Sagaidi pavasari savās mājās, lielā pavasara tīrīšana

Lai arī termometru stabiņš aiz loga vēl joprojām ziņo par ziemu, kalendārs rāda, ka ir iestājies pavasaris. Dienas paliek garākas un saule ne tikai pa dienām, kad esam darbā, bet arī rītos un vakaros iespīd iekštelpās. Pavasara saules apspīdēti logi pēkšņi top netīri un plaukti putekļaini. Tas nozīmē tikai vienu – laiks plānot pavasara lielo mitekļa tīrīšanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: freepik.com

Atkarībā no dzīvojamās platības lieluma un mantu daudzuma tas var prasīt, sākot ar pāris stundām līdz pat veselai dienai vai nedēļas nogalei. Ja Tu dzīvojamo platību neapdzīvo viens, tad, lai darbi noritētu raitāk ieteiktu sadalīt platību atbildības zonās – kurš ko kārto un tīra. Tīrot putekļus un grīdas, ieteiktu maksimāli atbrīvot tīrāmo telpu, kā arī atvilkt mēbeles no sienām vai pacelt. Ikdienā mēs iztīrām tikai vietas, kur viegli tiekam klāt, taču stūros un pie sienām var sakrāties blīva putekļu kārta.

 

Lielā pavasara tīrīšana nebūtu jāuzskata kā tāds briesmīgs ikgadējs pienākums, tas būtu jāuztver kā iespēja kārtējo reizi izrevidēt sev piederošās mantas un atbrīvoties no sen jau nelietotām un nevajadzīgām lietām.

 

Tās lietas var būt visdažnedažādākās, piemēram, plauktā vai atvilktnē apputējis vecais telefons vai kāda cita elektroniska ierīce, dažādi sīki aksesuāri un nieciņi, kas sakrājušies apmeklējot visādus kultūras pasākumus, veci rēķini, kurus nav nepieciešams glabāt, vai arī apģērbs un kurpes, kas sen nav nēsāti.

Ķeroties klāt apaviem un drēbēm, ir strikti sev jānosaka noteikumi, pie kuriem Tu arī turēsies. Piemēram, ja apģērbs vai apavu pāris nav ne reizi nēsāts vienu vai divus gadus, tad tam noteikti vairs nebūtu jāatrodas Tavā skapī vai plauktā. Vienīgais izņēmums varētu būt tas, ka šī lieta ir ar lielu sentimentālo vērtību, taču arī ar šo ir jāuzmanās un nedrīkst aizrauties.

 

Reizēm pat nelielu dekoru izvietošana, mēbeļu vai priekšmetu nomainīšana var radīt patīkamu un jauna veidola sajūtu.

 

Reklāma
Reklāma

Ja apavi vai drēbes ir ļoti nonēsātas, tad tām vairs nav vērtības un tās ir jāmet laukā. Ja tās ir vēl labi saglabājušās, tad tās var vai nu aizvest un ievietot ziedojumu kastēs (tādas atrodas lielākajos iepirkumu veikalos), vai arī mēģināt par simbolisku samaksu ar sociālo tīklu palīdzību pārdot. Arī elektroniskās ierīces, kuras netiek lietotas, taču darbojas var atdot kādam, kam tās ir nepieciešamas, vai arī par nelielu summu pārdot.

Atbrīvošanās no vecām lietām noteikti Tev radīs domas un vēlmes, kā varētu papildināt vai izmainīt savas dzīvojamās telpas iekārtojumu un izskatu. Reizēm pat nelielu dekoru izvietošana, mēbeļu vai priekšmetu nomainīšana var radīt patīkamu un jauna veidola sajūtu.

 

Gaiša telpa vēl joprojām ir aktuāla arī šogad, to var panākt ne tikai ar optimālu mēbeļu izkārtojumu, bet arī ar gaišiem toņiem un rūpīgi izplānotu apgaismojumu.

 

Izgulēts dīvāns vai gultas matracis, novecojusi kumode vai kāda cita mēbele. Internetā pasūtot, var atrast plaša klāsta piedāvājumu par saprātīgām cenām. Šādas lietas nav uz vienu vai divām sezonām, tādēļ uz tām nevajadzētu taupīt. Ja situācija prasa, tad šādiem pirkumiem ir arī pieejams patēriņa kredīts, ātrais kredīts vai līzings, izvērtējot savas iespējas un termiņus.

Veicot mājokļa uzlabojumus ar mazākiem elementiem, var ņemt vērā arī jaunākās mājas iekārtošanas tendences. Šobrīd arvien populārāki kļūst zemes jeb dabas elementi un toņi, ko var panākt ar augu, dabas elementu (akmeņi, zariņi u.c.) un pasteļtoņu palīdzību. Aktuāli arī ir metāliski elementi, piemēram, no niķeļa vai misiņa materiāliem (lampas, pakaramie, plauktu balsti u.c.), kas piešķirs Tavai telpai organisku noskaņu. Skandināvu minimālisms un plaša, gaiša telpa vēl joprojām ir aktuāla arī šogad, to var panākt ne tikai ar optimālu mēbeļu izkārtojumu, bet arī ar gaišiem toņiem un rūpīgi izplānotu apgaismojumu.