12 veidi, kā bērnam saprotami izskaidrot matemātiskās darbības

Matemātikas apgūšana var būt ļoti aizraujošs process, ja to pasniedz pareizā "mērcītē" un radoši. Rotaļas, asociācijas un skaitļu vizuālā uztvere atvieglo izpratni, kas ir daļas, ko nozīmē "vairāk" vai "mazāk", kā iemācīties atņemt vai saskaitīt. Rakstā apkopotas idejas, kā mācīties matemātiku aizraujoši un spēlējoties. 

FOTO: Shutterstock.com

 

Konfektes un cepumiņi garšīgai matemātikai


Sagatavo lapas ar apgūstamajiem cipariem, uz katra laukuma attiecīgu novieto atbilstošu skaitu gardumiņu. Protams, ka tās var būt ne tikai konfektes, bet jebkas, kas garšo bērnam. Pozitīvas asociācijas un jaunais cipars iegulsies atmiņā labāk un noturīgāk.

 

Knaģi ar zīmējumiem

Uz saldējuma kociņiem uzzīmē ābolīšus, bet uz knaģiem - atbilstošus ciparus. Piedāvā bērnam saknaģēt pareizos kociņus ar pareizo knaģi.  Mazais būs ilgāku laiku lietderīgi nodarbināts. 

 

Darbošanās ar maršmeloviem 


Vēl viena motivējoša mācīties metode tiem, kam garšo saldumiņš. No krāsainā papīra izgriez lielu krūzi. Spēles noteikumi ir šādi: mamma met spēļu kauliņu. Tik, cik punkti ir izkrituši, cik maršmelova gabaliņus drīkst ielikt krūzē. 

Muzikālā pauze

Lieliska ideja tiem, kas ir gatavi paciest nedaudz kakofonijas aritmētiskās vārdā. Piešķiriet katram taustiņam noteiktu ciparu (noderēs uzlīmes ar skaitļiem) un palūdziet bērnu nospēlēt, piemēram, skaitli 10.


Izaudzē savu mežu


Var matemātiku apgūt arī šādi - caur roku darbiem un sava dārziņa izaudzēšanu. Noderēs krāsainas vates bumbiņas. Tagad, ziemā, tematiski var izrotāt ar noteiktu bumbiņu skaitu papīra eglīti.

 


Vairāk vai mazāk

Pirmajā klasē jau tiek apgūti augstāki matemātikas plaukti, proti, zīme "vairāk"  un "mazāk". Bet, ja neizteiksmīgo zīmi pārvērš par krokodilu, kas vēlas apēst pēc iespējas vairāk zaļās bumbiņas, tad mācīties ir jautrāk un vieglāk. 

Reklāma
Reklāma

 

Izrotā sniegavīru

Ziemīgi apgūt matemātikas pamatus palīdzēs sniega vīrs. Cik dienas līdz Jaunajam gadam vai Ziemassvētkiem, tādu cepuri ar ciparu jāuzliek galvā. Arī sniegavīra tērps jāizgrezno atbilstoši. 

 

Sadali ābolu pareizi


Dalīšana vairs nav tikai ciparu atpazīšana. Var zīmēt ābolus un burkānus uz papīra, bet nekas nevar būt efektīvāks par īstu ābolu, ko sagriež četrās daļās, lai saprastu, ka saliekot koptā tās veido vienu veselu apaļu augli, ko var arī apēst.

 

Kā iemācīties pazīt pulksteni

Pulksteņa apgūšana cieši saistīta ar izpratni par matemātiskiem jēdzieniem. Bērniem, kam ir grūtības ar matemātisko darbību izpildīšanu, parasti ir arī grūtāk saprast laikrāža darbību. Pamēģiniet šo grūto uzdevumu apgūt ar šāda pulksteņa palīdzību, kur ciparnīca sadalīte ceturtdaļās. un pusēs. Saprast, kas ir pusčetri vai pustrīs būs vienkāršāk.

 

Uz vienas kājas lecot pa cipariem


Pavisam mazajiem bērniņiem derēs šāda metode - cipari, kas uzlīmēti uz grīdas. Pie reizes būs arī papildus kustības. 

 

 

Informācija no adme.ru un Montersori materiāliem.