Koriandrs, kumīns un kanēlis: kā Austrumu garšvielas palīdz saglabāt veselību

Tūkstošiem gadu, pirms bija radusies mūsdienu medicīna, cilvēki lietoja garšvielas dziednieciskā nolūkā. Arī mūsdienās tās var palīdzēt pretoties slimībām un saglabāt labu veselību.

 

Garšvielas var palīdzēt pretoties slimībām un saglabāt labu veselību. Galvenais - lietot tās pareizi.

FOTO: Shutterstock.com

Garšvielas var palīdzēt pretoties slimībām un saglabāt labu veselību. Galvenais - lietot tās pareizi.

Mezopotāmijas, Ēģiptes, Ķīnas un Indijas senās civilizācijas lietoja garšvielas kā plaša diapazona zāles, lai ārstētos no infekcijām, atbrīvotos no parazītiem, atvieglotu sāpes, uzlabotu miegu un attīrītu gaisu.

Garšvielas pastiprina piecas galvenās garšas: saldu, sāļu, skābu, rūgtu un asu. Tās arī saglabā ēdienu svaigu, piešķir tam krāsu un uzlabo gremošanu. Galvenā atslēga efektīvai gatavošanai ar garšvielām – atcerēties, ka tām vienmēr vajadzētu pastiprināt citu sastāvdaļu garšu un īpašības, nevis tās nomākt. Nevienai garšai nevajadzētu izjaukt ēdiena līdzsvaru tādā mērā, ka tā kļūst par vienīgo.

 

Kanēlis (Cinnamomum verum)
* Viena no vecākajām aromātiskajām garšvielām, ko Ķīnā sāka lietot ap 2800. g. p. m. ē. Īsta kanēļa standziņa ir mizas iekšējā daļa, ko iegūst no neliela, krūmaina mūžzaļa koka, kas aug Indijas dienvidos un Šrilankā, bet Eiropā un citviet lieto arī citas Cinnamomum sugas.
* Sniedz bagātīgu garšu sacepumiem, sautējumiem un zupām, rīsu un lēcu ēdieniem, maizei, šokolādei, kūkām un citiem desertiem, dzērieniem un garšvielu maisījumiem; piešķir saldu patīkamu garšu augļu salātiem un smūtijiem.
* Vislabākās kanēļa standziņas ir gludas, gaiši brūnas un tik plānas kā papīrs. Izvēlieties veselas standziņas, jo samaltas tās ātri zaudē savu saldo, sildošo aromātu. Glabājiet hermētiskā traukā, vietā, kuru neapspīd tieši saules stari.


Veselības profils
Satur ēterisko eļļu, tanīnus, kumarīnu, kalciju, dzelzi un K vitamīnu. Tā ir sildoša garšviela ar nomierinošu, spazmolītisku, antibakteriālu un pretsēnīšu iedarbību. Noderīga, lai atvieglotu gremošanas problēmas, nelabumu, vemšanu, caureju un vēdera krampjus. Tradicionāli tiek lietota arī pret saaukstēšanos, gripu, artrītu un augstu asinsspiedienu. Pierādījumi apstiprina, ka kanēlis var pazemināt asinsspiedienu un veicināt perifēro asinsriti. Zinātne apliecina arī tā antibakteriālās un pretsēnīšu īpašības; laboratorijas pētījumi rāda, ka šī garšviela ir efektīvs līdzeklis pret mutes dobuma kandidozi.

Ja kanēli lieto katru dienu ilgāku laiku, šādi var uzlabot jutīgumu pret insulīnu, samazināt augstu cukura un augstu holesterīna līmeni asinīs. Var ierobežot glikozes uzsūkšanos, kavējot aizkuņģa dziedzera sekrēciju, un stimulēt glikozes uzņemšanu šūnās, veicinot insulīna izdalīšanos un aktivitāti. Kanēlim piemīt arī imunitāti veicinošas, antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības, tas var būt efektīvs profilaksē pret vēzi.

Brīdinājums
* Uzmanīgi jālieto, ja ir kuņģa čūla, grūtniecības laikā un cilvēkiem, kas lieto asins šķidrinātājus.
* Lielās devās var izraisīt alerģiskas ādas reakcijas.

 

Kumīns jeb romiešu ķimenes (Cuminum cyminum)
* Pieder pie čemurziežu dzimtas augiem (Apiaceae). (Nejaukt ar kurkumu vai melnajām ķimenēm).
* Iegādājieties veselas sēklas un glabājiet hermētiskos traukos vietā, ko neapspīd tieši saules stari. Lai iegūtu pilnīgāku garšu, tieši pirms lietošanas apgrauzdējiet, tad atdzesējiet un pēc vajadzības samaliet.  

Veselības profils
Kumīns ir tradicionāls indiešu tautas medicīnas līdzeklis, ko izmanto, lai novērstu gremošanas problēmas. Atvieglo krampjus, stimulē urīna izdalīšanos un veicina mātes piena veidošanos. Sēklas var arī palīdzēt pazemināt augstu cukura līmeni un lipīdu daudzumu asinīs, kā arī var palēnināt diabēta komplikāciju, piemēram, kataraktas, 8 attīstību. Piemīt pretmikrobu, pretdiabēta, pretepilepsijas, pretvēža īpašības un antioksidatīva iedarbība, regulējot imunitāti. Ēteriskā eļļa ir noderīga astmas un bronhīta gadījumos, kā arī, ja ir ādas sēnīšu infekcijas un furunkuli.
 

