Zinātnes vakars ģimenes lokā. Kā darbojas cilvēka ķermenis?

Cilvēka ķermenis ir fantastisks dabas izgudrojums, kas mums ļauj piedzīvot brīnišķīgas lietas – skriet, iet, redzēt, sataustīt, ēst, elpot. 

Ik pa laikam varam kopā ar ģimeni pavadīt kopā vakaru jaukās aktivitātēs, kas palīdz saprast, kādi mēs esam un kā darbojas cilvēka ķermenis.

FOTO: Shutterstock.com

Ik pa laikam varam kopā ar ģimeni pavadīt kopā vakaru jaukās aktivitātēs, kas palīdz saprast, kādi mēs esam un kā darbojas cilvēka ķermenis.

Cilvēka ķermenis ir fantastisks dabas izgudrojums, kas mums ļauj piedzīvot brīnišķīgas lietas – skriet, iet, redzēt, sataustīt, ēst, elpot. Priecāties par savu ķermeni un iepazīt, kā tas darbojas, mēs varam kopā ar visu ģimeni. Turklāt uzdevumus un aktivitātes varam piemeklēt ikviena vecuma bērnam. 

 

Sevis, sava ķermeņa iepazīšana notiek visas dzīves garumā. Arī rūpes par tā labsajūtu un veselību. Taču ik pa laikam varam kopā ar ģimeni pavadīt kopā vakaru jaukās aktivitātēs, kas palīdz saprast, kādi mēs esam un kā darbojas cilvēka ķermenis. 

 

Ķermeņa kontūru zīmēšana
Domājot par tēmu, kā darbojas cilvēka ķermenis, viena no pirmajām aktivitātēm var būt ķermeņu uzzīmēšana. Kā to dara? Varat ņemt, piemēram, no pēdējā remonta pāri palikušo tapešu rulli vai A4 formāta lapas, ko salīmēt kopā vajadzīgā izmērā. Tad pēc kārtas visi ģimenes locekļi apguļas uz papīra, bet kāds cits apvelk kontūru. Katra ģimenes locekļa kontūru var apvilkt ar citas krāsas zīmuli vai flomāsteri. Kad visi sazīmēti, varat izpētīt, kurš ir visgarākais, kurš – īsākais. Noteikti kāds ir tievāks, bet cits – apaļāks. Šis ir īstais brīdis parunāt, kāpēc cilvēks aug, kas ir nepieciešams veselam ķermenim un kā mēs varam rūpēties par to. Šādi varam zīmēt arī plaukstas un pēdas. 

 

Ķermeņa iekšējā pasaule
Ārējās pazīmes ir viena lieta, cits jautājums (un ne mazāk svarīgs!), kas notiek mūsu ķermenī. Tas ir svarīgi tādēļ, ka mūsu spēja augt, attīstīties un eksistēt ir ļoti atkarīga no tā, kā strādā sirds, asinsrite, elpošana, smadzenes un citi orgāni. Ko varat darīt? Uzzīmētajās cilvēku kontūrās varat uzzīmēt cilvēka iekšējo pasauli, nosaucot orgānus vārdā. Ja pietrūkst zināšanu vai iemaņu, varat izmantot dažādus interneta resursus, kuros labi parādīts, kā izskatās cilvēka ķermenis no iekšpuses. Te cilvēkam atrodas sirds, kura izskatās citādāk, nekā esam ieraduši zīmēt. Te ir vieta smadzenēm, kas ne tikai ļauj domāt, bet arī rūpējas, lai strādātu pārējie orgāni. Cilvēka ķermenī ir sava vieta arī nierēm, aknām, kuņģim un zarnu sistēmai. Šeit labs palīgmateriāls, ko izmantot ķermeņa iepazīšanā http://kidshealth.org/en/kids/htbw/

Ir pieejami arī video materiāli, kas stāsta par cilvēka ķermeni un tā darbošanos.
 

Reklāma
Reklāma

 

 

Un, protams, ir lietotnes, kas noderēs ne tikai intereses apmierināšanai ģimenes lokā, bet arī mācībām skolā. Piemēram, Lietotne My Incredible Body ir bez maksas. Tās mērķis ir palīdzēt skolēniem uzzināt, kā darbojas cilvēka ķermenis. Lietotnei ir astoņas sadaļas. Šīs daļas ir muskuļiem, maņām (redzi, smaržu, dzirdi, tausti), nierēm un urīnsistēmu, skeletu, elpošanu, gremošanas sistēmu, smadzenēm un nerviem. Katrā lietotnes sadaļā ir īsi animēti videoklipi, kas izskaidro katras sistēmas funkcijas un to, kā tā darbojas. Lietotnes saturs ir piemērots pamatskolas un vidusskolas skolēniem.

 

Veiklības un spēka mērījumi
Kad esat kārtīgi izzīmējušies, varat pievērsties veiklības un spēka mērījumiem. Tos var veikt gan istabā (ja dzīvojat dzīvoklī, ieteicams rēķināties ar kaimiņiem), gan pagalmā. Veiklību var izmērīt dažādos veidos, lūk, daži piemēri:
Varat salikt noteiktā distancē rotaļu klučus. Skanot starta signālam, jācenšas pēc iespējas ātrāk veikt distanci. Kāds no ģimenes locekļiem, izmantojot hronometru viedtālrunī, uzņem laiku. Vēl kāds rezultātu var pierakstīt. Kurš izrādījās veiklākais? 
Šajā veiklības mērījumā bērni piedalīsies ar lielu prieku, pieaugušajiem būs jābūt drosmīgiem, lai pārvarētu ierasto atturīgumu un piedalītos. Šo veiklības stafeti labāk rīkot ārā. Mērījuma īstenošanai būs nepieciešams maiss. Pēc kārtas dalībnieki kāpj maisā un lec noteiktu distanci. Kuram šoreiz sanāk vislabāk? 
Spēku varat mērīt šādi:
Spēku kājās var mērīt, lecot no līnijas tālumā. Roku spēku redzēsiet dažādās mešanas aktivitātēs. Vēl varat mēģināt pacelt dažādus priekšmetus. Varam derēt, ka tētis būs visstiprākais. Viņš, iespējams, var pacelt ne tikai mammu, bet mammu kopā ar bērniem!

 

Padoms!
Kad veicat dažādus uzdevumus, noteikti izstāstiet bērniem, ka šīs nav sacensības. Ka tas ir pavisam normāli, ka pieaugušie var aizlēkt/ aizsviest tālāk, jo viņu muskuļi ir spēcīgāki. Savukārt bērni sava izmēra un enerģijas dēļ dažās disciplīnās ir veiklāki par pieaugušajiem. Ja viņi netic, varat izmēģināt, kurš cauri galda apakšai izlīdīs visātrāk!