Mitrināšana un barošana. Kā kopt sejas ādu aukstā laikā?

Gada vēsais laiks prasa īpašas rūpes par sejas ādu. Ja pēc siltajiem gada mēnešiem pamanīti jauni pigmenti, mazas krunciņas, bet lielās kļuvušas dziļākas, kā arī sabiezējusi ādas virskārta, tas vēsta, ka sejas ādas kopšanai nepieciešamas papildu rūpes. 

Mitrinošs lūpu balzams ir lieta, ko nedrīkst aizmirst mājās, tam jābūt līdzi visur, kur dodamies. Grūtāk ir sadziedēt sasprēgājušas lūpas, nekā rūpēties par tām profilaktiski.

FOTO: Shutterstock.com

Mitrinošs lūpu balzams ir lieta, ko nedrīkst aizmirst mājās, tam jābūt līdzi visur, kur dodamies. Grūtāk ir sadziedēt sasprēgājušas lūpas, nekā rūpēties par tām profilaktiski.

Euroaptiekas farmaceite Ieva Zvagule sniedz ieteikumus, kā sagatavot sejas ādu aukstajam laikam.

“Pirms ziema uzņēmusi pilnus apgriezienus ir vispiemērotākais laiks, kad lietot vitamīnus, kas rūpējas par ādas skaistumu un labsajūtu. Brīnišķīgus rezultātus sniedz kompleksas rūpes – par ādu nepieciešams rūpēties ne tikai no ārpuses, lietojot atbilstošus sejas kopšanas līdzekļus, bet arī no iekšpuses, uzņemot gana daudz vitamīnus un ūdeni,” norāda Ieva Zvagule.

 

Vairāk mitruma!
Kad gaisa temperatūra noslīd zem +10 grādiem un sākas apkures sezona, āda pastiprināti cieš no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes. Sejas ādā esošie asinsvadi sašaurinās un āda saņem mazāk barības vielu, tādēļ tā kļūst sausāka, kairināta, zūd arī tās tvirtums un nereti sākas lobīšanās. Arī apkures sezonas sākšanās padara gaisu telpās izteikti sausāku, nereti arī putekļainu, un tas atspēlējas ādas izskatā un veselībā. Turklāt sejas ādai ir jātiek galā arī ar krasajām temperatūras svārstībām, ja ārā ir lieli mīnusi, bet iekštelpās – plusi. Lai izvairītos no sezonālajām ādas problēmām, jārūpējas gan par gaisa mitrināšanu iekštelpās, gan arī par atbilstošu sejas kopšanu.

“Ziemā ir svarīgi katru dienu lietot mitrinošus krēmus, kas nostiprina ādas aizsargslāni, piesaista mitrumu no apkārtējās vides un aizkavē tā iztvaikošanu no ādas virsmas, tāpat jāievēro pareiza sejas ādas attīrīšana, izmantojot pieniņu vai micelāro ūdeni. Īpaša uzmanība jāpievērš ādas mitrināšanai no iekšpuses – jādzer pietiekami daudz ūdens un jāuzņem daudz augļu un dārzeņu, kas satur vērtīgus vitamīnus, antioksidantus un mikroelementus. Papildus ieteicams lietot arī aptiekā nopērkamos skaistuma vitamīnus ādai, matiem un nagiem – tie satur A, B, C un citus ādas funkcijām svarīgus vitamīnus un mikroelementu kompleksus,” stāsta farmaceite. 

 

Reklāma
Reklāma

Arī ādu nepieciešams barot
Vējainā un drēgnā laikā ieteicams lietot ne tikai mitrinošus, bet arī bagātīgas konsistences sejas krēmus. Tie satur eļļas, kas palīdz atjaunot ādas aizsargkārtu, mazina sejas ādas iekaisumu un kairinājumu. Barojoši krēmi īpaši nepieciešami cilvēkiem ar jutīgu ādu. Kad gaisa temperatūra noslīd zem nulles atzīmes, mitrinošie krēmi jutīgu ādu sala laikā var kairināt un pat apsaldēt. 

Ieva Zvagule skaidro, ka ziemā jārūpējas ne tikai par sejas, bet arī lūpu ādu – tā aukstajā laikā jāsaudzē jo īpaši, jo tauku dziedzeru lūpās ir ievērojami mazāk nekā sejas ādā. Mitrinošs lūpu balzams ir lieta, ko nedrīkst aizmirst mājās, tam jābūt līdzi visur, kur dodamies. Grūtāk ir sadziedēt sasprēgājušas lūpas, nekā rūpēties par tām profilaktiski.

 

Nost ar pelēcību!
Sejas ādai nepieciešama ne tikai tīrīšana, mitrināšana un aizsardzība, bet arī tonizēšana, kas mazina sejas pelēcību un liek tai izskatīties veselīgai un starojošai. Veiksmīgu efektu var panākt, izmantojot sejas maskas un kosmētiskos līdzekļus ar vitamīnu kompleksiem, antioksidantiem, iedarbīgiem augu ekstraktiem un citām aktīvām sastāvdaļām – tie mitrinās ādu, piesātinās to ar vērtīgām vielām un aizsargās no apkārtējās vides un kaitīgo radikāļu agresīvās iedarbības. Vēl labāku efektu sniedz ampulas un kapsulas, kas satur serumus (daži ražotāji tos sauc arī par koncentrātiem, bio kompleksiem un esencēm), jo serumi ir daudzkārt iedarbīgāki par kopjošo krēmu.

“Noteikti ir vērts izmēģināt ogu, augļu un dārzeņu maskas! Tās satur dabiskas augļskābes, kas viegli balina ādu, tīra un savelk poras. Ekoloģiski audzētās ogas piesātina ādu ar vērtīgiem mikroelementiem un vitamīniem, kas uzlabo ādas mitruma līmeni, izlīdzina sīkās grumbiņas un uzlabo kā sejas ādas labsajūtu, tā izskatu,” iesaka Euroaptiekas farmaceite. Turklāt ogu, augļu vai dārzeņu masu var izmantot arī kā pirts skurbi. Tikai tādos gadījumos jāņem ogas, kurās ir vairāk sīko sēkliņu, vai arī ogām jāpievieno pērno medu, kas ir kārtīgi sacukurojies, samaltu kafiju, linsēklas, mālus vai ko citu, kas maigi attīra un nopulē ādu.