Tomātmaizītes no Jāņiem līdz Ziemassvētkiem. Šķirņu izvēle Latvijas vasarai un rudenim

Katrs, kam ir nedaudz zemes un neliela siltumnīca, stādot pakāpeniski ražojošas tomātu šķirnes,  paša izaudzētus tomātus var ēst no pavasara līdz ziemas sakumam un vel ilgāk. Tomātu šķirnes pēc ienākšanās laika iedala agras, vidēji agras, vidējas, vēlās un pavisam vēlas. 

Tomātiem ir liela krāsu dažādība - sarkani, dzelteni, oranži, rozā, melnīgsnēji, zaļi, violeti, raibi vai svītroti. Pat divkrāsaini!

FOTO: Shutterstock.com

Tomātiem ir liela krāsu dažādība - sarkani, dzelteni, oranži, rozā, melnīgsnēji, zaļi, violeti, raibi vai svītroti. Pat divkrāsaini!

Dārzniecības “Neslinko” īpašniece, tomātu audzēšanas eksperte Elga Bražūne iesaka šķirnes, kuras vari ieplānot savā siltumnīcā jau šosezon. 


Visagrākās šķirnes 
Visagrākās tomātu šķirnes ir zemas, ātraudzīgas, siltumu mīlošas, taču nav īpaši gaismas prasīgas. Laikus iesējot, no tām ātri var izaudzēt agru ražu bez papildu apgaismojuma, taču nepieciešama apkurināma siltumnīca vai citas gaišas, apsildāmas telpas. Ja sēj februāra pirmajā pusē un paliekošā vietā stāda aprīļa sākumā, uz ražu var cerēt jūnija pirmajā pusē. Jāņem vērā, ka februārī Latvijā saulainu dienu ir maz, tāpēc stādi sākumā attīstās lēni. Ja ziema bijusi sniegiem bagāta un auksta, augsne aprīļa sākumā no saules vien nebūs tā sasilusi, lai stādītu tomātus, tāpēc siltumnīcā jāierīko apkure. Agrā pavasarī to izmanto augsnes ātrākai sasildīšanai, bet vēlāk tā var lieti noderēt salnu naktīs. No loti liela šķirņu klāsta, ko esam izmēģinājuši, visagrāk ražu izdevies iegūt no šķirnēm 'Santa', 'Betta', `Siriuss' un 'Delta'.

 

Vidēji agrie jeb vasaras tomāti 
Vidēji agrās tomātu šķirnes audzēšanai neapkurināmās segtajās platībās sēj marta sākumā un pirmajā pusē. Stādi izaug apmēram 60-65 dienās. Vidējām šķirnēm līdz ražai nepieciešams ilgāks augšanas laiks nekā agrajām šķirnēm. Šajā grupā jau ir lielas iespējas izvēlēties šķirnes. kam ir dažādu krāsu, garšu un izskata augļi - gan miltainie un garšīgie sviestmaižu tomāti, gan salātiem un sulas iegūšanai piemērotie, gan burciņās liekamie. 

 

  • ‘Delikatese’ - apaļi, gludi, palieli sarkanas krāsas 
  • 'Delišes' ar ieplakaniem, miltainiem, sarkaniem augļiem.
  • 'Dzeltenais Milzis' - koši dzelteni, aromātiski 
  • 'Rozā Medus' - izteikti saldi, miltaini tomāti, kam ir maz sēklu.

Vasaras tomāti, protams, ir visgaršīgākie. Saulītes apmīļoti un sasildīti, tie ieguvuši patiesi bagātīgu garšas buķeti. Arī augļu lielums ievērojami atšķiras. Ir gan ļoti mazu zirnīšu un odziņu tomātiņi, no kuriem viens auglītis sver mazāk par 1 gramu, gan īsti milži, kuru svars pārsniedz 1 kilogramu. Liela krāsu dažādība - sarkani, dzelteni, oranži, rozā, melnīgsnēji, zaļi, violeti, raibi vai svītroti. Pat divkrāsaini! 

