10 noderīgi padomi, kā jaunlaulātajiem plānot savas finanses

Sākot kopdzīvi ar otru cilvēku, jūs abi sastopaties ar jaunām saistībām. Lai kopā būšanas prieku neaizēnotu konflikti un problēmas, jau no pirmās dienas jums abiem ir jāsāk plānot savas finanses. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kopdzīve nav tikai mīlestība un rūpes vienam par otru, tā ir arī uzticēšanās un sadarbība, kas palīdz sasniegt kopīgus mērķus un veidot drošu, laimīgu nākotni. Lai atvieglotu finanšu plānošanu, “Ferratum Bank” ir sagatavojusi 10 noderīgus padomus jaunlaulātajiem. 

1. Runā par finansēm. Tāpat kā tu dalies ar savām domām par ģimeni, savu bērnību un citām tēmām, ir svarīgi saprast, ka sarunas par finansēm un to plānošanu jāieplāno kā daļu no kopdzīves. Noskaidrojiet, cik daudz katrs no jums pelna un pārliecinieties, ka vismaz 10% no personīgajiem ienākumiem tiek atvēlēti katra paša izdevumiem pēc izvēles. Protams, parasti lielākā daļa naudas tiek atvēlēta kopējiem tēriņiem, taču ir svarīgi ieviest skaidrību. Jo ātrāk jūs sākat runāt par to, kāda ir jūsu finansiālā situācija, jo labāk. Izstāstiet viens otram par to, kādi kredīti jums ir, kam katru mēnesi lielākoties tērējat naudu un pēc tam varat sākt plānot, kā veidot kopīgu budžetu. 

2. Kopīgi mērķi. Kad būsit tikuši skaidrībā par to, cik katrs no jums pelna, varēsit vienkāršāk plānot izdevumus, kā arī veidot uzkrājumus. Lai šo procesu atvieglotu, uzstādiet īstermiņa un ilgtermiņa mērķus. Tas var būt kopīgs ceļojums, ģimenes pieaugums, auto iegāde vai pat mājas celšana. Veidojot budžetu, ņemiet vērā šos mērķus un katru mēnesi novirziet tiem noteiktu summu. Tāpat neaizmirstiet arī par personīgajiem tēriņiem. Ir saprotami, ka ikvienam no mums ir savas individuālās vēlmes un vajadzības, un apprecoties par tām nevajag aizmirst. 

Atceries, ka aptuveni 5-10% no saviem personīgajiem ienākumiem, jūs abi varat neiekļaut kopējos budžeta aprēķinos. Iedomājies, ja tava otrā pusīte vēlēsies tevi pārsteigt ar dāvanu, vai arī iegādāties ko vecākiem, tu taču negribēsi, lai katrs cents tiktu piefiksēts. Tas pats arī attiecas uz tevi pašu. 

3. Aprunājieties par bankas kontiem. Daudzi noteikti ir dzirdējuši par to, ka ir pāri, kuri mēdz atvērt kopīgu bankas kontu. Taču, pirms to dari, rūpīgi pārdomā šo soli. Protams, kopīgam kontam ir vairākas priekšrocības. Tajā pašā laikā katrs no jums var saglabāt savu personīgo kontu un atvērt vienu kontu, kurā varēsit pārskaitīt naudu kopīgām vajadzībām. Šajā gadījumā nevajadzētu strīdēties par to, kurš no jums pelna vairāk un kurš mazāk, drīzāk jums ir jādomā par to, vai varat atļauties konkrēto tērēt naudu konkrētajam mērķim. 

4. Veido uzkrājumus. Viena no galvenajām prioritātēm, plānojot budžetu, ir uzkrājumu veidošana neparedzētiem gadījumiem. Tam katru mēnesi ieteicams atvēlēt noteiktu summu no jūsu abu ienākumiem. Šos uzkrājumus varēsit tērēt gadījumos, kad būs nepieciešami medicīniskie pakalpojumi, auto remonts, kad kāds no jums paliks bez darba utt. Vidējais apjoms, kādu būtu ieteicams novirzīt iekrājumiem, ir 15 – 20% no ienākumiem. 

Reklāma
Reklāma

5. Budžeta veidošana. Uzsākot kopdzīvi, jūsu ikdienu ievērojami atvieglos pārdomāts un saprātīgs budžeta plāns. Tas palīdzēs plānot izdevumus, veidot iekrājumus, kā arī izvairīties no parādiem. Pirms noformē līzingu, aizdevumu, kredītlīniju vai iesaisties citās šāda veida saistībās, vienmēr pārskati savu budžetu un pārdomā, vai varēsi atļauties katru mēnesi veikt prasīto maksājumu. Budžeta plānošanā pirmais solis ir kopējo izmaksu piefiksēšana un pārskatīšana. Vērā jāņem arī neregulārie un ārkārtas izdevumi. 

6. Sekošana līdzi budžetam. Ienākumu un izdevumu plāna izveidošana ir tikai pirmais solis. Lai tas patiešām nestu gaidītos rezultātus, nepieciešams turēties pie sākotnējā plāna. To vieglāk būs izdarīt, ja izdevumus piefiksēsi vai nu uz papīra, vai arī datora programmā (vieglākais variants – “Excel”). Tā jūs abi varēsit sekot līdzi izmaksām un iekļauties plānotajās summās. 

7. Ikmēneša apspriede par finansēm. Neatkarīgi no tā, cik aizņemta ikdiena ir jums abiem, ir jāatrod laiks, lai vienu reizi mēnesī jūs apsēstos un pārrunātu savu finansiālo situāciju. Šādas diskusijas palīdzēs saprast, kurām lietām jūs tērējat visvairāk naudas, ko varat vai nevarat atļauties un kādi ir iespējamie papildus tēriņi. Un, protams, tas palīdzēs turēties pie izveidotā budžeta plāna. Šīs ikmēneša tikšanās stiprinās jūsu savstarpējo komunikāciju un uzticēšanos, kā arī samazinās pārpratumu iespējamību. Jo ciešāka saikne būs starp jums abiem, jo veiksmīgāk jūs varēsit kontrolēt savu finansiālo situāciju.  

8. Ietaupījumi vecumdienām. Protams, jaunībā reti kurš par tiem aizdomājas, taču nekad nav par vēlu sākt veidot iekrājumus pensijas vecumam. Jo agrāk jūs sāksit, jo ātrāk varēsit izbaudīt finansiālo neatkarību un drošību. Protams, šie iekrājumi var nebūt arī tikai vecumdienām, bet arī bērnu izglītībai un citiem nākotnes plāniem. Mūsdienās bankas piedāvā dažādus pensiju plānus, kurus varat izmantot, taču, ja vēlaties, varat vienkārši katru mēnesi atlikt noteiktu summu. 

9. Izvairieties no parādiem. Atrašanās parādsaistībās, esot vienam un esot precētam, nav viens un tas pats. Lai izvairītos no problēmām nākotnē, līdz kopdzīves uzsākšanas brīdim ir ieteicams atmaksāt visus kredītus un nokārtot cita veida finansiālās saistības. 

10. Uzticies savai otrajai pusītei. Laimīga kopdzīve ir iespējama tikai tad, ja tajā valda mīlestība un uzticība. Lai arī finansiālai aspekts ir ļoti nozīmīgs ikviena cilvēka dzīvē, neaizmirstiet par savstarpējo attiecību uzturēšanu. Neuzņemieties visu atbildību un uzdevumus tikai uz sevi, iemācieties sadalīt tos savā starpā tā, lai atvieglotu kopdzīvi. Tas attiecas arī uz finanšu plānošanu un kontrolēšanu.