu, kas piemērots šai procedūrai, ir alternatīva matiņu likvidēšanas metode, ko var lietot arī grūtniecības laikā. Tikai rūpīgi jāievēro ādas apstrādes un dezinfekcijas režīms pēc skūšanās. Rēķinoties arī ar to, ka āda uz izmantotajiem līdzekļiem var būt jutīgāka nekā parasti. 


Aizliegtās procedūras grūtniecības laikā
Aizliegto procedūru sarakstā ir tādas manipulācijas kā, piemēram, skaistuma injekcijas – filleri, botulīna injekcijas, hialuronskābes ievadīšana. Grūtniecības laikā nedrīkst veikt arī tetovēšanu, pīrsingu, fotoepilāciju, lāzerepilāciju un procedūras, kā laikā notiek noteiktu ķermeņa daļu sakarsēšana vai atdzesēšana. 


Injekcijas un tetovēšana var gan izraisīt alerģiskas reakcijas, jo imunitāte grūtniecības laikā mainās, gan arī „ienest” organismā vīrusus, ja vietā, kur tiek veiktas procedūras, ir sanitāro normu pārkāpumi. Iepriekš minētās skaistuma injekcijas nav testētas uz grūtniecēm, tāpat kā medikamenti, līdz ar to tās grūtniecības un laktācijas laikā neveic.



Ko topošā māmiņa drīkst atļauties savam skaistumam 
1. Ikdienā atļauts veikt visas tās pašas ikdienas darbības, kas veiktas pirms grūtniecības, – ieveidot matus, uzkrāsoties, ievērot personīgo higiēnu.

2. Atļautas relaksējošas, maigas spa procedūras, kas uzlabo pašsajūtu. Drīkst izmantot arī kosmētiskās procedūras, kas lokāli uzlabo ādas un matu izskatu, piemēram, uz ādas liekamas sejas maskas, matu maskas, viegla masāža. 

3. Ja nav dzemdes tonusa, atļautas arī relaksējošas masāžas un līdzekļi, kuros aktīvā viela ir mazākā koncentrācijā, nav spēcīgu smaržvielu. Masāžas veikšanu uzticiet tikai sertificētam masierim, kam ir izpratne par masāžas medicīnisko pusi un tās ietekmi uz visu organismu. 

4. Grūtniecības pirmajā trimestrī neiesaka apmeklēt saunu un pirtis, kas ir liela slodze organismam un var izraisīt dzemdes tonusu. Otrajā un trešajā trimestrī pirts ir atļauta, ja tas māmiņas rituālos nav kaut kas jauns.
5.  Droši un veselīgi ir apmeklēt speciālo ūdens aerobiku grūtniecēm vai peldēšanu. Ādas tonusu uzlabojoša procedūra – zemūdens masāža – atļauta tad, ja tā ir saskaņota ar ginekologu.


Der zināt!
1. Izvairies no jebkurām procedūrām, kurām ir karsējoša iedarbība. 
2. Neizmanto nekādas nezināmas ķīmiskas vielas uz ādas, jo tās var nonākt arī bērna asinsritē.
3. Ja procedūras laikā izmanto gaistošas ķīmiskas vielas, piemēram, nagu laku vai nagu lakas noņēmēju, pēc tam telpas kārtīgi jāizvēdina. 
4. Pirms jebkuras procedūras informē skaistumkopšanas speciālistu, ka esi gaidībās.


Literatūra
1. US National Library of Medicine National Institutes of Health. Safety of hair products during pregnancy. Pieejams: 
2. Retinoids and pregnancy: an update. The Obstetrician & Gynaecologist, 2014, Nr. 16. Pieejams

 

 

 


Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

    Lejupielādēt žurnālu PDF formātā

    Atvērt lasīšanai online