Viens otru aizvainojam, kritizējam un plēšamies. Kā pareizi strīdēties, lai uzlabotos attiecības

„Ar vīru bieži sanāk dažādas konfliktsituācijas, kuru laikā mēs viens otru kritizējam un piesaucam pagātnes grēkus. Vai varat ieteikt, ko darīt, lai šo situāciju uzlabotu un lai mēs iemācītos strīdēties.” Atbild geštaltterapeite Aija Baha-Velvele.

Ja mēs gribam, lai strīdam ir jēga, mums ļoti uzmanīgi jāizvēlas vārdi, kurus izsakām.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mēs gribam, lai strīdam ir jēga, mums ļoti uzmanīgi jāizvēlas vārdi, kurus izsakām.

Prasme strīdēties bez aizvainojuma, otra kritizēšanas un pagātnes grēku piesaukšanas sākas ar sevis savaldīšanu un spēju pēc iespējas mierīgāk paust savu viedokli. Kā arī ir svarīgi saprast, ka visbiežāk strīdamies par izdarītiem vai neizdarītiem darbiem, nevis par otra cilvēka personību. Ja mēs gribam, lai strīdam ir jēga, mums ļoti uzmanīgi jāizvēlas vārdi, kurus izsakām. Ja iemācīsimies formulēt, par ko strīdamies, mēs arvien retāk aizvainosim otru personīgi, jo strīdoties ir svarīgi nevis otru aizvainot, bet stāstīt par sevi un savām izjūtām, piemēram: „Man ir sāpīgi, ka tad, kad es ar tevi runāju, tu turpini skatīties TV” vai „Kad tu kavējies vairāk par pusstundu un mani nepabrīdini, es ļoti uztraucos, vai ar tevi viss kārtībā”. 

 

Strīdoties ir svarīgi nevis otru aizvainot, bet stāstīt par sevi un savām izjūtām.

 

Reklāma
Reklāma

Turklāt — ja mēs uzbrūkam, tad otrs strīdā iesaistītais cilvēks automātiski ieņem aizsardzības pozīciju, taču strīds ir vajadzīgs nevis tādēļ, lai kāds būtu zaudētājs un justos kā kara laukā, bet gan, lai varētu labāk viens otru iepazīt, izprast un lai spētu rast kopīgu risinājumu problēmām. Mums būtu jāsaprot, ka drīkstam strīdēties, bet mums būtu jāiemācās uzklausīt otru un jāiemācās pieņemt, ka arī viņam ir savs viedoklis un ka arī viņš var pie tā palikt, gluži tāpat kā es varu palikt pie sava viedokļa. Un vēl — ir jārēķinās, ka sieviešu un vīriešu uztvere ir atšķirīga. Mēs vienu un to pašu vārdu un teikumu varam saprast pavisam atšķirīgi. Piemēram, sieviete saka vīrietim, ka vēlas, lai viņš vairāk rūpētos par viņu, ar to domājot, lai viņš biežāk viņu samīļo, atbrauc pretī uz darbu vai vienkārši uzklausa, bet vīrietis saprot, ka sieviete viņam pārmet, ka viņš par maz nopelna, sāk strādāt vēl vairāk un vēl retāk var sievieti samīļot, aizbraukt pretī uz darbu, jo ir vēl vairāk noguris nekā iepriekš. Tāpēc ir ļoti svarīgi formulēt savu domu un vēlmi, reizēm ir vērts pajautāt vīrietim, kā viņš to saprot, tādējādi var atklāties cits redzējums, kas palīdzēs rast risinājumu un izvairīties no strīdus situācijas.

Saistītie raksti