“iVF Riga Cilmes šūnu centrs” ir pirmais nacionālais cilmes šūnu centrs Latvijā

2013. gadā, Rīgā tika atklāta neauglības ārstēšanas klīnika iVF Riga. 2018. gada 12. martā klīnikai apritēja 5 gadi. Tagad iVF Riga ir attīstījusies par strauji augošu holdingu, kas apvieno trīs inovatīvas medicīnas iestādes: neauglības ārstēšanas klīniku, reproduktīvās ģenētikas centru un nacionālo cilmes šūnu centru. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

2016. gadā uz iVF Riga klīnikas bāzes tika atklāts Cilmes šūnu centrs (saņemot īpašu atļauju no valsts iestādes - Zāļu Valsts Aģentūras "Cilvēka audu un šūnu izmantošanas kārtība" Nr. AC-7). 

 

2 gadu laikā Cilmes šūnu centra darbinieki ir sasnieguši daudz:

  • Nabassaites asiņu ieguve tiek veikta dzemdību nodaļās visā Latvijā. 
  • Vairāk nekā 150 Latvijas ģimenes ir uzticējušas savu nabassaites asiņu paraugu iVF Riga Cilmes šūnu centra speciālistiem.
  • Centrā tika uzbūvēta un nodota ekspluatācijā krioglabātuve ar automātisku šķidrā slāpekļa padevi Djuāra traukiem (Djuāra trauki - īpaši izstrādāti konteineri, kuros -196 C grādu temperatūrā tiek glabāti nabassaites asins paraugi).

 

Nepieciešamības gadījumā, iVF Riga ģenētiskā centra darbinieki veic cilmes šūnu parauga HLA tipēšanu (šajā gadījumā cilvēka leikocītu antigēns tiek izmantots kā marķieris, lai atrastu piemērotu donoru, ja rodas nepieciešamība veikt kaulu smadzeņu vai nabassaites asins transplantāciju). Labākais transplantācijas iznākums tiek novērots pacientiem, kuriem ir saderība ar HLA donoru. Parasti visaugstākā saderība ir novērojama ar pacienta brāļiem un māsām.

 

Sadarbībā ar iVF Riga Cilmes šūnu centru tika aizvadītas 3 ikgadējās starptautiskās konferences "Reproduktoloģija, ģenētika un biotehnoloģijas", kurās piedalījās vadošie Eiropas speciālisti šūnu tehnoloģiju jomā, kā arī paši iVF Riga Cilmes šūnu centra speciālisti dalījās ar savu pieredzi un darba rezultātiem.

 

 

iVF Riga Cilmes šūnu centrs regulāri vada dažādu specialitāšu ārstiem paredzētus seminārus, lai informētu viņus par cilmes šūnu izmantošanas iespējām dažādu saslimšanu gadījumos. 2018. gada 1. martā, Rīgā norisinājās iVF Riga Cilmes šūnu centra rīkotā konference "Postnatālo cilmes šūnu izmantošanas iespējas onkoloģijā un onkohematoloģijā".

 

Vadošais Izraēlas speciālists hematoloģijas un kaulu smadzeņu transplantācijas jomā, "Haima Šibas Medicīnas centra" hematopoētisko cilmes šūnu transplantācijas, hematoloģijas nodaļas un nabassaites asins bankas direktors, profesors Arnons Naglers (Arnon Nagler) savā lekcijā "Nabassaites asins šūnu transplantācija hematoloģisko audzēju ārstēšanā un pielietojums akūtās leikēmijas gadījumā" stāstīja par nabassaites asins cilmes šūnu transplantācijas īpatnībām leikēmijas gadījumā.

 

Reklāma
Reklāma

Leikoze vai leikēmija - tā ir asinsrades sistēmas slimība, kura arī tiek dēvēta par "asins vēzi". Lai apturētu vēža šūnu veidošanos ir nepieciešama ķīmijterapija vai staru terapija, pēc kuras noteikti ir jāatjauno vitāli svarīgās asins šūnas.  Šim mērķim tiek izmantotas hematopoētiskās (asinsrades) cilmes šūnas. Tādēļ hematopoētisko cilmes šūnu, kā arī no nabassaites asinīm iegūto šūnu transplantēšana ir standarta ārstēšanas metode onkohematoloģisko slimību gadījumā.

 

Cilmes šūnu centrs ir ieguvis visas nepieciešamās atļaujas darbam ar cilmes šūnām. Strādājot ar nabassaites cilmes šūnām - mezenhimālajām stromālajām šūnām - nepieciešams izmantot kultivācijas metodi, kas paredz šūnu pavairošanu ārpus organisma. Šādam darbam ir nepieciešami augsti kvalificēti laboratorijas darbinieki, un tam ir jānotiek sterilos apstākļos. 

 

Lai nodrošinātu to, ka šūnu galaprodukts ir derīgs gan kriogēnai uzglabāšanai, gan terapeitiskiem nolūkiem, tā apstrādei ir jānotiek atbilstoši GMP standartiem. Viena no galvenajām prasībām, lai darba gaitā pieturētos pie šādiem augstiem standartiem ir tā saucamās "tīrās telpas" izveide un uzturēšana. Šādā "telpā" jeb "laboratorijā" tiek uzturēts un kontrolēts noteikts tīrības līmenis, kas savukārt novērš jebkādu šūnu materiāla kontamināciju.   

GMP laboratorija tika atvērta, lai nodrošinātu atbilstošus apstākļus darbam ar šūnām.

 

Cilmes šūnu centra speciālisti neapstājas pie sasniegtā - viņu priekšā ir vēl daudzi projekti, kurus viņi plāno īstenot drīzā nākotnē Latvijas iedzīvotāju labā.

 

iVF Riga Cilmes šūnu centrs piedāvā topošajiem vecākiem:

● Individuālu bezmaksas konsultāciju par cilmes šūnu saglabāšanu.

● Ekskursijas Cilmes šūnu centra laboratorijās.

 

(Nepieciešams iepriekšējs pieraksts pa tālruni: +371 67 111 117; +371 26 600 533)

 

Uzticiet rūpes par savas ģimenes veselību iVF Riga Cilmes šūnu centram!