Vērtēs iespēju vairākās darbavietās strādājošiem paņemt slimības lapu tikai vienā no darbavietām

Šobrīd Latvijas likumdošana paredz, ja persona, kura strādā vairākās vietās, ņem slimības lapu, tad tā attieksies uz visām darbavietām. Līdz ar to nav iespēja paņemt slimības lapu tikai vienā no darbavietām. Taču šāds iespēja varētu būt risinājums, ja, piemēram, mamma un tētis var saslimušā bērna kopšanas laiku sadalīt tā, ka uz otru darbavietu iespējams tikt un darba pienākumus veikt. 

Slimības lapa, kas attiektos tikai uz vienu darbavietu, varētu būt risinājums.

FOTO: Shutterstock.com

Slimības lapa, kas attiektos tikai uz vienu darbavietu, varētu būt risinājums.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra apstiprina, ka slimības pabalstu (darbnespējas lapa B) nepiešķir, ja cilvēks darba nespējas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. Netiek vērtētas ne saslimšanas diagnozes, ne darba raksturs. Proti, ja cilvēks ir darba ņēmējs pie diviem darba devējiem, un slimošanas laikā turpina gūt ienākumus pie viena no tiem, nav tiesības uz slimības pabalstu.

 

Demogrāfisko lietu centra (DLC) nozares ekspertu un pētnieku komanda kārtējā sēdē skatīja priekšlikumus darba un ģimenes dzīves saskaņošanas uzlabošanai strādājošiem vecākiem. Visplašākajā spektrā tika vērtētas dažādas problēmas un vajadzības, kā arī meklēti iespējamie risinājumi gan dažādos ģimenes dzīves periodos, gan no dažādiem skatupunktiem – darba devēja, darba ņēmēja, arī nestandarta laika strādājošo un sabiedrības kopumā.

 

Pēc DLC iniciatīvas drīzumā tiks vērtētas un valdībā pārrunātas vēl vairākas iespējas paplašināt atbalsta veidus strādājošajiem vecākiem bērna slimības gadījumos:

Reklāma
Reklāma
  • iespēju darbnespējas lapu noformēt vecākiem uz maiņām;
  • vairāku darbavietu gadījumā iespēju darbnespējas lapu izmantot tikai vienā no darba vietām;
  • iespēju vecākam turpināt strādāt (tādējādi veikt arī sociālās iemaksas) un saņemt valsts apmaksātu profesionālu bērna aprūpi mājās.

 

LASI ARĪ: Ja bērns saslimis, slimības lapu var ņemt arī strādājoša vecmāmiņa