Koriandrs (Coriandrum sativum)
* Ir liecības, ka jau pirms vairāk nekā 3000 gadiem izmantots kulinārijā un medicīnā. * Pieder pie čemurziežu dzimtas augiem, zināms arī kā kinza, cilantro, arābu pētersīlis un ķīniešu pētersīlis.
* Koriandra sēklas ir žāvēti gatavi augļi, kas atgādina bāli zeltainus piparu graudus ar vieglāku, saldenāku, gandrīz koksnes smaržu un sildošu, maigu garšu. Satur ēteriskās eļļas un kamparu, linalolu, geraniolu, terpēnus, flavonoīdus, kumarīnus, fenolskābes, sterolus un omega taukskābes.
* Visas auga daļas var izmantot gan pārtikā, gan medicīnā.
* Iegādājieties veselas koriandra sēklas, nevis jau samaltu pulveri. Glabājiet hermētiskā traukā vietā, ko neapspīd tieši saules stari. Lai iegūtu pilnīgāku aromātu, pirms lietošanas sēklas apgrauzdējiet, tad atdzesējiet un samaliet, cik nepieciešams. Koriandra lapas labāk lietot svaigas, lai gan var iegādāties arī saldētas un žāvētas.

Reklāma
Reklāma


Veselības profils
Kopš seniem laikiem koriandru lieto pret gremošanas traucējumiem, gāzēm, kolikām, krampjiem un lai uzlabotu apetīti. Pēdējā laikā to rekomendē otrā tipa diabēta slimniekiem, lai kontrolētu simptomus, un kā diurētisku līdzekli.
Koriandrs var kavēt smago metālu uzņemšanu ar pārtiku un pat palīdzēt tos izvadīt no organisma.
Uzskata, ka šis augs arī palīdz vājināt Helicobakter pylori infekcijas efektu, kura izraisa čūlu. Tas ir efektīvs pret grampozitīvām un gramnegatīvām baktērijām, tostarp MSRA, E.coli un Salmonella.

Piezīme
* Ja koriandra sēklas lieto pārmērīgā daudzumā, tās var izraisīt narkotisku efektu.

 

Superpadoms
Karstumā gandrīz no visām garšvielu sēklām izdalās viss aromāts un garša, tāpēc, pirms pievieno eļļu un citas sastāvdaļas, sēklas bieži vien karstā pannā apgrauzdē vienas pašas. Taču ir jāuzmanās, jo sēklas var viegli piededzināt.
Citas garšvielas izdala garšu, kad izšķīst karstā ūdenī, un vēl citas vislabāk pielikt tieši pirms pašas pasniegšanas, lai nodrošinātu ideālu pikantumu. Šādi, piemēram, tiek pievienoti sāls un pipari, tāpat arī gur (nerafinēts niedru vai palmu cukurs) un vasabi.

 

Marokāņu tadžina
Sagatavošanas un cepšanas laiks – 50 minūtes
4 porcijas

Sastāvdaļas
2 ēdamk. olīveļļas
4 šalotes sīpoli, sagriezti šķēlītēs
1 kanēļa standziņa
1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
1 tējk. malta koriandra
Šķipsniņa safrāna drīksnu
1/2 tējk. Kajēnas piparu
4 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
400 g vistas krūtiņas filejas (vai seitans, vai tofu), sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos
500 g ķirbja, nomizota, attīrīta no sēklām, sagriezta kubiņos
500 g saldo kartupeļu, nomizoti, sagriezti kubiņos
400 g konservētu auna zirņu, notecināti, noskaloti
1 ēdamk. tomātu biezeņa vai pastas
400 ml sarkanvīna
500 ml dārzeņu buljona
1 sauja žāvētu aprikožu
Jūras sāls
Svaigi malti melnie pipari

 

Pagatavošana
1. Karstumizturīgā kastrolī vai tadžinā uzkarsējiet eļļu un lēni 2 minūtes sutiniet šalotes sīpolus.
2. Pievienojiet garšvielas un ķiploku, apcepiet 30 sekundes, tad lieciet klāt vistu (vai seitanu, vai tofu), ķirbi, saldos kartupeļus un auna zirņus.
3. Maisot cepiet 3 minūtes, tad pielieciet tomātu biezeni vai pastu, pievienojiet sarkanvīnu, buljonu un aprikozes.
4. Pielieciet sāli un piparus un ļaujiet, lai viss uzvārās. Nogrieziet mazāku uguni, uzlieciet vāku un ļaujiet uz lēnas uguns 30 minūtes sautēties vai kamēr vista (vai seitans, vai tofu) ir pilnībā gatava, dārzeņi mīksti un mērce karamelizējusies.

 

Materiālam izmantota uztura speciālistes un naturopātes Kirstenas Hartvigas (Kirsten Hartvig) grāmata Healing Spices (Nourish, Watkins Publishing, 2016).

 

Informācija no žurnāla "Ko ārsti tev nestāsta"