Zīdaiņa pareiza nēsāšana un pozicionēšana. FOTO

Lai rūpētos par zīdaiņa gūžu veselību, ļoti svarīgi ir mazuli nēsāt, pozicionēt un aprūpēt pareizi. Ja bērnam ir nenobriedušas gūžas, tie arī būs vissvarīgākie profilaktiskie pasākumi, stāsta sertificēta fizioterapeite Sandra Maļinovska.

Lai rūpētos par zīdaiņa gūžu veselību, ļoti svarīgi ir mazuli nēsāt, pozicionēt un aprūpēt pareizi. Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai rūpētos par zīdaiņa gūžu veselību, ļoti svarīgi ir mazuli nēsāt, pozicionēt un aprūpēt pareizi. Foto: Artūrs Martinovs

Lai rūpētos par zīdaiņa gūžu veselību, ļoti svarīgi ir mazuli nēsāt, pozicionēt un aprūpēt pareizi. Ja bērnam ir nenobriedušas gūžas, tie arī būs vissvarīgākie profilaktiskie pasākumi, stāsta sertificēta fizioterapeite Sandra Maļinovska.


Lai veiktu gūžu locītavu displāzijas profilaksi vai ārstēšanu, svarīgākie ir bērna dzīves pirmie seši mēneši – gan nenobriedušu gūžu, gan gūžu displāzijas gadījumā.


Ietīšana

Lai bērns labāk gulētu un nemodinātu sevi ar roku kustībām, viņu var viegli ietīt elastīgā, lielā autiņā, bet svarīgi to darīt pareizi. Autiņā stingri ietin tikai ķermeņa augšdaļu un rokas, bet atstāj vietu brīvi kustēties ķermeņa lejasdaļai, ļaujot kājām ieņemt dabisko pozu – būt saliektām un izvērstām.


Neveselīgākā pozīcija, kas noteikti nenāks par labu nevienam bērnam, ir mēģinājums mazuli turēt pozā ar piespiedus iztaisnotām kājām. Agrāk zīdaiņus pat ietina autiņos, cenšoties salikt kopā un pilnībā iztaisnot kājas. Tas ir pretējs, nepareizs stāvoklis tai fizioloģiskajai pozīcijai, ko mammas vēderā ieņem bērns, izvēršot kājas plati un uz abām pusēm, un kura būtu jāsaglabā mazuļa pirmos dzīves mēnešus līdz elastīgās struktūras ap locītavām nostiprinās.
 

Pareiza pozicionēšana

Kājas saliektas gan gūžās, gan ceļos, gūžas izvērstas un atvērtas uz sāniem, augšstilbi atbalstīti. Šādu pozīciju vieglāk ieņemt, ja ir piemērota izmēra pakaviņš vai sarullēts dvielis, kas var balstīt bērna kājas.

Pozīciju sauc par žokeja pozīciju jeb vardes pozu. Kājām un dupsim vizuāli it kā jāveido lielais M burts. Šajā stāvoklī var bērnu noskaņot miegam – gan gūžas ieņem veselīgu pozu, gan vēderā nav lieka saspringuma.

 

Bērna nēsāšana

Nēsājot bērnu rokās, visbiežāk izvēlies pozīciju ar skatu pret sevi. Iekārto viņu M pozīcijā, kur ceļi ir simetriski un augstāk par dupsi. Ar vienu roku balsti bērna galvu un kaklu, ar otru piespied savu apakšdelmu, stingri turot no viena ceļa līdz otram. Nebalsti dupsi no apakšas.


Turot jau lielāku bērnu pozīcijā ar skatu no sevis, skartā puse jātur virspusē, izvērsta ar savu roku, kas iet pa diagonāli pāri bērna vēderam, ar otru atbalstot mazuli no apakšas.

 

Gūžu locītavu izapļošana

Reklāma
Reklāma

Mājās vecāki paši var veikt ļoti vienkāršus vingrojumus gūžu locītavu veselības profilaksei. Kustību apjoma nodrošināšanai izapļojiet kājas abos virzienos, saliecot tās ceļos un gūžās. Pieturot vienu celi saliektu un tuvinātu vēderam, izapļo otru kāju, un tad otrādi. Kā arī izapļo abas vienlaikus. Kustību veic maigi, bet noteikti, līdz kājas padodas kustībai.


Nēsāšanas ierīces

Agrāk populārās ķengursomas un banānsomas fizioterapeite min kā bērnu fizioloģijai nepiemērotas nēsāšanas ierīces. Ielikts tajās, bērns kājas nostiepj un cenšas sakļaut, tādējādi gūžu locītavas nav izvērstas un veidojas nepareizi.


Ja ir vajadzība pārnēsāt mazuli, daudz piemērotāks tam ir slings vai ergosoma.
Ieliekot mazuli autokrēsliņā, seko tam, lai tas nav par mazu un kājas nav cieši saspiestas – joprojām nodrošini izvērsto gūžu pozīciju.


 

Uzmanību!

Nenēsā mazuli, pieturot viņu tikai aiz padusēm, ļaujot kājām brīvi nokarāties. Tas ne tikai veicinās tonusu muskuļos, bet nenāks par labu arī gūžu locītavām.

 

Paldies modelim Marko (4 mēneši) un viņa mammai Dacei.

 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

    Lejupielādēt žurnālu PDF formātā

    Atvērt lasīšanai online