  • 'Minājevas Gigants' - miltaini, lieli un ļoti lieli sviestmaižu tomāti. 
  • 'Saules Dāvana' - ovāli, oranži, miltaini, aromātiski. 
  • 'Savvaļas Roze' - rozā, lieli un miltaini. 
  • ‘Leģenda'  vidēji lieli, ar spiciem deguntiņiem, vienā ķekarā daudz augļu. 
  • 'Pasaules Brīnums' - dzelteni, vidēji lieli augļi, kas grupējas lielos ķekaros. Iecienītas ir arī dažādas ķirštomātiņu šķirnes ar sarkaniem, dzelteniem, rozā, zaļiem un violetiem auglīšiem. 

Dažkārt  jautā, vai agrās šķirnes var sēt vasarā, lai ražu vāktu vēlāk rudenī. Var, taču augli derēs tikai tūlītējam patēriņam. Agro šķirņu  tomāti ātri pārgatavojas. Jāapzinās arī, ka rudeni,  kad saules maz, par vislabāko vasaras šķirņu tomāti nebūs tik gardi. 

Reklāma
Reklāma


Rudens tomāti 
Vidēji vēlās un vēlās šķirnes sāk ražot vasaras otrajā pusē un turpina to rudenī  līdz salnām. Šajā grupā galvenokārt ir šķir nes ar apaļiem, sarkaniem, dzelteniem, oranžiem augļiem un dažādu krāsu plūmīšu tomāti. Tos lieto gan svaigus, gan konservē. Rudens tomātiem ir biezākas miziņas, un tie vairs nav tik saldi un maigi kā vasaras šķirnes. Kad naktis regulāri kļūst vēsas, tomātus, kas nav paspējuši ienākties siltumnīcā, nolasa, saliek kastītēs un novieto dzīvojamās telpās, kur tie nogatavojas.  Atbilstošos apstākļos rudens tomāti pakāpeniski ienākas un glabājas pusotra līdz divus mēnešus pēc nolasīšanas.  Starp vidēji vēlajām un vēlajām tomātu šķirnēm novilkt krasu robežu nav iespējams. Arī vidēji vēlajām šķirnēm raža ieilgst krietni rudenī.  Gadu gaitā iecienītas kļuvušas šķirnes, kas ražot sāk vasarā un šķirnes turpina to rudenī, dažkārt pat līdz decembrim. Šim nolūkam piemērotas šķirnes ir:

  • 'Kurato' ar sarkaniem,
  • 'Romus' ar dzelteniem, apaļiem augļiem,
  • 'Midas' — oranža  bilst, plūmīte.

Atzinību iemantojušas šķirnes  'Duzis', 'Sedek Lēdija', kas ražo vasaras  nogalē un rudens sākumā, ir izturīgas pret mainīgiem laika apstākļiem. 

 

Ziemas tomāti 
Bieži jautā - vai Latvijā ziemā aug tomāti? Nē, tie neaug, ziemā tos ēd.  Līdzīgi kā ziemas āboliem,  arī ziemas tomātiem ir pavisam vēlas šķirnes. Ziemas šķirnes sēj marta beigās, lai siltumnīcā aug paspētu nobriest un telpās nogatavotos. Audzē segtajās platībās,  rudenī nogriež ķekaru pie stumbra un novieto koka kastītēs, lai augļi gulētu ar kātiņiem uz leju, vienā kārtā, brīvi, lai nespiestu cits citam mātu sānus. Šim nolūkam vajag sausas telpas ar vienmērīgu 14-16 °C gaisa temperatūru. Glabāšanai piemērotākās šķirnes ir 'Žirafe', kas labi  glabājas līdz februārim, un 'Apburošie' - glabājas līdz Ziemassvētkiem. Vien jāpiebilst, ka ziemas tomāti nav tik aromātiski un garšīgi kā vasarā no krūma norautie.  Tiem ir biezāka miziņa un garša līdzinās tomātiem, ko ziemā var nopirkt lielveikalos, tikai pašu audzētie ir bez ķīmijas piedevām. 

 

Informācija no žurnāla "Dārza pasaule" (2011. gads).