Latvijā apstiprināti vēl seši masalu saslimšanas gadījumi

Latvijā laboratoriski apstiprināti kopumā 11 masalu gadījumu, šorīt, 5. februārī, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas poliklīnikas virsārste Velga Ķūse.

FOTO: Shutterstock.com

Aizvadītā gada nogalē Slimību profilakses un kontroles centrs ziņoja par pieciem apstiprinātiem masalu gadījumiem. Tomēr Ķūse pastāstīja, ka nu tie ir jau 11 gadījumi. Turklāt, ņemot vērā slimības salīdzinoši ilgo inkubācijas periodu, varētu tikt reģistrēti vēl jauni saslimšanas gadījumi.

Aizvadītajā nedēļā ir izrakstīts pēdējais no Latvijas Infektoloģijas centrā ārstētajiem masalu pacientiem. Kopumā tādu centrā bijuši astoņi. "Vai beidzamais šajā uzliesmojumā, grūti pateikt," skaidro ārste.

Kā ziņots, šie ir pirmie saslimšanas gadījumi ar masalām Latvijā pēdējo trīs gadu laikā.

Reklāma
Reklāma

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram, kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo un iepriekš nav slimojis, kā arī nav vakcinēts pret masalām. Simptomi parasti parādās 10.-12.dienā pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos - pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jutīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, parasti no trešās līdz septītajai slimības dienai, temperatūra var sasniegt 39-41 grādu, un parādās sarkani izsitumi, kas ilgst no četrām līdz septiņām dienām. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Pēc izslimošanas veidojas imunitāte. Vienīgā efektīvā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija, uzsver Slimību profilakses un kontroles centrs.